Oba są bardzo zbliżone.To zależy do czego potrzebne jest świadectwo operatora.Jeśli na śródlądzie ,to wystarcza ten węższy ze 179 pytaniami.Ja bym uczył się tego z większą ilością pytań.Jest on poszerzoną wersja tego 35 stronicowego.Pozdrawiając ,życzę pomyślnego zdania tego egzaminu.
Witaj,kolego.Gdzie zdajesz? Jeśli w Szczecinie,to pytania są pod tytułem "Świadectwo operatora radiotelefonisty VHF w służbie...' Ja zdawałem w październiku,kurs-lipa,egzamin jeszcze wieksza lipa.3 minuty i egzamin zdany :)
Przy okazji chciałbym ze swej strony dodać że w myśl obowiązujących przepisów kurs nie jest obowiązkowy. Wystarczy podejść do egzaminu i go zdać. Egzamin polega na odpowiedzi na pytania testowe, całość materiałów do ściągnięcia ze strony UKE. No i oczywiście za egzamin trzeba zapłacić, cennik również na stronie UKE.
Studium Doskonalenia Kadr Oficerskich informuje, że w terminie 21-23.10.2011 będzie organizowany kurs OPERATORA URZĄDZEŃ RADIOWYCH VHF. Koszt: 350 zł. Rozpoczęcie o godzinie 9.00, zbiórka w holu SDKO (I PIĘTRO).
Termin egzaminu: 24.10 (poniedziałek), godz. 13.00, zbiórka pod salą 319 (trzecie piętro).
Aby przystąpić do egzaminu należy minimum dwa tygodnie przed sesją egzaminacyjną dokonać wpłaty na konto URZĘDU KOMUNIKACJI ELEKTRONICZNEJ w wysokości 105,- zł. Nr. konta podany we wniosku do UKE, w załączniku. Tel. kontaktowy w UKE: 091 421 53 36.
Wypełniony wniosek wraz z załącznikami (dowód wpłaty + dwa zdjęcia) należy składać w URZĘDZIE KOMUNIKACJI ELEKTRONICZNEJ (Al. Wyzwolenia 70, pok 505, tel. j/w)
Jeśli podany termin odpowiada Państwa oczekiwaniom, proszę o kontakt mailowy lub telefoniczny w celu potwierdzenia uczestnictwa.
Witam kolegów byłem 11.05.2012 na radiu w Poznaniu w delegaturze UKE. Egzamin bez problemów zdany(IWC) pytania banalne i wszystkie te które są w internecie nawet nie zmieniona kolejność odpowiedzi:) . Dla IWC podzielony na 3 działy po pięć pytań do działu i czas na to wszystko 30min czyli aż za dużo:) z każdego działu na pięć pytań trzy muszą być poprawne i egzamin bedzie zdany. Pozdrawiam i powodzenia.
Witam wszystkich jestem nowy na forum i zacznę od odgrzania kotleta.Mam pytanie odnośnie egzaminu na SRC,czy są organizowane takie egzaminy we Wrocławiu lub okolicach?
Przepraszam to nie docinka tylko wiesz jak się jest Lwem Morsko-Rzecznym czy na odwrót czasami zamiast dymek prze uszy to pod deklem odbija :)
nie było napewno to złośliwe w twoją stronę .
tu masz jeszcze pytania i teściki .
Miłego wkuwania do egzaminu i powodzenia .
I naprawdę nie ma się czego obawiać.Egzamin prosty,tak jak już chłopaki pisali w temacie po pięć pytań z losowych trzech działów-nie trzeba żadnego kursu za kilkaset złociszy odbębniać.Sam zdałem IWC pod koniec kwietnia w Opolu,choć przystawki DSC to na oczy nie widziałem ;)
Dokładnie 20.04 o 12.00 na Damrota.
Wynika z tego, że byliśmy razem na egzaminie :D Ja musiałem powtórnie zdawać na radio, gdyż moje uprawnienia zrobione przed laty w Szczecinie.... (resztę sobie dopowiedzcie). Niedawno z UKE przysłali mi świadectwo.
Andrzej 'Apis' Podgórski
--- Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Tak mimochodem z tego co wiem to na IWC nie ma pytań z przystawki DSC. Takie pytanie dochodzą dopiero kiedy zdajesz na SRC.
Pozdrawiam:)
Bogdan
Były,były.Przecież wiem czego się uczyłem i z czego zdawałem. Do Apis:Szkoda,że nie mialem okazji poznać w końcu osobiście a może miałem ale nie miałem świadomości z kim rozmawiam :))
Byłem chyba najstarszy w grupie zdających: siwy zarost i jedyny w garniturze (granatowym), z krawatem... :D No i mimochodem wspomnę - jeden z kilku którzy zdali bezbłędnie ;)
Andrzej 'Apis' Podgórski
--- Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
No to z bezbłędnych było nas co najmniej dwóch:). Czy to pan mi wyjaśniał wątpliwości co do pytania o skanowanie kilku kanałów włącznie z szesnastką???
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies