O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Ubezpieczenie zdrowotne w NL

Ostatnia aktualizacja 7 lat temu
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Na wstępie witam wszystkich forumowiczy, może ktoś z Was będzie się orientował gdzie się mogę ubezpieczyć na czas kontraktu?

Pracuję obecnie u holenderskego armatora ale z tego co się na pierwszej zmianie od niego dowiedziałem nie opłaca on za nas ubezpieczenia (podobno w NL samemu trzeba ... podobno - tak mówił) załatwił mi ów kapitan papiery do wysłania do firmy ubezpieczeniowej z NL tylko, że tam koszt ubezpieczenia wynosi miesięcznie ~110 euro co szczerze nie bardzo mi sie kalkuluje.

Składkę musiałbym również zapłacić za okres w którym nie byłem ubezpieczony (??!! - tak również twierdzi ów kapitan) a była by to data rozpoczęcia kontraktu (13 kwietnia).

czy może mi ktoś polecić jakieś inne rozwiązanie?
zależy mi na ucięciu kosztów tego ubezpieczenia holenderskiego i co najważniejsze żeby w razie potrzeby była możliwość skorzystania z leczenia i hospitalizacji.

??
brunobrunoUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Niestety ale Twój Kapitan ma rację. W Holandii każdy sam musi zadbać o swoje ubezpieczenie zdrowotne. Cena miesięcznej składki zależy od grupy ryzyka zachorowań w którym się znajdujesz a więc w zasadzie od wieku. Jedna z tańszych firm to ANDERZORG około 90 euro. Niestety za tak niską składkę dostaniesz tylko minimum opieki zdrowotnej.
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Dziękuję za odpowiedź. A orientujesz się może Bruno czy w PL nie ma możliwości wykupienia ubezpieczenia na pracę w UE ?
Dodano 16 lat temu
Jeśli pracujesz i płacisz podatki w Holandii to musisz mieć Holenderskie ubezpieczenie zdrowotne. Co innego jak byś miał firmę jednoosobową zarejestrowaną w Polsce i wynajmował byś się u Holendra wtedy mógł byś mieć ubezpieczenie w Polsce i co ważniejsze płacił byś mniejsze podatki. Niestety Holendrzy dość mało entuzjastycznie podchodzą do czegoś takiego...

G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Z dzisiejszej rozmowy z moim bossem wynikło, że to kwestia mojej dobrej woli czy się ubezpieczę w NL czy nie.
Powiedział, że to jest tylko i wyłącznie mój wybór jednak na pytanie czy jest to obowiązkowe pracując w NL nie potrafił mi powiedzieć.

Znalazłem sobie w PL kilka firm które mogą ubezpieczyć mnie w pracy za granicą i w obszarze PL. Z rozmów z przedstawicielami wynika, że będę zabezpieczony na terenie całej UE.

Składki też niższe bo 300zł to jest już górna granica.

Bruno orientujesz się może jaki przepis reguluje to co wyżej napisałeś?
Jest gdzieś czarno na białym, że mam kupić ubezpieczenie w NL i koniec ?

Dzięki za dotychczasową pomoc.

EDIT:
Widzę Bruno w Twoim profilu, że pracujesz jako sternik w NL i w tej sprawie jeśli mogę również mam pytanie do Twej osoby.
Mianowice, dopiero zacząłem swoją przygodę z śródlądziem wcześniej pracując na morzu.

Z moich morskich papierów pani z UŻŚ powiedział, że mogę uzyskać bosmana w PL książeczce a z tego co się orientuję jest to po przepisaniu Stuurman w niemieckiej, zgadza się ??

oraz
Kolejnym stopniem wg pani z urzędu będzię po wypływaniu 90 dni i udokumentowaniu tego pieczęcią urzędową wystawienie patentu kapitana klasy A, orientujesz się może jak jest traktowany polski patent przy Renie i ogólnie w zachodniej żegludze?
Wydaje mi się, że nie przepiszą mi tak po prostu kapitańskiego bo to coś za łatwa droga by była.

EDIT 2:
Właśnie dzwoniłem do WWA do UŻŚ no i nie bosmana a sternika powinni mi przepisać z morskiego dyplomu, także jadę jeszcze raz do Urzędu w Szczecinie.
Edytowany przez Nie dot. dnia 12.05.2010, 16 lat temu
Dodano 16 lat temu
Poczytaj w internecie o zasadach pracy w Holandii a na pewno znajdziesz że każdy Holender jak i obcokrajowiec pracujący w Holandii jest zobowiązany do wykupienia obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego. I nie ma tam nic napisanego o tym że ubezpieczenie może być z innego kraju. Możesz wykupić polisę w Polsce, nikt Ci tego nie broni ale na pewno musisz mieć jeszcze ubezpieczenie HOLENDERSKIE. To trochę nie fair ale tak już jest.

Co do papierów-
Jak już dostaniesz tego sternika to dalej możesz się starać o patent Kapitana, ale- musisz mieć wypływane 48 msc na statkach żeglugi śródlądowej. Czyli 24 msc na statku o napędzie mechanicznym jako minimum młodszy marynarz i 24 msc na stanowisku Bosmana lub sternika i oczywiście egzamin. Wszystko znajdziesz w Rozporządzeniu ministra infrastruktury w sprawie kwalifikacji zawodowych i składu załóg statków żś.

Co do Renu i wszędzie tam gdzie wymagane są dodatkowe patenty... no cóż- musisz je porostu posiadać jak chcesz pływać.
"Goły" patent klasy B uprawnia do pływania tylko po kanałach. Patent klasy A to samo co B plus wewnętrzne wody morskie.

Pozdrawiam
L
LUKASOFFNowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Witaj !

Z polskiego Bosmana, dostaniemy "niestety" niemieckiego Matrose lub Bootsmann.
Dopiero z wpisem Sternika otrzymasz wpis Steuermann.
Nie pomoże ani dyplom ukończenia wyższej szkoły morskiej, ani dyplom OOW.

Smutne, ale prawdziwe.
Pozdrawiam.
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Byłem po raz x w Urzędzie i już co nieco wiem,
zmienił się przepis co do weryfikacji, do lipca 2009 OOW z morza był przepisywany jako sternik
teraz OOW morski = bosman

o sternika mozna sie starac majac bosmana 3miesiace wypływane i podchodząc do egzaminu.

ale urzędnicy z Szczecina oraz z WWA (juz potwierdzam co jeden urząd mówi drugim bo oni sami nie wiedzą mam wrażenie co i jak :) )
zgodnie powiedzieli że mając OOW (oficer wachtowy) i 90 dni pływanych (czyli realnej żeglugi) bez żadnych egzaminów dostane papiery kapitana żeglugi śródlądowej klasy A.

także niewielka jest różnica w wypływaniu między sternikiem (otrzymywanym z bosmana) do kapitana dla posiadaczy certyfikatów morskich.
Radar również jest przepisywany, jeszcze musze podjechac do UKE i o radio zapytac.

a co do ubezpieczenia to bardzo dziękuję za rozwianie wątpliwości, no cóż jak mus to mus.

EDIT:

znalazłem jeszcze coś takiego o ubezpieczeniu

Zorgtoeslag - dodatek ubezpieczeniowy

i z tego co wyczytałem przysługuje on nam, pracującym w Holandii.

nie jestem pewny czy mogę tutaj zamieścić linka do strony.

Jeśli nie to proszę o usunięcię.

http://www.zwroty...orgtoeslag
Edytowany przez Nie dot. dnia 13.05.2010, 16 lat temu
M
michal 11Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Dofinansowanie do ubezpieczenia zdrowotnego NL
polecam sam skorzystałem 57 euro/miseiecznie oddają koszt około 95 pln

Mob:+48 506438932
www.podatek-holan...
MICHAL
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.