O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Chwalę się i przepraszam...

Ostatnia aktualizacja 15 lat temu
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 15 lat temu
Witajcie,
jak być może niektórzy zauważyli nie byłem ostatnimi czasy obecny na pokładzie naszego statku. Powodem tego było 100% skupienie mojej uwagi nad wyborem i zakupem nowego samochodu. Zakup dokonany, wybór padł na KIA Cee'd SW 1,6 CRDI taki jak na fotkach:
foto.netjan.kei.pl/albums/userpics/10001/normal_SW.jpg

foto.netjan.kei.pl/albums/userpics/10001/normal_Kia-Ceed_SW_2010_1600x1200_wallpaper_1a.jpg

foto.netjan.kei.pl/albums/userpics/10001/normal_Kia-Ceed_SW_2010_1600x1200_wallpaper_24.jpg

Jednocześnie przepraszam wszystkich którym coś obiecałem a nie wykonałem, szczególnie Koj'a. Postaram się nadrobić wszelkie zaległości ;-)
Edytowany przez Teos dnia 22.02.2010, 15 lat temu
Bosman JozefBosman JozefUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Trzeba przyznać ,że autko jest przecudnej urody.Życzę Tobie Teos aby śmigało ,co najmniej tak jak wygląda.Pozdrawiam.
Józef Bosman Feliga
przylodzprzylodzWeteran Weteran
Dodano 15 lat temu
A to ciekawe! Ja też nabyłem właśnie Kia CEE'D SW 1,6 w wersji combi. Trochę jakby inaczej wygląda... To Twoje jest bardzo piękne! Życzę Ci słonecznej pogody! GRATULACJE!

Teraz zmieniłeś zdjęcie i mój post w części: "Trochę jakby inaczej wygląda" stał się nie aktualny.
zapraszam na mojego bloga:
http://wioslem.blogspot.com/
Edytowany przez przylodz dnia 22.02.2010, 15 lat temu
Dodano 15 lat temu
Adasiu! Ale Twoje jest też Prześliczne i jakby bardziej pakowne
Józef Bosman Feliga
SP2BZWSP2BZWUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Teos, bardzo dobry zakup ! swoją drogą wszyscy wiemy o zapaści rynku motoryzacyjnego w USA ale nie wiedziałem że Kia wykupiła Chevrolet'a :) (Corvette C6)
pozdr. Darek @ IKAR
S
SeehundUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Teosowi poprostu ktoś wcisnął byle Corvettę mówiąc, że to jest super Kia!
Dodano 15 lat temu
Rzeczywiście hotlinki potrafią sprawić niespodziankę :-)
Muszę przyznać że nie miałbym nic przeciwko C 6 ;-)
Poprawiłem linka i fotki wrzuciłem do Chomiczka, teraz już nie powinno być niespodzianek.
Cee'd jest koreańczykiem tylko z marki, zaprojektowany i produkowany w Europie. Produkuje się te autka w słowackiej Żylinie.
Adam, gratuluję zakupu.

Cytat

jakby bardziej pakowne

Z tym się Józef nie zgodzę, ja również kupiłem SW czyli Sport Wagen czyli kombi.
Adam pochwal się jaki kolor i jaki silnik ?
Dodano 15 lat temu
No, teraz widzę podobieństwo!
Kolor: (w/g producenta) oliwkowo-srebrny, w/g mnie złotawy metalik.
Silnik: benzyna 1,6.
Wnętrze: identyczne jak w Twoim. :)
Dodano 15 lat temu
@Teos -wycofuję się z tego bardziej.A poza tym reszta jak w.Pozdrawiam.
Józef Bosman Feliga
Dodano 15 lat temu
Adam, piękny kolor.
Jeżeli chodzi o silnik to ja sie zdecydowałem na diselka.
Tak przy okazji wpadnij na forum:
http://mojaceed.pl/forum/index.php
Dodano 15 lat temu
Teos, ale to forum dla fanów tych samochodów. Ja jestem zwykłym użytkownikiem. Nawet kolor jest mi raczej obojętny ( kolorem bardziej zainteresowana jest żona). Ja podchodzę do tego tak: Samochód ma jeździć, wozić tyłek i się nie psuć! Wtedy jest dobry. Dotąd miałem Daewoo - Lanos 1500 - 100 kM i jeździłem nim 10 lat.Był praktycznie bezawaryjny. W warsztacie dokonywano jedynie czynności obsługowych. Jeśli ta Kia Cee'd będzie taka sama, to mi wystarczy. Trochę boję się tej elektroniki. Jest więcej elementów do psucia się.
Edytowany przez przylodz dnia 22.02.2010, 15 lat temu
Dodano 15 lat temu
Adam, mylisz się. To forum jest dla użytkowników tych samochodów, niekoniecznie fanów. Jednym z fajnych miejsc jest lista ASO wraz z komentarzami użytkowników. Dzięki niej dowiedziałem się że mam co prawda 4 ASO KIA w Poznaniu ale większość i tak jeździ tylko do jednej w Komornikach. Poczytaj co piszą o ASO w ZG
http://mojaceed.pl/forum/viewtopic.ph...=35&t=3478
Edytowany przez Teos dnia 22.02.2010, 15 lat temu
Dodano 15 lat temu
Tadziu! Sympatyczny Kolego! Samochód to narzędzie! ŁÓDŹ to moja miłość, no oczywiście nie licząc żony!
Nigdy nie przejmowałem się autem. Starałem się tylko dawać mu na czas wszystko, co napisano w instrukcji. Ta Kia, jest trzecim moim autem z polskiego salonu: Był Polonez, potem Lanos, teraz Cee'd. Wszystkie były wyjątkowe, choć przesadnie o nie nie dbałem. Co do ASO. Samochód, który kupiłem ma siedem lat gwarancji. Jeśli coś spieprzą, będą robili drugi, trzeci raz, aż do skutku. Czy muszę się tym przejmować?
Na tych forach zawsze jest wielu malkontentów. Mnie tam nic nie stuka, nie skrzypi i nie przeszkadza. Jeżdżę i już, choć nie za wiele. Mam dopiero przejechane 800 km. W/g mnie najważniejsze jest pierwsze dwa tysiące kolometrów. Jak je przejedziesz dobrze, bedziesz miał sprawny długo samochód, jeśli dasz mu w tytę, będziesz miał badziewne auto. Ja te pierwsze dwa tysiące CELEBRUJĘ!!! Potem nie mam żadnych kłopotów z samochodami, czego i Tobie życzę.
Pozdrawiam!
Dodano 15 lat temu
Drogi Adamie, ja miłość mam jedną - od ponad 20 lat tą samą ;-) Natomiast cała reszta to pasje - fotografia, komputery, żegluga itd.
Zawsze mnie ciągnęło do grzebania przy silnikach i innych mechanizmach, może dlatego motoryzacja mnie również fascynuje.
Dla mnie literki CRDi znaczą coś konkretnego, coś z czym się muszę zapoznać, po prostu lubię wiedzieć jak i dlaczego coś działa - i nie ma większego znaczenia czy będzie to Common Rail czy też AIS.
Poprzednio miałem Opla Corsę, również od polskiego dilera, przez 12 lat przejechaliśmy nim ponad 180 tys. nigdy nas nie zawiódł.
Wcześniej miałem pięć innych samochodów, zawsze starałem się je sam naprawiać, nie zawsze miałem do tego warunki. Nawet tak pozornie prostą czynność obsługową jak wymiana filtrów i oleju można spieprzyć dlatego warto wiedzieć w jakim ASO ci to nie grozi.

Cytat

W/g mnie najważniejsze jest pierwsze dwa tysiące kolometrów. Jak je przejedziesz dobrze, bedziesz miał sprawny długo samochód, jeśli dasz mu w tytę, będziesz miał badziewne auto. Ja te pierwsze dwa tysiące CELEBRUJĘ!!!

Trochę to już nieaktualne, obecnie samochód klient odbiera z wstępnie dotartym silnikiem, oczywiście takim traktowaniem na pewno mu nie zaszkodzisz ;-)

Cytat

Potem nie mam żadnych kłopotów z samochodami, czego i Tobie życzę.

Za życzenia dziękuję i wzajemnie również szerokiej drogi, drzew z gumy i kompetentnych mechaników Tobie życzę.
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
Mój syn też kupił To Coś.Mówi-jedzie twardo jak na wozie drabiniastym{po drogach z wybojami}.Ja też mam z oczami skośnymi.Najpierw dwa Lanosy,a teraz H-ale mi się pochyliło.Żaden z tych samochodów nigdy nie miał awarii.
Pozdrawiam,gratuluję wyboru.
Włodek!!!
G
grzegorzUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
A jak jest z tą 7 letnią gwarancją. Jak to działa?.
Dodano 15 lat temu
Normalnie, tak jak taka roczna, czy 2-letnia. Gwarancja obejmuje cały samochód i działa przez siedem lat. Koncernowi KIA życzę jak najdłuższego życia!

To co pisał @czechtw o wozie drabiniastym , to szczera prawda. Po Lanosie, to istny koszmar, takie twarde ma zawieszenie, ale drogi faktycznie trzyma się doskonale. Cóż: coś, za coś...
Edytowany przez przylodz dnia 24.02.2010, 15 lat temu
Dodano 15 lat temu
Głupio mi to Adam pisać ale niestety się mylisz, wierz mi, chciałbym żebyś miał rację. Cytat ze strony KIA:

Cytat

Szczegółowe warunki gwarancji
Typ gwarancji Model Czas odpowiedzialności *
Podstawowa Picanto, Rio, Venga, Soul, cee’d, Magentis, Sportage, Sorento, Carens, Carnival
7 lat lub 150.000 km **
Perforacja nadwozia Picanto, Rio, Magentis, Carnival, Carens
7 lat lub 150.000 km
cee'd, Venga, Sorento, Soul
12 lat bez limitu km
cee'd (przed-FL), Sportage
10 lat bez limitu km
Powłoka lakierowa Picanto, Rio, Magentis, Carnival, Sorento, Carens, Soul, cee'd, Sportage, Venga
5 lat lub 150.000 km
Gwarancja na część Picanto, Rio, Magentis, Carnival, Sorento, Carens, Soul, cee'd, Sportage, Venga
2 lata bez limitu km
Wyposażenie audio Picanto, Rio, Magentis, Carnival, Sorento, Carens, Soul, cee'd, Sportage, Venga 3 lata lub 100.000 km

* w zależności co wystąpi wcześniej
** pierwsze 3 lata bez limitu km (nie dotyczy pojazdów użytkowanych jako taksówki, nauki jazdy, płatny przewóz osób)

Gwarancja polega tylko i wyłącznie na bezpłatnej naprawie lub wymianie niesprawnego elementu lub podzespołu pojazdu, którego niesprawność wynika z wady wykonawczej lub montażowej w procesie produkcyjnym. Gwarancji nie podlegają niesprawności wynikające ze zużycia eksploatacyjnego elementów pojazdu i wszelkich uszkodzeń nie pozostających w związku przyczynowo-skutkowym z wadami produkcyjnymi.

Do tego trzeba dodać że KIA bardzo niechętnie podchodzi do aut serwisowanych czy tez naprawianych poza ASO mimo dyrektywy GVO. Kolejny problem to np. gwarancja na perforacje nadwozia - żeby ją mieć trzeba co roku przeprowadzać inspekcję powłoki lakierniczej. Przebieg 150 tkm to dla mnie nie problem ale jeżeli ktoś jeździ bardzo dużo....
Krótko mówiąc, nie jest tak różowo jak na reklamach. Na szczęście ja byłem świadom tych spraw przed zakupem auta i dlatego nie czuje się rozczarowany ;-) Dla mnie to auto jest optymalnym rozwiązaniem dla mojej rodziny. I mam nadzieję że to był dobry wybór.
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
A jak ręczny hamulec jeszcze działa?Mój syn ma z tym wieczny kłopot.Moje pochylone H z dieslem jest ok.Tylko ma jedną wadę - nie może ciągnąć mojego pływadła.
Edytowany przez x1109 dnia 25.02.2010, 15 lat temu
Dodano 15 lat temu
U mnie chyba działa ( tak naprawdę to nie wiem bo jestem na barce, żona jeździ samochodem, nie skarżyła się ) ale jest to znany problem, niech syn podjedzie do ASO, powinni mu to zrobić w ramach gwarancji.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.