O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Radio

Ostatnia aktualizacja 8 lat temu
vasyldvasyldPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 10 lat temu
Odgrzeję temat ponownie. Pod koniec września chcę zdawać IWC w Szczecinie. Na stronach UKE znalazłem dwa terminy w dwóch instytucjach. Jedna to AM a druga to prywatna firma, której nie będę tu reklamował. Oczywiśćie wcześniej chcę zrobić kurs. Problem polega na tym, że żadna z tych dwóch instytucji nie prowadzi kursów IWC, lecz tylko SRC. Według mnie, jeden grzyb i po kursie SRC bez problemu można podejść do egzaminu IWC, a może się mylę? Tak czy siak, AM nie ma w interesującym mnie terminie kursu, lecz ma go ta firma i to nawet taniej bo za 350zł w porównaniu z 500zł na AM. Jakież było moje zdziwienie kiedy dowiedziałem się, że prowadzą tylko egzaminy SRC, pomimo innej informacji na stronach UKE. I w końcu zmierzam do mojego pytania. Czy możliwe jest zrobienie kursu SRC w jednym miejscu i podejście do egzaminu IWC w drugim? Przerabiał to może ktoś?
vasyld
zbyszek1zbyszek1Użytkownik Użytkownik
Dodano 10 lat temu
https://www.uke.g...plik=12286

Nie bardzo rozumiem dlaczego SRC ma być "gorsze" od IWC.
Mam SRC gdzie jest wyraźnie napisane, że dotyczy służby morskiej i śródlądowej. Czyli chyba więcej jak IWC, które tyczy tylko służby śródlądowej.
Powyżej link do Ustawy z wymaganiami i zakresem egzaminów.

Będę wdzięczny za uwagi.
vasyldvasyldPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 10 lat temu
Nie chodzi mi o to, które lepsze czy gorsze, a o "uznawalność" do celów zawodowych, szczególnie na wodach poza Polską. Definicja certyfikatu SRC brzmi następująco:

" Short Range Certificate (pol. Świadectwo operatora łączności bliskiego zasięgu) – międzynarodowy certyfikat uprawniający do obsługi urządzeń radiowych wykorzystujących częstotliwości i techniki stosowane w GMDSS na statkach morskich niepodlegającym przepisom konwencji SOLAS, na obszarze morza A1.

W Polsce instytucją odpowiedzialną za egzaminowanie i wydawanie świadectw jest Urząd Komunikacji Elektronicznej. Zakres uprawnień świadectwa, jak również zakres wymogów egzaminacyjnych jest regulowany przez rozporządzenie ministra infrastruktury z 4 listopada 2008 r. w sprawie świadectw operatora urządzeń radiowych (Dz. U. z 2008 r. Nr 206, poz. 1290).

Świadectwo ma charakter międzynarodowy - polskie jest uznawane w innych krajach, obce są uznawane w Polsce (także Polak w Polsce może legitymować się świadectwem uzyskanym w innym państwie).".

Na samym świadectwie także jest tylko mowa o obszarze morza A1 i statkach nie podlegających konwencji Solas, nic nie wspomina się o żegludze śródlądowej,
g.infor.pl/obrazki/dzu/2008/206/dzu.2008.206.000.1290.009.gif
Po przebojach jakie niektórzy mieli z polskimi ADNami ( nie wpisane jakich statków dotyczą na starych blankietach), wolę sie upewnić które świadectwo robić.
vasyld
S
SzaflikPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 10 lat temu
WSP w byłych Ddr-ach czepia się świadectwa wydawanego w Anglii.Z tego powodu potrafią nawet barkę zatrzymać...Ja mam takie samo,jak skan kolegi vasyld,nigdy nie było problemów podczas kontroli.
Dodano 10 lat temu
OK, może opisałem to w skrócie. Aby uzyskać pozwolenie na używanie radia zarówno "stacjonarnego" jak i "ręczniaka" musisz posiadać np, SRC i właśnie w tym pozwoleniu jest to napisane. Mam uszkodzony skaner więc zacytuję : " POZWOLENIE RADIOWE na używanie radiotelefonu
w służbie morskiej i żeglugi śródlądowej".
Właśnie posiadam takie pozwolenie wydane przez UKE.
garongaronUżytkownik Użytkownik
Dodano 10 lat temu
Ja mam operatora VHF i nigdy problemów nikt nie robił, nawet Herr Tomaszewski ;)
Racja jest jak dupa, każdy ma Swoją ...
S
SzaflikPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 10 lat temu
pojedź do KWH,problem zrobią ab sofort... :) Zresztą,KWH to osobny temat...tam 5s.po uwiązaniu rufy masz mieć dziennik wypisany...
Edytowany przez Greg dnia 31.08.2014, 10 lat temu
R
RysiekUżytkownik Użytkownik
Dodano 10 lat temu
Proponuję zrobić IWC. Pójść na sam egzamin. Potem SRC. Oczywiście również eksternistycznie.
agutagutPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 10 lat temu
Witam Kolegów.
Właśnie jestem w trakcie kursu SRC i mam dylemat .Koledzy powyżej pisali,że mają SRC i bez problemów podczas kontroli.
Robię SRC sugerując się informacją na stronie UKE :
http://www.uke.go...dowej-4391
gdzie jest napisane :" Egzamin na świadectwo operatora urządzeń radiowych (SRC) w służbie radiokomunikacyjnej morskiej i żeglugi śródlądowej".
Przeglądałem ustawę i dla żeglugi śródlądowej jest IWC , a SRC dotyczy obszaru morskiego A1.
Na kursie powiedziano mi,że z SRC nie będzie problemu na śródlądziu.
Może ktoś się autorytatywnie wypowie,bo już zgłupiałem.
Sprawa w miarę pilna,bo egzamin 6.12 i nie wiem czy odkrącać tamat egzaminu SRC na IWC.
Z góry dzięki za sugestie.
Pozdrowionka
Jacek Mucha
T.Ż.Ś- '88
Dodano 10 lat temu
Moim skromnym zdaniem SRC dotyczy i morza i śródlądzia. A1 bo są to uprawnienia radiooperatora bliskiego zasięgu.
Myślę, że ostateczną "wyrocznią" będzie tu UKE. Zadzwoń do nich lub napisz maila, nie robią problemów starają się pomóc, takie są moje doświadczenia. Powodzenia na egzaminie.
agutagutPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 10 lat temu
Witam.
Dzięki Zbyszku za odpowiedź.Miałeś rację :)
Właśnie dzwoniłem do UKE w Gdyni.
IWC- tylko śródlądzie.
SRC- jest rozwinięciem IWC o wody A1.
Pani radziła robić SRC.
Tak więc, uczę się do egzaminu.
Pozdrawiam Łodziarską Brać
Jacek Mucha
T.Ż.Ś- '88
Edytowany przez agut dnia 25.11.2014, 10 lat temu
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 10 lat temu
Link w tej samej sprawie i terminy na 2015 rok...

http://www.power....re&idsz=44

pozdrawiam
M
maciej77Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 10 lat temu
Witam! Czy egzamin i ocenianie wyglada tak jak z tej stronki?http://www.power....mp;idsz=44 tu bez nauki sie zalicza
Dodano 10 lat temu
Bez odbycia kursu tak, ale bez nauki !!??
M
maciej77Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 10 lat temu
Przepraszam zle napisalem zrobilem pierwszy raz egzamin na tgz. pale i zaliczylem pozytywnie egzamin probny z tej strony.
Dodano 10 lat temu
To startuj śmiało do egzaminu. Powodzenia.
R
Robert_DNowicjusz Nowicjusz
Dodano 8 lat temu
Witam Szanownych Kolegów.

W tym miejscu piszę o sprawie, która wiele osób zastanawiała (głównie w tym wątku) dotycząca wyboru pomiędzy SRC a IWC czy VHF - głównie chodziło o to które świadectwo jest uznawane na zachodzie i w Polsce. Dziś przeglądając wymagania egzaminacyjne itp natknąłem się na informacje która powinna rozwiać wątpliwości a mówiąca wyraźnie (tu cytuję) "w przypadku żeglugi śródlądowej, (gdzie) jedynie świadectwa IWC oraz, w ograniczonym zakresie, świadectwa VHF nadają stosowne uprawnienia".

Poniżej podaje link skąd zaczerpnąłem owe informacje (Rodział II).

https://www.uke.gov.pl/swiadectwa-mor...owej-4391#

Pozdrawiam
Robert
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.