O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Wypadek przy pracy a ubezpieczenie

Ostatnia aktualizacja 7 lat temu
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 15 lat temu
Witajcie po dłuższej przerwie,
myślę że najlepiej będzie jeżeli opiszę dalsze postępowanie powypadkowe na własnym przykładzie, może się komuś w przyszłości przyda.
1. Zadzwoniłem (przy pomocy tłumaczki ;-)) do BG aby się dowiedzieć o rozliczeniach kosztów leczenia i tam się dowiedziałem że BG sobie nie życzy żebym się leczył w Polsce i mam się leczyć w Niemczech. koszty dojazdów do niemieckiego szpitala pokrywają w wysokość 20 cent/km. Koszty transportu ze szpitala w Rotterdamie do domu według BG powinien mi zwrócić mój pracodawca.
2. Najbliżej Poznania jest szpital we Frankfurcie. Zadzwoniłem tam i okazało się że nie ma problemu, mogą mnie zapisać na wizytę za... tydzień !!! Przypominam że w Poznaniu zaproponowano mi oczekiwanie od stycznia do czerwca.
3. Pojechaliśmy z żoną do Frankfurtu, na oddziale ortopedycznym lekarz stwierdził że musimy poczekać chwilę na tłumacza. Czekaliśmy 3 godziny !!! Tłumaczem okazał się polski lekarz pracujący dwa piętra wyżej. był bardzo zdziwiony dlaczego znalazłem się na ortopedii zamiast na chirurgii powypadkowej czyli u niego. Ci z ortopedii nie za bardzo chcieli mnie oddać ( w międzyczasie ponieśli koszty, podali mi obiad ;-)) ale w końcu sprawa się oparła o ordynatorów i trafiłem do właściwego oddziału czyli na "Unfallchirurgie" http://www.rhoen-klinikum-ag.com/rka/...62797.html
I tu spotkała mnie następna niespodzianka, musiałem zostać w szpitalu na trzy dni. W pierwszy dzień zdjęli mi gorset - uff, ale ulga. W drugi dzień zrobili mi tomografię a w trzeci łaskawie pozwolili jechać do domu i kazali zgłosić się ponownie za miesiąc.
4. W tzw. międzyczasie odbywała się ożywiona wymiana korespondencji pomiędzy mną a BG i AOK. Naprawdę trzeba mieć sporą dozę cierpliwości żeby wygrać z niemiecką biurokracją - ale się da i to jest najważniejsze.
5. Warto zaznaczyć że oddział na który trafiłem to tzw. BG Ambulans czyli bezpośrednio współpracujący z BG. Nie we wszystkich niemieckich szpitalach są takie oddziały.
6. Później miałem kilka wizyt w szpitalu tzw. "Sprechstunde" u ordynatora urazówki Dr. Hoffmann'a. Na ostatnią wizytę został zaproszony z Berlina przedstawiciel BG. Wspólnie z doktorem Hoffmannem uradzili że powinienem pojechać do sanatorium żeby podreperować kręgosłup, niekoniecznie moralny ;-)
Jak uradzili tak zrobili i pozdrawiam was z pięknego sanatorium
http://www.sana-hu.de/home.html gdzie własnie przebywam ;-)
Edytowany przez Teos dnia 21.07.2011, 15 lat temu
Elzbietka marynarzElzbietka marynarzUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Drogi Teos niech ci przy korepetycjach twoja nauczycielka przetlumaczy a my sprawdzimy czy nie zrobila bledów..ha.ha
Jednym slowem prawie to samo co ja napisalam o tych kosztach i wogóle plus pare prawnych spraw jak bys mial broblemy...Wydruki od lekarz lub zkopiowane recepty tez wystarcza,w razie polskiego lekarza mósisz przetlumaczyc przysiegle...Strona kosztuje okolo 10 zlotych..
Pozdrawiam(:
ELzbietka marynarz>a/b Ms Bayerischer Wald<....pozdrowionka..
Dodano 15 lat temu
Dzięki serdeczne, jak zwykle można na Was liczyć.
Ela, dbaj o kolana, podobno masaże wpływają bardzo leczniczo ;-)
Fajnie że zwracają koszty leczenia. Szkoda że nie wiedziałem o tym wcześniej bo zbierałbym wszystkie rachunki.
Edytowany przez Teos dnia 21.07.2011, 15 lat temu
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
A´hoy Teos!
Ponieważ masz dużo czasu na naukę j.niemieckiego przesyłam tekst na interesujący Cię temat:

Cytat

Ja, du hast Anspruch auf Ersatz der Fahrtkosten. Reiche die Unterlagen zur Erstattung (Terminbestätigungen von ARzt, Physiotherapeut, etc) bei der BG an und gib jeweils an, wieviel km du gehfaren bist. Die BG wird dir dann 20 cent je km erstatten. Der Anspruch ergibt sich aus § 43 SGB VII.

anbei etwas über die Reisekosten bei der Heilbehandlung/Rehamaßnahme/Begutachtung im Zusammenhang mit einem Versicherungsfall bei der gesetzlichen Unfallversicherung.

Also Reisekosten nach den (§§ 39 Abs. 1 Nr.1 und 2, 43 SGB VII, 53 SGB IX).

Darauf hat man einen Rechtsanspruch.

Umfang: Zu den Reisekosten gehören die notwendigen

-Fahr- und Transportkosten
-Verpflegungs- und Übernachtungskosten
-Kosten des Gepäcktransports
-Wegstrecken -und Mitnahmeentschädigung

für die Versicherten und eine wegen des Versicherungsfalles erforderliche Begleitperson. In erforderlichen Fällen kann auch ein Verdienstausfall erstattet werden.

Fahrkosten: Notwendige Fahrkosten sind grundsätzlich die Kosten, die bei der Benutzung eines regelmäßig verkehrenden, die geringsten Kosten verursachenden Beförderungsmittels unter Ausschöpfung von Fahrpreisermäßigungen und Fahrpreisvergünstigungen entstehen-gegebenenfalls Kostenübernahme der Bahn-Card durch den UV-Träger.
Bei Bahnfahrten wird der Fahrpreis der 1. Klasse nur übernommen, wenn wegen der Art und Schwere des Gesundheitsschadens die Benutzung der 2. Klasse nicht zumutbar ist.

Benutzung von anderen angemessenen Verkehrsmitteln / privatem Kfz: Darf nach den o.a. Kriterien ein anderes angemessenes Beförderungsmittel benutzt werden und wird die Fahrt mit einem privaten Kfz durchgeführt, sind Wegstreckenentschädigung oder gegebenenfalls Mitnahmeentschädigung nach den Sätzen des Bundesreisekostengesetzes (BRKG) zu gewähren-Kfz mit Hubraum von mehr als 600 cm3 =0,22 Euro / Mitnahmeentschädigung für Begleitperson 0,02 Euro je Kilometer.

Wird die Fahrt mit einem privateigenen Kfz durchgeführt, obwohl ein regelmäßig verkehrendes Beförderungsmittel hätte benutzt werden können, wir der Fahrpreis pro Bahnkilometer der 2. Wagenklasse der Deutschen Bahn AG pro zurückzulegenden (Auto-)Kilometer ohne Erhebung weiterer Nachweise erstattet.

Verpflegungskosten: Bei unvermeidbarer Abwesenheit vom Wohnort / Aufenthaltsort von mehr als 8 Stunden täglich wird ein pauschalisiertes Verpflegungsgeld gezahlt, z.B. bei Abwesenheit von mehr als 24 Stunden 24 Euro. Die Berechnung der Abwesenheitsdauer richtet sich nach der Abreise von der Wohnung/Reha-Einrichtung und der Ankunft in der Reha-Einrichtung/Wohnung.

Übernachtungskosten und Kosten bei auswärtiger Unterbringung: Sie werden nach § 10 Abs. 2 BRKG ohne Beleg mit 19,94 Euro erstattet, bei nachgewiesenen höheren Kosten ist § 10 BRKG anzuwenden.

Sozialgesetzbuch Siebtes Buch
Gesetzliche Unfallversicherung
In der Fassung des Gesetzes zur Intensivierung der Bekämpfung der Schwarzarbeit und damit zusammenhängender Steuerhinterziehung vom 23. Juli 2004 (BGBl. I S. 1842)
§ 43
Reisekosten
(1) Die im Zusammenhang mit der Ausführung von Leistungen zur medizinischen Rehabilitation oder zur Teilhabe am Arbeitsleben erforderlichen Reisekosten werden nach § 53 des Neunten Buches übernommen. Im Übrigen werden Reisekosten zur Ausführung der Heilbehandlung nach den Absätzen 2 bis 5 übernommen.
(2) Zu den Reisekosten gehören
1. Fahr- und Transportkosten,
2. Verpflegungs- und Übernachtungskosten,
3. Kosten des Gepäcktransports,
4. Wegstrecken- und Mitnahmeentschädigung
für die Versicherten und für eine wegen des Gesundheitsschadens erforderliche Begleitperson.
(3) Reisekosten werden im Regelfall für zwei Familienheimfahrten im Monat oder anstelle von Familienheimfahrten für zwei Fahrten eines Angehörigen zum Aufenthaltsort des Versicherten übernommen.
(4) Entgangener Arbeitsverdienst einer Begleitperson wird ersetzt, wenn der Ersatz in einem angemessenen Verhältnis zu den sonst für eine Pflegekraft entstehenden Kosten steht.
(5) Das Nähere regeln die Verbände der Unfallversicherungsträger durch gemeinsame Richtlinien.

Reasumując to należy się Tobie i twojej żonie zwrot kosztów podróży.
Jeden z naszych kolegów mając wypadek przy pracy ( uszkodzenie oka ) został zabrany do szpitala helikopterem.Jak wiesz w Niemczech usługi te wykonują prywatne firmy.
Po kilku dniach dostał rachunek na kilka tysięcy D-marek.
Wystaraszył się i pokazał mi ten rachunek.Doradziłem mu, żeby oddał ten rachunek swojemu pracodawcy.Tak zrobił a firma wysłała to do BG, które zapłaciło za transport helikopterem.

Pozdrawiam
Józek
Edytowany przez x5 dnia 04.02.2011, 15 lat temu
Dodano 15 lat temu
Drogi Teos!!Ja w grudniu mialam lekki wypadek w drodze do pracy w Porcie Duisburg.Niebylo odsniezone i wtrakcie wchodzenia po schodach poslizgnelam sie i moja rzepka w kolanie lekko sie przekrecila.Pojechalam do szpitala i równiez zostalo zakwalifikowane jako wypadek w drodze do pracy gdzie odzywa sie Berufsgenossenschaft.Dostalam kule,szyne ,tabletki ,zastrzyki przeciw trombozie (która moze sie stworzyc w trakcie noszenia tej szyny).Wszystko kupilam w aptece...szyne i kule w Sanitátshaus....i wczoraj dostalam zwrot kosztów za to...Sama niewiedzialam ze tak sie stanie,mój pracodawca wyslal do BG wszystkie moje kwitki i rachunki...a wczoraj przyszly pieniazki co do grosza...
Juz bym o tym wypadku zapomniala gdyby nie ciagle bóle w kolanie...tabletki przeciw bólowe dostaje z apteki w tym przypadku zadarmo po pokazaniu recepty gdzie jest wpisane wypadek zawodowy..Wiec Drogi Teos proponuje to samo zrobic...nawet zatankowanie w tym dni auta co Ciebie zona wiozla do domu dostaniesz zpowrotem jezeli masz kwitek..
Pozdrawiam serdecznie i milej nauki(: Ela
Edytowany przez Elzbietka marynarz dnia 04.02.2011, 15 lat temu
Dodano 15 lat temu
Dobra, dobra.... Po prostu mi zazdrościcie ;-))))
Pozdrawiam Was serdecznie pełen zapału do.... nauki języka niemieckiego oczywiscie ;-)
Dodano 15 lat temu
Szygy zostawmy Teosa narazie w spokoju niech biedak dojdzie najpierw do siebie(:
mam nadzieje ze sie nie obrazi za te male zarciki...pozdrawiam.
S
SzygyUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Chyba lekcja była wyczerpująca bo Teos jeszcze nie doszedł do siebie :).
Dodano 15 lat temu
Drogi Teos ...cos mi sie wydaje ze po tych naukach to ty lekarza nigdy niebedziesz potrzebowal..hi.hi
S
Dodano 15 lat temu
No jak Teos! Czy lekcja "została zaliczona". :)
Dodano 15 lat temu
Ho..ho..Teos...milej nauki:))))
S
Dodano 15 lat temu
Teos! Ty to potrafisz sobie miło czas zorganizować :).
Dodano 15 lat temu
Witaj Elu,
dzięki za radę, rzeczywiście działa, co prawda nie w 100% ale zauważam odrobinę zainteresowania. Dzwoniłem na infolinię NFZ i okazuje się że mają na swojej stronie listę przychodni w których nie ma kolejek ;-))) W przypadku poznańskiego oddziału poszukiwania należy zacząć tutaj http://nfz-poznan.pl/kolejki/index.php
A jeżeli chodzi o samopoczucie to dziękuję, nie najgorzej, dzisiaj przychodzi do mnie studentka, korepetytorka z Niemca - będziemy się uczyć ;-)))
Dodano 15 lat temu
Drogi Teos...a pokazales ze ty do kontroli po szpitalu musisz?czasem pomaga ,no i wspomnij gzie i jako kto pracujesz.
Mialam czekac na scyntygram tarczycy 2 miesiace,po krótkiej milej rozmowie z doktorkiem ,który byl bardzo zainteresowany moim zawodem po 2 godzinach scyntygram byl gotowy....

A tak w ogóle to jak Twoje samopoczucie na dzien dzisiejszy?
Pozdrawiam serdecznie...zdrowiej szybko bo wkrótce czas na spawanie:))

po
Edytowany przez przylodz dnia 01.02.2011, 15 lat temu
Dodano 15 lat temu
Próbowałem się dzisiaj zarejestrować do specjalisty lekarza ortopedy,
najbliższy wolny termin z ubezpieczenia to..... czerwiec br.
Prywatnie, no problem, choćby dziś !!!
Dodano 15 lat temu
Droga Elu,
legitymację AOK o której piszesz posiadam,

Cytat

Drogi Teos,,pieniadze to nie wszystko...wazne bys wrócil szybko do zdrowia...

W pełni się z Tobą zgadzam i dziękuję z życzenia zdrowia.

Ahoj Skipper,
dziękuję bardzo za Twoje fachowe porady. Od kolegi dowiedziałem się że dzisiaj był na burcie inspektor wypadkowy (tym razem niemiecki, w Rotterdamie był holenderski) tak że wygląda na to że wszystko idzie zgodnie z zasadami.

Tak sobie dzisiaj uzmysłowiłem że mija powoli 5 rok od kiedy postanowiłem wrócić do łodziarki. I wówczas na moje pytanie o drogę powrotu do zawodu na starym, pewnie już nie istniejącym forum dostałem jedne bardzo cenny telefon. To właśnie Ty, Józek do mnie wtedy zadzwoniłeś i dałeś mi kilka bardzo cennych wskazówek. Być może gdyby nie Twój ówczesny telefon nie udałby mi się powrót do zawodu. W międzyczasie rozmawialiśmy telefonicznie jeszcze wiele razy tak więc nie zdziwiłem się również dzisiejszym Twoim telefonem. Bardzo Ci jestem wdzięczny za bezinteresowną pomoc jak i zainteresowanie jakie okazujesz, w trudnych chwilach to cenniejsze niż pieniądze.
Wielkie dzięki i tak trzymaj !!!
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
Cześć Teos!

Jak chyba zauważyłeś zająłem się od pewnego czasu tylko i wyłącznie na pisaniu o łodziarzach i odpowiadaniu na postawione przez nich problemy.
Odpowiadam więc na postawione przez Ciebie pytania:

1.czy jesteś ubezpieczony w BGV sprawdzisz w bardzo prosty sposób dzwoniąc do centrali w Hamburgu.Musisz podać nazwę i adres firmy, w której pracujesz.
Podaję Ci nr. tel. 0049 4039801082

2.Informację o wypadku powinien podać Twój pracodawca natychmiast.Może to być zgłoszenie telefoniczne lub e-mailowe.Później musi wypełnić druk "Unfallanzeige", który posiada każdy armator lub może ściągnąć ze strony BGV.

3.Centralu przyśle na statek inspektora wypadkowego.
O ile się orientuję twoja firma ma siedzibę w Haren.Tam też ma swoją rezydencję inspektor BGV pan Mecklenburg ( nr.tel. 05932 503862 ).

4.Twój armator obawiając się konsekencji, o których pisała Elżbieta

Cytat

A równiez w przypadku gdy miejsce pracy bylo nieodpowiednio zabezpieczone za szkoda pracodawcy.-

mógł zaniechać zgłoszenia, ale ja na jego miejscu nie podejmowałbym takiego ryzyka.

Pozdrawiam
Skipper
Edytowany przez x5 dnia 26.01.2011, 15 lat temu
Dodano 15 lat temu
Drogi Teos
Jestem ubezpieczona w Aok,z tego co wiem powinenes miec legitymacje na której pisze Eu vesichierung...z czego wynika ze obojetnie czy nagly wypadek czy choroba nie mósisz nic prywatnie placic w Europejskich Panstwach..Odszkodowania przy tym ubezpieczeniu nie dostaniez....Tylko w przypadku gdy uraze sprawi tobie druga osoba nalezy ci sie tak zwane schmerzen geld czyli bólowe.
Berufsgenossenschaft zglasza szpital,jezeli potwierdziles ze byl to wypadek przy pracy,w naszym zawodzie jest to Berufsgenossenschaft fúr Transport und Verkehrswirtschaft ,zawsze pytaja do której kategorii nalezy Twój pracodawca.Oni placa (to znaczy wymagaja odplaty od pracodawcy dla Ciebie) odszkodowanie lub rente jezeli niejestes zdolny do dalszej kontynuacji pracy ze wzgledu na obrazenia lub stale uposledzenia .A równiez w przypadku gdy miejsce pracy bylo nieodpowiednio zabezpieczone za szkoda pracodawcy.
Drogi Teos,,pieniadze to niewszystko...wazne bys wrócil szybko do zdrowia...
Pozdrawiam serdecznie z Kehl..Ela
Edytowany przez Elzbietka marynarz dnia 26.01.2011, 15 lat temu
Dodano 15 lat temu
Tym razem witam wszystkich z domowych pieleszy dokąd z Rotterdamu przywiozła mnie żona z synem. Początkowo miałem być wieziony ambulansem ale standardowym ubezpieczeniu AOK nie ma takiej opcji ;-(
@przylodz - wygląda na to że wreszcie mam czas na naukę, duuużo czasu ;-)

@Ares - Panie Adamie łączę się w bólu ale muszę przyznać że ból jest okropny !!! Oby nam się szybko gnaty poskładały, może uda się kiedyś spotkać w realu i czymś je zakonserwować czy też naoliwić ;-)))

@skipper - dzięki za te informacje, jak zwykle od Ciebie bardzo konkretne i użyteczne. Podobno jestem ubezpieczony w Berufsgenossenschaft, kapitan twierdzi jednak że ma to zastosowanie tylko w przypadku ew. renty czyli trwałej niezdolności do pracy. Nie mam żadnego dokumentu potwierdzającego fakt powyższego ubezpieczenia. Czy orientujesz się w jaki sposób mogę sprawdzić czy jestem ubezpieczony ? I drugie pytanie - kto powinien powyższą instytucję poinformować o fakcie zaistnienia wypadku - ja czy pracodawca ?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
Cześć Teos!

Kiedyś pytałeś czy opłaca się przenieść do Luxemburga.
Nie chciałem pisać na ten temat bo...
Niemcy są jedynym krajem gdzie obowiązkowym jest "państwowe" ubezpieczenie wypadkowe.
Każdy armator ma obowiązek ubezpieczyć swojego pracownika.Podraża to oczywiście koszty i kombinuje się jak to obejść.Są różne sposoby, żeby to zrobić, ale ...no właśnie jak się coś stanie kto za to zapłaci?
Ja płacę i "płaczę".Wcześniej ubezpieczałem swoich ludzi prywatnie od wypadku, ale weszli mi na konto (BG) i musiałem "państwowo".
Powołaną do tego jest instytucja, która nazywa się "Berufsgenossenschaft Verkehr"
http://www.bg-ver...rsicherung

Musisz powiedzieć swojemu aramatorowi, że założysz sprawą sądową jeżeli nie ubezpieczył Cię od wypadku.
Puszczą go z torbami, albo będzie Ci płacił prywatnie odszkodowanie.
Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia
Skipper
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.