O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Czyszczenie centryfugi

Ostatnia aktualizacja 12 lat temu
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 15 lat temu
Pomyślałem że może ktoś chciałby zobaczyć jak wygląda jedna z wielu czynności obsługowych które wykonujemy regularnie na barce.
Na początek wybrałem czyszczenie filtra odśrodkowego oleju czyli popularnej centryfugi. Jak zwykle u mnie opowieść będzie obrazkowa ;-)
zegluga.szympanstudio.pl/albums/userpics/2009_10_09_09_41.jpg
Nasz motorek MTU ma dwa takie filtry - na obudowie jest instrukcja obsługi i rysunek poglądowy.

zegluga.szympanstudio.pl/albums/userpics/2009_10_09_09_20-002.jpg
Po zdjęciu obudowy i odkręceniu nakrętki zabezpieczającej można zdjąć wirnik z osi.

zegluga.szympanstudio.pl/albums/userpics/2009_10_09_09_27.jpg
Tak wygląda wirnik w środku, w ciągu ok. 500 godzin pracy silnika na ściankach wirnika zbiera się warstwa nieczystości o grubości ok 2 cm.

zegluga.szympanstudio.pl/albums/userpics/2009_10_09_09_19.jpg
Wszystkie części składowe centryfugi po wyczyszczeniu.

zegluga.szympanstudio.pl/albums/userpics/2009_10_09_09_34.jpg
Do wyczyszczonego filtra wkłada się pasek z tektury który ułatwi przy następnym czyszczeniu usunięcie osadu.

zegluga.szympanstudio.pl/albums/userpics/2009_10_09_09_37.jpg
Kolejny etap montażu fitra.

zegluga.szympanstudio.pl/albums/userpics/2009_10_09_09_38.jpg
Wirnik założony, pozostaje już tylko założyć obudowę.

zegluga.szympanstudio.pl/albums/userpics/2009_10_09_10_00.jpg
Obydwie centryfugi wyczyszczone, spokój na następne 500 h pracy silnika.

Przepraszam za nienadzwyczajną jakość zdjęć, były robione w trakcie brudnej pracy komórką ;-)
przylodzprzylodzWeteran Weteran
Dodano 15 lat temu
Teos, a kto je czyścił? Czy ten gość na zdjęciu, to, może...
zapraszam na mojego bloga:
http://wioslem.blogspot.com/
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 15 lat temu
Tak, ten gość na zdjęciu to ja a centryfugi czyściliśmy we dwójkę z moim kolegą Piotrem.
Dodano 15 lat temu
Wyglądasz trochę inaczej niż na awatarze, ale to chyba z powodu braku kapelusza :)
Dodano 15 lat temu
Mikro reportaż edukacyjny, bardzo ciekawy, no i ten sterylnie wyglądający silnik! Skąd Ty czerpiesz takie ciekawe pomysły?
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
Przyłódż,Gdybyś miał większe doświadczenie z mechanikami-Wiedział byś-wszystko czyste tylko nie mechanik.
Zawsze gdy w odległej przeszłości przyglądałem się pracy palaczy lokomotyw,oraz palaczy i mechaników na holownikach parowych,zastanawiałem się dlaczego są tak wysmoleni.Jednak jak udało mi się wejść do środka od razu zrozumiałem.Wszystko lśniło i błyszczało,tylko nie ludzie,gdy czyścili.
Miałem to szczęście,bo w cukrowni Janikowo były holowniki i barki.A tam była moja młodość.Nie raz dostałem smary od szypra.
Ale jeszcze bardziej w tej chwili miło to wspominam.
Do Teosa wygląda to tak jakbym czyścił dwa filtry od ciągnika DT.
Edytowany przez x1109 dnia 07.03.2010, 15 lat temu
zbyszek1zbyszek1Użytkownik Użytkownik
Dodano 12 lat temu
Moją uwagę też zwróciłem na czystość. Miałem okazję być na kilku statkach w Polsce, co prawda jakiś czas temu, ale takiej "sterylności" niestety nie widziałem. Moje pełne uznanie.
mefiumefiuUżytkownik Użytkownik
Dodano 12 lat temu
bo to jest nowy statek, pewnie tms "Franken"
zbyszek1zbyszek1Użytkownik Użytkownik
Dodano 12 lat temu
Widać na zdjęciu, że nowy i pachnący. Miałem na myśli czystość, ład i porządek, tego czasami u nas brakuje. Zresztą nie tylko na statkach.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.