O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Stopień wodny i elektrownia Smolice

Ostatnia aktualizacja 18 lat temu
januszbnjanuszbnDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano 19 lat temu
Pomimo podłej pogody wygnało mnie z domu.... nad wodę, konkretnie nad Przemszę i Wisłę. To co widziałem i słyszałem nie napawa optymizmem, niestety.
Patrząc na miejsce (poniżej) zastanawiałem się co wpada do czego ...
krzywa.gliwice.pl/canal/stopien_smolice/IMG_0118_1.jpg
Przemsza do Wisły czy odwrotnie (Wisła z lewej, Przemsza z prawej)
Kilkaset metrów dalej ktoś coś wydobywa i przerabia. W sumie ciekawa historia, ale wolę nie wnikać w szczegóły.
krzywa.gliwice.pl/canal/stopien_smolice/IMG_0122_1.jpg
Są barki
krzywa.gliwice.pl/canal/stopien_smolice/IMG_0119.jpg
Jest "Łoś"
krzywa.gliwice.pl/canal/stopien_smolice/IMG_0122_2.jpg
Wszystko to bardziej niż prowizoryczne, byle jakie i tymczasowe.
Zupełnie inne wrażenie wywiera widok stopnia wodnego i elektrowni wodnej Smolice
krzywa.gliwice.pl/canal/stopien_smolice/IMG_0144_1.jpg
Obiekt oddany zaledwie przed kilku laty
krzywa.gliwice.pl/canal/stopien_smolice/IMG_0145_1.jpg
Długa komora może przyjąć dwa zestawy pchacz+barka lub jeden pchacz+dwie barki. Dolne zamknięcie - wrota. Spad - 2 m.
krzywa.gliwice.pl/canal/stopien_smolice/IMG_0147_1.jpg
Górne zamknięcie - segment. Są też wrota przeciwpowodziowe.
krzywa.gliwice.pl/canal/stopien_smolice/IMG_0151_1.jpg
Ruch towarowy - zerowy. Dzień wcześniej były dwa śluzowania - jakieś kajaki i mała motorówka. O intensywności ruchu świadczy widok poniżej. Dokładnie na środku Wisły.
krzywa.gliwice.pl/canal/stopien_smolice/IMG_0136_1.jpg
Powyżej śluzy, na bocznym kanale usytuowana jest elektrownia wodna.
krzywa.gliwice.pl/canal/stopien_smolice/jaz_i_elektrownia_smolice.jpg
Wygląda to wszysto ładnie.....
krzywa.gliwice.pl/canal/stopien_smolice/el_smolice.jpg
....wygląda.... i co z tego.
Edytowany przez januszbn dnia 06.06.2007, 19 lat temu
kojkojUżytkownik Użytkownik
Dodano 19 lat temu
Witam
Na początku chciałbym podziękować za ładne zdjęcia górnej Wisły. Faktycznie w tej chwili rzeka wygląda raczej trochę martwo.Barki które Pan sfotografował znajdują się w Broszkowicach.....niech ten wielokropek dopowie resztę, jak ktoś chce to może kupić z tej firmy Łosia.
Na dziś posiadam tylko szczątkowe informacje, jeden armator który dysponuje chyba sześcioma pchaczami powoli przygotowuje swoje przedsiębiorstwo do przewozu węgla. Teraz wydobywa kruszywo z dna Wisły w okolicach Okleśnej i raczej nie narzeka na brak odbioru. Do niego będzie należało przetarcie szlaku i budowa portów węglowych. Mam nadzieję , że mu się uda.
Pozdrawiam
koj
A
Andrzej MlynarczykNowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Witam.Pływałem na tym odcinku rz.Wisły.Piersze zdięcie właściwie pokazuje można tak powiedzieć kilometr rz. Wisły O . Przed mostem kolejowym jak Przamsza wpada do Wisły.Na drugim w prawo od pchacza Łoś widać wgłębi byłe stanowisko załadunkowe po taśmociągu ,do załadunku miału.To właśnie stąd w drugiej fazie przewożony był miał do Elektrciepłowni Łęg w Krakowie przez P.P.Żegluga Krakowska A.Kierczyński,bo w pierwszej wesrsji załadunek odbywał się w miejscowości Gromiec km.rz.Wisły 5.500 obecnie poniżej jazu w Dworach. Ale tu był problem gdyż po załadunku barek wdół rzeki nie było możliwości ich prowadzenia w zestawie tylko po połowie z powodu wąskiej rz.Wisły na tym odcinku i krutkich ostrych zakoli co przy długości zestawu z pchaczem Łoś dało 90m z małym hakiem,w górę rz.Wisły z pustym zestawm jeszcze jako tako się wyrabialiśmy.Połówki barek sprowadzaliśmy do km.14 i tam formowaliśmy zestaw .Na czwartym zdijęciu dokladnie widać to stanowisko.Co się tyczy 2 ,3, 4 zdjęcia - jest to przeniesiona cała kopletna sialnia kruszywa z Krakowa -Zabłocie przez p. A.Kierczynskiego co dalej niewiem ,gdyż jak przewoziliśmy barkami elementy tej sialni w grudniu 2006r. to już od 2007 w P.P.Krakowska nie pracuje.Co się tyczy zdjęć Stopnia wodnego Smolice to ostatni kompleks hydrotechniczny oddany w 2003r. szkoda tylko że dopłynąć do niego pchaczem +barki możliwe przy wysokiej wodzie.Wejście do dolnego awantportu jest zasypane przez rz. Skawe km.rz.Wisły 22.700.Gdy P.P.Żegluga Krakowska rozpoczeła przewozy maiłu w 2003r' to właśnie końcem czerwca 2003r u wylotu z dolnego awantportu śluzy Smolice utkneły dwa zestwy z miałem na półtora miesiąca. Po przkopaniu odcinka 100m dopiero zostały te zestawy uwolnione i mogliśmy przewozić miał ale pod warunkiem że przy tych stanach wody zanurzenie barek maxymalne 125 cm, co dawalo około 540 t.Na dzień dzisieszy przy niskich stanach wody przepłyniecie tylko kajakiem i to pod wielkim znakiem zapytania.
Andrzej Młynarczyk
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Oj Ty Wisło nasz błękitna! Jako żeglugowemu Europejczykowi wstyd mi za Ciebie nasza Królowo, a mogłaś spełniać zaszczytną rolę w europejskim systemie śrćdlądowych dróg wodnych.
Czy to tylko wina premiera Jaroszewicza, że tak się nie stało?
Na początku lat 80-tych wychodził taki mały "Ekspres reporterów".Jeden z nich autorstwa Józefa Kuśmierka zatytułowany był / ? / :
"Płynie Wisła po polskiej krainie...nie wierzę piosence".
Czy może ktoś to czytał i ma jeszcze w swoich zbiorach?
Jest to super spojrzenie na erę "propagandy sukcesu" oczami satyryka, ale jednocześnie znającego temat redaktora.
Głupota decydentów i śmiech z wiedzy ekspertów .
Polecam pamięci pomnika "Wisła 2000"

Oj wstyd mi przed Europą, a czas płynie dalej jak nasza dzika Wisła Królowa polskich rzek... :D
Adam ReszkaAdam ReszkaUżytkownik Użytkownik
Dodano 18 lat temu
Górną Wisłę pamiętam z czasów dawnych do 75 km Kraków. Nieźle znam od Kazimierza Dolnego km 358, do km. 268 Sandomierz. Dobrze od Warszawy km 513 do km. 358. Najdokładniej od Warszawy w dół do Stopnia Wodnego Włocławek km 674,85 i całkiem nieźle od Stopnia w dół do Przegaliny km 935. Zachodziłem też do Gdyni przez Zatokę Gdańską Martwą Wisłą przez Port Gdański lub bezpośrednio Przekopem przez Świbno. Znane mi są też dopływy żeglowne Wisły - Narew, Bug, Pisa i Biebrza, oraz Droga Wodna Wisła-Odra aż do Szczecina. Nie wspominam już Nogatu i Szkarpawy do Elbląga. Niegdyś chodziłem rozkładowo - bez żadnych opóźnień - kursowym parowcem pasażerskim do Gdańska, kiedy bakeny na szlaku żeglownym oświetlone były lampami naftowymi. Praktycznie od r. 1980 kiedy wiślany szlak żeglowny administrowany jest przez Ministerstwo Środowiska, zaprzestano budowania nowych umocnień brzegowych - mało tego - zaprzestano też remontów istniejących budowli hydrotechnicznych, jak ostrogi i opaski. Przez poprzerywane przez pochód lodów "główki" woda ucieka z nurtu nie koncentrując się na wytyczonym szlaku żeglownym. Sytuacja ta przy pochodzie lodów stanie się wysoce zatorogenna, co grozi powodziami iprzerywaniem wałow Już gdzieś informowałem PT Komentatorów, że w r. 1972 mieliśmy między Płockiem a Warszawą głębokość tranzytową 160 cm, podczas gdy obecnie tylko 100 cm i to tylko przy stanie żeglownym na wodowskazie warszawskim 230 cm. I "o czemże dumać ...?" A kiedy patrzę na naszą Stronę Powitalną i zamieszczone tam zdjęcie rzeki w prosty sposób starannie uregulowanej (Łaba?), to przypomina mi się Wisła sprzed r. 1980, która wyglądała niemal podobnie. I dusi mnie wtedy złość i zazdrość, że gdzieś są, a u nas nie ma ludzi myślących! Na więcej mnie dziś nie stać, bo przejdę drugi zawał! :(
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 18 lat temu
Adamie - ta rzeka to Waal czyli odnoga ujściowa Renu w Holandii. "Olendrzy" wszakże to mistrzowie nie tylko w wyrywaniu wodzie ziemi ale też w tworzeniu fantastycznych arterii wodnych. Niech nikogo nie zmyli, że to ujściowy odcinek Renu a więc wody "od metra".... Delta Renu była bardzo kapryśna na przestrzeni dziejów a w połączeniu z pływami Morza Północnego potrafiła mułem i szlamem malować "niezłe obrazki". Pozdrawiam - Andrzej.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Adam ReszkaAdam ReszkaUżytkownik Użytkownik
Dodano 18 lat temu
Andrzeju - dziękuję za wyjaśniający komentarz. Zdjęcie jest z "lotu ptaka" - świetne. A ta wzorowa regulacja! Zawsze coś ciekawego podrzucisz. Most na drugim planie to nie sławny Nijmegen, ale może ten niżej. Nijmegen bym poznał, gdzie nieco poniżej jest kanał wejściowy na Maas (po naszemu Moza). A te pływy obserwowałem na Schelde (po naszemu Skalda).
Pozdrawiam - Adam. ;)
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.