O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Proszę o pomoc znających j. niemiecki

Ostatnia aktualizacja 18 lat temu
januszbnjanuszbnDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano 18 lat temu
Zazwyczaj nawet dobra znajomość języka, przy nieznajomości terminologii fachowej powoduje, że trudno zrozumieć tekst. Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu następujących terminów (pochodzą z tekstu opublikowanego w 1929 roku, a dotyczącego również Odry):

- Schleusentreppe

- Schachtschleuse

- Haltepfäle

- Sturzwasser

- Porta

- Versommerung der Schiffe

- Staubecken

- Hebewerkskasten

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Janusz
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Cześć Janusz!
Twoja skrzynka PW nie przyjmuje wiadomości.Zamieszczam więc tutaj.
Nie wszystko da się przetłumaczyć dosłownie.Czasami słowa wyjęte z kontekstu zdania tracą swój sens.Podaj proszę całe zdanie odnośne - Versommerung der Schiffe.
To co udało mi się przetłumaczyć :

Schleusentreppe - śluza kaskadowa, schodowa ,min. w Niederfinow obok podnośni.

- Schachtschleuse - śluza szybowa ( taka jest w Minden )

- Haltepfäle - pachołki-dalby cumownicze, postojowe

- Sturzwasser - kipiel, woda przyborowa

- Porta - może oznaczać bramę, np. Porta Westfalica jako pomnik cesarza Wilhelm'a w Bramie Westfalskiej koło Minden

- Versommerung der Schiffe - ? podaj całe zdanie bo to jest wyjęte z kontekstu.

- Staubecken - zbiornik wodny wytworzony przez spiętrzenie

- Hebewerkskasten - w wolnym tłumaczeniu skrzynia podnośni statkowej, czyli "wanna" do której wchodzi statek ?

Pozdrawiam
Dodano 18 lat temu
Dziękuję Józku. Wiedziałem, że na Ciebie mogę liczyć. Nie wiem dlaczego jest problem z wysłaniem wiadomości na PW, skrzynka nie jest przepełniona. Domyślałem się znaczenia niektórych słów, ale nie pisałem aby nie sugerować. Prześlę to zdanie w całości, ale wpierw muszę dostać je napisane normalną czcionką - tekst jakim dysponuję jest pisany gotykiem i w dodatku skan marnej jakości.
Po opracowaniu całość tekstu będzie wraz oryginałem na mojej stronie, o czym poinformuję na forum.
Nie znałem określenia "śluza szybowa", ale znalazłem śluzę w Minden i nie jest nic innego jak śluza z zamknięciami w postaci zasów. Wynika z tego, że dwie śluzy na Kanale Gliwickim są właśnie takimi śluzami .... śluza Dzierżno i śluza Kłodnica. Jeśli się mylę - proszę popraw mnie.

Jeszcze raz wielkie dzięki.
Janusz
Edytowany przez januszbn dnia 31.07.2008, 18 lat temu
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 18 lat temu
Nie wszystkie śluzy zamykane zasuwami a nie wrotami są śluzami szybowymi. Śluzy, których dolne zamknięcie jest częściowo betonową ścianą, pod którą się przepływa po otwarciu zasuwy - to właśnie "schachtschleuse".

Takie rozwiązanie stosuje się wówczas, gdy wielkość piętrzenia powodowałaby olbrzymi nacisk słupa wody na "klasyczne" wrota. Dwie wymienione śluzy Kanału Gliwickiego, których piętrzenie przekracza 10 m są właśnie takimi śluzami.

Poniżej stara śluza szybowa Waltrop

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/48/Waltrop_-_alte_Schachtschleuse_08_ies.jpg/685px-Waltrop_-_alte_Schachtschleuse_08_ies.jpg

Sluza jest już "na lądzie" i - udostępniona do zwiedzania w tzw "Parku Śluz" (w środku obrazka).

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Henrichenburg_Modell.jpg/776px-Henrichenburg_Modell.jpg

O "Parku Śluz" w Waltrop napisałem też troszkę tutaj:
http://www.zeglug...rowstart=3
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Edytowany przez Apis dnia 23.02.2012, 14 lat temu
Dodano 18 lat temu
I niech ktoś ośmieli się powiedzieć, że portal nie spełnia roli edukacyjnej !
Dziękuję Andrzeju.
Edytowany przez januszbn dnia 04.08.2008, 18 lat temu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.