Witam mam pytanie odnośnie wymiany papierów morskich na śródlądowe mianowicie chciałbym wymienic dyplom oficera mechanika na patent mechanika statkowego w celu powiększenia swoich możliwosci w poszukiwaniu pracy i tu jest moje pytanie czy po tej wymianie mój papier oficera mechanika będzie dalej ważny czy zamieni się na papier śródlądowy?
Słowo "wymiana" nie jest tu właściwe i wprowadza zamieszanie. Dokumenty śródlądowe uzyskuje się na podstawie morskich, a nie w drodze wymiany z morskich na śródlądowe.
Wymieniano nam patenty "stare" na "nowe" (chodzi o formę dokumentu książeczka/karta) - coś jak prawo jazdy "stare" na "nowe". Nie wymieniano prawa jazdy z ciężarówki na kartę rowerową.
Andrzej 'Apis' Podgórski
--- Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Na podstawie ROZPORZĄDZENIA MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 23 stycznia 2003 r. w sprawie kwalifikacji zawodowych i składu załóg statków żeglugi śródlądowej - przysługuje Panu, cytuję:
paragraf 23.1. Do uzyskania patentu mechanika statkowego żeglugi śródlądowej wymagane jest posiadanie:
3) dyplomu oficera mechanika na polskich statkach morskich ...
Ergo: powinien zgłosić się Pan z posiadanym dyplomem do najbliższego Urzędu Żeglugi Śródlądowej stosownego do miejsca zamieszkania, w celu złożenia wniosku o wystawienie patentu mechanika statkowego żeglugi śródlądowej, uprawniającego do zajmowania stanowiska na każdym statku żeglugi śródlądowej. Obowiązuje Pana przy tym okazanie posiadanego dyplomu morskiego w celu jego weryfikacji.
Niniejsze ROZPORZĄDZENIE nie przewiduje zawieszenia uzyskanego wcześniej dyplomu morskiego.
ostatnio wyrabiałem papiery śródlądowe na podstawie morskich. Szereg przewertowanych w UZS przepisów zawierał zapis o możliwości przepisania st. marynarza środlądowego na st. morskiego. W celu otrzymania st. mar. morskiego musisz niestety wyrobić : św. ratownika, zaliczyć kurs indywidualnych technik ratowniczych/te kursy organizuje ośrodek szkolenia przy WSM budynek na przeciwko Daru Pomorza/ kurs ppoż i św. zdrowia w Instytucie Medycyny Tropikalnej i Morskiej. W sumie minimum tydzień ganiania, najlepiej zatrzymać się w Gdyni. Sprawdż najpierw terminy i przygotuj ze 3 tysiące. Jednorazowa akcja niewarta zachodu. Ale na dłuższą metę zwiększa możliwości. Sw. ratownika ważne chyba dożywotnio, kurs indywidualnych technik na 5 lat, sw zdrowia na 2 lata. Jak chcesz plywac po morzu, wszystko musi byc aktualne. Nie ma stopnia bosmana w morskiej, jedynie jest funkcja na statku i tę funkcję przydziela się st. marynarzowi. Pozdrawiam Irek
Witam,
chciałbym wznowić temat uzyskiwania patentów ŻŚ na podstawie dyplomów morskich.
Mam dyplom oficera w dziale pokładowym w żegludze morskiej i około 800 dni pracy na śródlądowych wodach na stanowisku stermotorzysty.
Wg. nowego rozporządzenia do uzyskania patentu kapitana ŻŚ klasy A potrzebne jest posiadanie w/w dyplomu oraz 6 miesięcy praktyki pływania na statkach żeglugi śródlądowej.
Pytanie teraz takie czy praca na małych statkach ŻŚ jest wliczana do wymaganej praktyki, gdyż nie jest to sprecyzowane w rozporządzeniu? Na patent kapitana klasy B jest sprecyzowane że praktyka musi być odbyta na statkach ŻŚ nie będących małymi statkami. W przypadku kapitana klasy A już tego sprecyzowania nie ma, jest tylko praktyka na statkach ŻŚ do których wg mnie zalicza się mały statek ponieważ jest to również statek żeglugi śródlądowej. Ciekawe czy jest to przeoczeniem czy też tak ma być ponieważ stermotorzysta jest w rzeczywistości kierownikiem jednostki i praktyka na tym stanowisku może się liczyć do patentu kapitana w połączeniu z dyplomem oficera wachtowego ŻW?? Więc moje pytanie czy z w/w praktyką i dyplomem uzyskam patent kapitana czy też nie?
Praktyka pływania na małych statkach nic Tobie nie pomoże, na takich jednostkach nie ma książki więc nie udokumentujesz praktyki pływania. Poza tym wymysł pt stermotorzysta i małe statki funkcjonuje tylko w Polsce i jest w praktyce patentem dla np. strażaków czy ratowników. Musisz zamustrowac się na "normalnym" statku żeglugi śródlądowej i odbębnic 6 miesięcy praktyki, z tym że za miesiąc praktyki uznaje się 15 dni żeglugi w ciągu 30 następujących po sobie dni. Pozdrawiam
Akurat tych jednostkach kilka lat temu UZŚ wprowadził nam dzienniki pokładowe. W tym że "wymysł" stermotorzysty jest tylko w Polsce to wiem, ale skoro to jest wymysł naszego kraju to jest też jakoś normowany przepisami. Nie jestem strażakiem, policjantem ani ratownikiem a posiadam takie uprawnienia, które kilka lat temu kazano mi zrobić w UZŚ specjalnie pod taki typ jednostek.
Nawet gdyby to jakieś przeoczenie w zapisie to masz prawo ubiegać się o patent kapitana kl.A.
Dyspozycja tego paragrafu jest konkretna i jednoznaczna...
§ 18. 1.
... 2. Aby uzyskać patent żeglarski kapitana żeglugi śródlądowej klasy A, należy spełnić jedno z poniższych wymagań:
1) odbycie praktyki, o której mowa w ust. 1, w tym miesięcznej praktyki na morskich wodach wewnętrznych, oraz złożenie
z wynikiem pozytywnym egzaminu z zakresu wymaganej wiedzy i umiejętności praktycznych;
2) posiadanie dyplomu oficera w dziale pokładowym w żegludze morskiej albo stopnia oficera Marynarki Wojennej albo
Straży Granicznej w dziale pokładowym oraz odbycie 6-miesięcznej praktyki pływania na statkach żeglugi śródlądowej
Mały statek też jest statkiem żeglugi śródlądowej !
Skoro masz jeszcze do tego wystarczające zapisy o odbytych rejsach w dzienniku pokładowym i potwierdzone w żeglarskiej książce pracy, to tylko występować do UŻŚ o wydanie patentu żeglarskiego kapitana kl.A ... :)
Witam,
wracam do tematu bo miałem napisać jak się zakończył.
Kilka dni temu dostałem decyzję UZŚ, w której to odmówiono mi przyznania patentu kapitana kl.A.
Odmowę w skrócie uzasadniono koniecznością wykazania praktyki na statkach nie będących małymi statkami.
Dziwny przebieg całej sprawy:
Po złożeniu dokumentów w urzędzie zostałem poinformowany że wszystko jest ok ponieważ rozporządzenie nie określa tego jakie jednostki mają to być i że dokumenty powinny być gotowe do miesiąca czasu. Po opuszczeniu urzędu jeszcze w tym samym dniu zostałem poinformowany telefonicznie o tym że jednak muszę wykazać praktykę na statkach niebędących małymi statkami. Ze względu na brak konkretnego uzasadnienia ze strony urzędu poprosiłem o pisemną odmowę z uzasadnieniem. Kilka dni później dostałem pismo wzywające mnie do wykazania praktyki na jednostkach nie będących małymi statkami. W odpowiedzi zwróciłem się o wskazanie miejsca w rozporządzeniu w którym rozporządzenie takie wymogi stawia. Co dostałem w odpowiedzi? Dzień po złożeniu mojego pisma w firmie w której pracuję została przeprowadzona "wnikliwa" inspekcja przez UZS. Niestety byłem w tym czasie na tygodniowym wolnym i oberwało się kolegom z pracy... Kilka dni temu otrzymałem decyzję z odmową.
Co więcej: byłem jeszcze przed odpisaniem na pierwsze pismo z tą sprawą u prawników w celu upewnienia się czy czasem ja coś nie pomieszałem itd. Potwierdzili moje zdanie że wg rozporządzenia patent mi się należy. Kontaktowałem się również i po drugim piśmie z odmową i dalej prawnicy mówią że tematu nie powinno być, ponieważ rozporządzenie jednoznacznie określa wymogi...
Mam jeszcze możliwość odwołania się do ministerstwa nad czym się zastanawiam, ponieważ z punktu widzenia prawników sprawa jest prosta i nawet w sytuacji gdyby miał to rozpatrywać sąd to prawda jest po mojej stronie.
Z drugiej strony jednak gdy będę się upierał przy swoim i nawet dostanę patent to patrząc na postawę urzędu to będę miał nieprzyjemności w każdej sytuacji związanej z urzędem...
:) tak wygląda cała sprawa bez szczegółów, dla mnie co najmniej dziwnie ale nie będę opisywał bardziej dziwnych sytuacji związanych z tą sprawą, ponieważ chcę uniknąć nieprzyjemności...
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies