O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Umówmy się na rejs

Ostatnia aktualizacja 16 lat temu
SP2BZWSP2BZWUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
tak, to ten klub... podjadę w którąś niedzielę (bo z regułu w ten dzień ktoś tam jest, może jutro ?) i pogadam w temacie prysznica :)
pozdr. Darek @ IKAR
witekwitekUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
[quote]Apis napisał/a:
Żegluga w Polsce umiera i to umiera duszona rękoma najbliższych, jakby chcieli jej oszczędzic cierpień długiej agonii...

A więc..... Zróbmy ten rejs wołaniem o swobodny dostęp do rzek, zaopatrzmy się w transparenty i ulotki do rozdawania ludziom

Pomys jest świetny ja z ogromną przyjemnością postaram się w Gorzowie o nagłośnienie sprawy w mediach.
Napewno przyłącze się do rejsu na jakimś odcinku może z Kostrzyna do Gorzowa a może Gorzów Nakło?
Pozdrawiam Witold Brodziński
przylodzprzylodzWeteran Weteran
Dodano 16 lat temu
Tak trzymać Panowie! Jeszcze trochę wyjdzie nam naprawdę dobra impreza wodniacka. Teraz PYTAM: CZEMU NIE ODZYWAJĄ SIĘ MARYNARZE? Przecież oni powinni mieć tu najwięcej do powiedzenia! To powinien być KONWÓJ, nie samotna demonstracja Kucyka. Zapraszam wszystkich zainteresowanych do tego tematu na forum.
zapraszam na mojego bloga:
http://wioslem.blogspot.com/
P
przybysz remigiuszPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
tez się chętnie przyłącze , narazie nie mam na czym -dopiero rozglądam się za czyms odpowiednim , chwilowo dysponuje tylko jachtem żaglowym , chyba ,że znalazło by sie miejsce na jakies jednostce ? chetnie będę partycypował w kosztach całego przedsiewzięcia
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 16 lat temu

Cytat

CZEMU NIE ODZYWAJĄ SIĘ MARYNARZE?

Bo muszą w tym czasie pracować ;-(((
Też bym się z Wami przejechał ale niestety nie w tym terminie.
Jak dożyję to tez sobie kiedyś kupię łajbę i będę "kucykował" ;-)
Dodano 16 lat temu
Teos, to Ty napisałeś, czy ktoś to zrobił za Ciebie? Jakaś gorycz bije z treści Twojego postu. Powiem tak: Wiem, że marynarze pracują i w dodatku w rozproszeniu. Ten portal miał pomóc im w zjednoczeniu sił Myślę, że Kapitan, wraz ze swoimi oficerami ( do których Ty przecież też należysz) zrobili wszystko, żeby tak się stało. Pozyskano wielu turystów i zyskano całkiem niezrzeszonych sojuszników dla tej idei. Idea jest słuszna, ale mało rozpropagowana. Nie przebije się przez ekoterrorystyczne lobby. Wszak wszyscy wiedzą, że żabki należy chronić, a kto pomyśli, że żegluga śródlądowa i turystyka, mogą tej żabce w rzeczywistości pomóc? Piszesz, że marynarze pracują i nie mają czasu na "kucykowanie" Może wydaje Ci się, że masz rację... tylko, że niedługo wszyscy, tak jak Ty będą musieli pracować z dala od swoich domów, a bliskich widywać z rzadka. Przecież taka demonstracja ma uzmysłowić ludziom, nie tylko decydentom, że ginie jedna z najważniejszych gałęzi transportu. To przecież w obronie miejsc pracy marynarzy zamierzamy, jak to byłeś łaskaw sarkastycznie zauważyć, "kucykować" Dla mnie byłoby dobrze tak jak jest. Kucyk ma tylko 35 cm zanurzenia i po byle kałuży może sobie pływać, ale co powiedzą nasze wnuki, kiedy dowiedzą się, że zaprzepaściliśmy OSTATNIĄ MOŻE SZANSĘ NA URATOWANIE ŻEGLUGI ŚRÓDLĄDOWEJ W POLSCE.

Cytat

[quote]Apis napisał/a:
Żegluga w Polsce umiera i to umiera duszona rękoma najbliższych, jakby chcieli jej oszczędzic cierpień długiej agonii...

Nawiążę jeszcze do pewnych komentarzy, Twoich komentarzy. Spytam Cię, czy kiedy będziesz się topił, a ktoś poda Ci rękę, też będziesz wymagał, żeby Ci się przedstawił? To prawda. Ustaliliśmy, pogląd, że grzeczność wymaga, aby przed rozmową przedstawić się, ale przecież w biurze też załatwiasz sprawę i niekiedy długo rozmawiasz z urzędnikiem, a przecież ani on Tobie, ani Ty jemu nie przedstawiacie się. Może czasami warto zweryfikować swoje poglądy i je nieco uelastycznić, by dać komuś szansę na niesienie pomocy? Pomyśl. Dla mnie jesteś mądrym i bardzo uczynnym człowiekiem, ale chyba nieco się zakałapućkałeś w ostatnich swoich sądach.
Edytowany przez przylodz dnia 24.01.2010, 16 lat temu
Dodano 16 lat temu
Remku. Przecież możesz złożyć maszt i popłynąć łodzią żaglową.
Moją pierwszą rzeczno-kanałową podróż z Cigacic do Grudziądza odbyłem właśnie na łodzi żaglowej z przyczepnym, 5- konnym silnikiem. Owszem, stawialiśmy czasem żagle, kiedy był sprzyjający wiatr, ale i tak większą część trasy odbyliśmy na silniku. Potem była druga podróż. Kupiłem w Bydgoszczy łódź żaglową, Sasankę 620. Miała na pawęży silniczek 2,5 konny!!!. Popłynąłem tą łodzią, na tym silniczku w 560 kilometrowy rejs do Skwierzyny, przez Gopło i Wartą w dół. Raz mi tylko odmówił posłuszeństwa ( z mojej winy) Nie nalałem mu na czas paliwa i "zdechł" akurat na zakręcie. Nurt zaniósł łódkę w krzaki i pogięły się relingi.
Zależy nam na tym, żeby było nas wielu. Musimy być zauważalni. Jedna jaskółka wszak wiosny nie czyni! Wiele jaskółek, to widoma oznaka wiosny... Zresztą, co to za medialne wydarzenie, kiedy płynie sobie jakiś Kucyk, nawet kiedy "obwiesi się" transparentami. Najwyżej narazi się na śmieszność.
Dodano 16 lat temu
Witaj Adamie o poranku ;-)
Zdecydowanie źle odczytałeś ton mojej wypowiedzi.
Odezwałem się bo jestem marynarzem.
Nie mogę jechać bo w tym akurat czasie pracuję, a wierz mi że chętnie bym popłynął z Wami. "Kucykowanie" miało być sympatycznym synonimem turystki motorowodnej. Jeżeli odebrałeś to jako sarkazm to naprawdę przepraszam, nie to było moim zamiarem. Natomiast jeżeli chodzi o anonima ekologa to nie odpuszczę zwłaszcza że widzę tu pierwsze objawy trollowania.

Cytat

Spytam Cię, czy kiedy będziesz się topił, a ktoś poda Ci rękę, też będziesz wymagał, żeby Ci się przedstawił?

Odpowiem tak - w tej chwili nie toniemy, okręt ma się świetnie, kapitan i załoga na stanowiskach. Czy pozwolisz przybłędzie o którym nic nie wiesz pouczać kapitana dokąd ma płynąć ???
Kończę bo to nie temat na ten wątek. Jeszcze raz wszystkiego dobrego i nie gniewaj sie na mnie.
Dodano 16 lat temu
Teos. Nasz wirtualny statek ma się nawet bardzo dobrze! Myślę, że nasz Kapitan też. Nawet On widzi dobre intencje @ekologa. Mnie się wydaje, że ta osoba chce napędzić towarzystwo, które ( sam też to widzę) wzajemnie się adoruje i nie ustaje w utyskiwaniu nad losem biednej żeglugi, do działania? Mnie przyszedł do głowy ten rejs. Kiedy więc nadchodzi czas działania i rzucenia "do boju" swojego "okrętu" to marynarze... pracują ( jakbyśmy my też nie pracowali). Pamiętasz, kiedy w zeszłym roku kpt. Szarek pływał po porcie szczecińskim z czarną flagą i transparentami, to jakaś lokalna gazeta napisała coś tam i na tym się skończyło. Gdyby tak stworzyć taki konwój złożony ze statków różnej maści: Holowników, barek, pchaczy, jachtów motorowych i żaglowych, także kajaków i innych, różnej maści pływadeł i płynęlibyśmy sztafetą z Gliwic, czy Koźla do Warszawy, przez całą prawie Polskę, czyniąc przy tym wrzawę medialną, to chyba wreszcie problem żeglugi śródlądowej został by zauważony. Działanie naszego portalu okazało by się jeszcze skuteczniejsze. Wreszcie zaczęlibyśmy lobbować za żeglugą, a nie tylko płakać nad jej losem. Nie wolałbyś pracować w Polsce? Ja też chciałbym pływać po wodach z pełną infrastrukturą zarówno techniczną, jak i turystyczną. Włóczenie się po krzakach może jest romantyczne, ale mało wygodne. Ten wątek, jak najbardziej się do naszej dyskusji nadaje. Tu przecież chcemy umówić się na rejs, rejs, który będzie miał też inny wydźwięk niż tylko turystyczny.
Pozdrawiam Cię ciepło.
Bosman JozefBosman JozefUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Nie wiem dlaczego "Chłopcy"/nie obrażcie się że tak piszę/ wydaje mi się ,że się trochę zagalopowaliście.Szczególnie ty Adamie.Odpuść sobie.Temat "Umówmy się na rejs" powinien być wolny od pouczeń.A tak to /wybacz Adasiu /odebrałem i czuję się nieswojo.!
Józef Bosman Feliga
Dodano 16 lat temu
I całkiem niesłusznie Józiu!
Gdybym chciał pouczać, to postąpił bym tak: Chłopie, źle robisz, powinieneś zrobić tak i tak... Niczego takiego nie zrobiłem. Tylko wyraziłem swój pogląd na pewne zagadnienie. Nikogo przy tym nie chcąc obrazić. Nie wiem czemu Ty miałbyś czuć się nieswojo?
Dodano 16 lat temu

Cytat

Nawet On widzi dobre intencje @ekologa. Mnie się wydaje, że ta osoba chce napędzić towarzystwo, które ( sam też to widzę) wzajemnie się adoruje i nie ustaje w utyskiwaniu nad losem biednej żeglugi, do działania?

"Dobrymi checiami jest pieklo wybrukowane"
Dla mnie licza sie glownie fakty i czyny a nie intencje. Te ostatnie trudno zweryfikowac. To co pisze ekolog to tylko nosne hasla na ktore dales sie zlapac. My cos robimy dla ratowania zeglugi w tym kraju, moze duzo, moze malo, kazdy niech osadzi siebie. A co zrobil ekolog ???
Jak dla mnie to mniej niz zero.
Piszesz Adamie

Cytat

przecież w biurze też załatwiasz sprawę i niekiedy długo rozmawiasz z urzędnikiem, a przecież ani on Tobie, ani Ty jemu nie przedstawiacie się.

I co ? Jestes zadowolony z pracy polskich urzednikow ?
Z ich anonimowosci ?
Na koniec przepraszam za brak polskich liter, pisze z niemieckiej kafejki., skonczyl mi sie internet na burcie :-((
Tak wiec do lutego sobie ode mnie odpoczniecie :-)
januszbnjanuszbnDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano 16 lat temu

Cytat

przylodz napisał/a:
Gdyby tak stworzyć taki konwój złożony ze statków różnej maści: Holowników, barek, pchaczy, jachtów motorowych i żaglowych, także kajaków i innych, różnej maści pływadeł i płynęlibyśmy sztafetą z Gliwic, czy Koźla do Warszawy, przez całą prawie Polskę, czyniąc przy tym wrzawę medialną,

To jest bardzo dobry pomysł Adasiu. Trzba by było zainteresować pomysłem gminy, firmy i organizacje może uda się coś takiego przeprowadzić. Jasne, że sami wszystkiego nie zorganizujemy, ale może są jeszcze ludzie, którzy myślą podobnie i będą chciały się włączyć. Gdyby miało się zacząć z Gliwic to media będą i w Gliwicach i w Koźlu.
Janusz
Dodano 16 lat temu
Teos. To, co my robimy dla żeglugi, to nasza powinność, co robią inni, to ich dobra wola. Na anonimowość urzędników nie mamy wpływu. Urzędnicy są, jacy są. Zwykle bezduszni i bez wyobraźni, tacy sami na całym świecie. Nikt nie jest z tego zadowolony, ale wszyscy się przyzwyczaili. Wyobrażasz sobie załatwienie jakiejkolwiek sprawy, gdybyś rygorystycznie żądał od urzędnika , by się przedstawił? Pozwolenie na budowę - miesiąc, tyle ile przewiduje kodeks, po miesiącu odmowa, albo decyzja o uzupełnieniu dokumentów, potem kolejny miesiąc, decyzja o uzupełnieniu dokumentów, bo brak projektu na szambo, czy studnię. Przyszła zima, a nasz Teos domu ni ma!
Tadziu! @ekolog zrobił jednak coś. Zbulwersował środowisko. Nasza o tym dyskusja, to pokłosie jego działania. Zaczęliśmy się zastanawiać nad tym, co stało się codziennością i na co przestaliśmy zwracać uwagę. Myślę, że tej osobie, właśnie o to chodziło.

Szanowny Teo-Tadeuszu! Pisz sobie bez tych polskich liter ile zechcesz. Też jestem przylodz zamiast przyłódź, bo w diagram nie można było wpisywać polskich liter i tak zostało. Przyzwyczaiłem się i wymawiam ten nick, jak piszę - przylodz (nie przyłódź), a kiedy ktoś świadomy genezy tego nicku napisze mi przyłódź, to mnie to trochę nawet razi, tak bardzo się przyzwyczaiłem. Patrz. Przyzwyczajenie staje się naszą drugą naturą...
Dodano 16 lat temu
Janusz! Chciałbym, żeby słowo stało się ciałem.
P
przybysz remigiuszPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
adamie -chyba nie dam rady płynąc swoją żaglówką , to jacht typu variette -sa zdjęcie w necie , miecz i ster szybrowy -to naprawde swietna b szybka łodka ,ostro idzie na wiatr , w versji race pływa przez atlantyk ale nie na rzeki i kanały - przez ten szyber , dlatego zmuszony byłbym szukać miejsca na jakies łajbie ,dopóki nie kupie czegos ok 40 -45 m
Dodano 16 lat temu
Napisz coś o sobie na PW. Mówimy sobie po imieniu, nic o sobie nie wiedząc ( taka specyfika wodniackich zachowań). Widzę, że Mikołaj nic nie odpowiada, może Więc Ty mógłbyś wejść na czwartego, kiedy Apis zejdzie z pokładu? Pomówimy o tym z Januszem i Józkiem, w końcu są moimi współzałogantami i mają dużo w tym temacie do powiedzenia. Jeśli masz Skype, podaj nick na PW.

Sportina 595 też miała miecz szybrowy. Po wybraniu go niemal w całości ( trochę się zostawiało by nie było znosu) dawało się płynąć tą Sportiną na silniku. Szybrowe stery mają katamarany. Wybiera się tyle steru, żeby nie haczył o dno i się płynie. Przyznam, że nie znam tego typu łodzi. Popatrzę na necie.

Już znalazłem. Łódź bardzo podobna do Fokusa 650. To właśnie Fokusem popłynąłem w swój pierwszy rejs. Pozdrawiam.
januszbnjanuszbnDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano 16 lat temu
Jest kolejny załogant dla Włodka. Włodek zaakceptował. Znasz go Adasiu. Byliśmy razem u Ciebie w Głogowie.
Janusz
tomiltomilUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Witam kolegów,
Proszę o podanie lub przypomnienie jaki jest plan rejsu, choć w przybliżeniu, aby móc się jakos dopasować i przyłaczyć się. Zdały by się jakieś daty z miejscami postoju, dopuszcając oczywiście jakieś przesunięcia.
Pozdrawiam
Tomek
Dodano 16 lat temu
Jeszcze troszeczkę musimy się wstrzymać z konkretami, gdyż terminy zależą od ostatecznej decyzji Apisa o tym, kiedy będzie mógł popłynąć. Czekamy właśnie na tę decyzję. Natychmiast, po tym jak ją otrzymamy, podamy prawdopodobny harmonogram.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.