Jeżeli chodzi o wymianę książeczki to wydaje mi się że jednak ma sens. Nie jestem pewny bo nie widziałem nowych polskich książeczek, ale słyszałem że są nie do końca kompatybilne z żeglugą na Renie. Tzn. o ile jest miejsce na wpisanie stopnia reńskiego to nie ma osobnej kolumny dla dni przepływanych po Renie. I co z tego, że WSP się nie będzie tej książeczki czepiać, jeżeli nikt Ci nie uzna okresu wypływanego na Renie do awansu na wyższe stopnie. Oczywiście dla osób które po Renie nie zamierzają pływać, wymiana książeczki jest niekonieczna.
Wasser- u. Schifffahrtsamt Dresden
Moritzburger Straße 1, 01127 Dresden, Niemcy
+49 351/8432300 http://www.wsa-dr...
Resztę tzn mapkę itp znajdziesz również w Google i nie jest potrzebna znajomość języków obcych.pozdrawiam
Edytowany przez mariaszek12 dnia 12.08.2011, 15 lat temu
Witam, a może zna ktoś adres do urzędu w Dreznie, bo podobno takowy też tam się znajduje, ja szukałem, ale z moim niemieckim najlepiej nie jest, byłbym wdzięczny za odpowiedź! Pozdrawiam.
Byłem wczoraj w Duisburgu.Na podstawie świadectwa st.marynarza dostałem niemieckiego decksmana.Babka powiedziala mi ze gdybym mial ze soba dyplom ukonczenia technikum to bym dostal matrosa.Niestety swoje polskie papiery wyrobilem na podstawie morskich a wiec musze wyplywac 1rok za decksmana+2 lata z morza mi wtedy ewentualnie zalicza.Spytalem sie jej a co bedzie jesli w polsce po 6 miesiacach uzyskam swiadectwo bosmana czy bede je mogl wymienic na niemieckiego bosmana lub matrosa.Stwierdzila ze takze mi tego dokumentu nie uznaja(takze dostane decksmana) bo musze im przedstawic na podstawie czego ten stopien uzyskalem a oni tylko uznaja szkole+lata wyplywane na rzece.Aha swiadectwo zdrowia polskie ktore mialem ze soba nie uznala mi mimo wczesniejszej rozmowy tel.ale zrobila adnotacje w niemieckiej w miejscu swiadectwa zdrowia wpisala patrz do ksiazki nr...(polskiej)Tak wiec nie wiem czy mi to uznaja podczas kontroli niemieckiej.Ogolnie nie byla babka nastawiona milo do mnie.No ale nie ma co sie lamac moze jakos to bedzie choc z tym wpisem za wielkich szans w znalezieniu pracy niestety nie mam.Pozdrawiam wszystkich
Użyłem wyszukiwarki,lecz jakos nie moge natrafić.Bardzo wdzieczny będe o jakiekolwiek informacje(czy moge ja wyrobic samemu,czy tylko przez armatora,co potrzebuje do tego,gdzie taki urzad sie znajduje w pobliżu granicy okolice Wrocławia)Zależy mi na na tej książeczce poniewaz poszukuje pracy a czytając posty i nieliczne oferty pracy widze że niemiecka książeczka pracy jest niezbędna.Pozdrawiam
Posiadam stopien marynarza wachtowego na podstawie którego otrzymałem swiadectwo starszego marynarza żeglugi sródladowej oraz polską ksiazeczke pracy.Mam pytanie gdzie mógłbym wyrobic niemiecką książeczke pracy i jakie są procedury.Z gory dziekuje za pomoc.Pozdrawiam wszystkich
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies