ValdemarasAdministrator 
Dodano
16 lat temuNa stronie 328 książki M. Michalskiego-statki parowe na polskich wodach śródlądowych bocznokołowce tom I- jest opisywany statek parowy bocznokołowy "XIĄŻE WARSZAWSKI". Autor powtórzył te dane opierając się na książce W. Arkuszewskiego - Wiślane statki pasażerskie XIX i XX w. - Na podstawie informacji uzyskanych od A. von Macha można uaktualnić te informacje. I tak statek nie nazywał się jak to się podaje "Xiąże Warszawski" lecz jak "Prince de Varsovie" - patrz poniżej. Miałem też problem gdzie zamieścić te informacje czy we flocie polskiej [statek nigdy nie miał polskiej bandery] czy w flocie zagranicznej [nosił banderę rosyjską] uznałem jednak że ponieważ stanowił własność polaka co prawda poddanego cara Rosji więc postanowiłem umieścić go w flocie polskiej.
"KNIAŻ WARSZAWSKI"
POPRZEDNIE NAZWY: ex. "PRINCE DE VARSOVIE".
TYP STATKU: HOLOWNICZO - PASAŻERSKI PAROWY BOCZNOKOŁOWY
ROK BUDOWY: 1846
STOCZNIA: V. Găche, Nantes. [Francja]
NR. BUD.:
DANE TECHNICZNE:
1846 r.
długość całkowita:29,60 m; szerokość: 3,00 m szerokość całkowita: 5,70 m; zanurzenie: 0,55 m.
SILNIKI GŁÓWNE:
1 maszyna parowa dwucylindrowa podwójnego rozprężania prod. V. Găche, Nantes o mocy 60 KM.
KOTŁY PAROWE:
1 kocioł parowy prod. V. Găche, Nantes.
INNE DANE:
materiał budowy: dno: stal; burt: stal; pokład: drewno.
kadłub nitowany.
napęd: dwa koła łopatkowe Morgana; prędkość: - km/h.; załoga:6 osób
PORT MACIERZYSTY:
Warszawa
ARMATOR:
Spółka Żeglugi Parowej Hr. Andrzej Zamoyski, Warszawa.
NUMERY REJESTRACYJNE:
RYS HISTORYCZNY
Zbudowany we Francji dla Eduarda Guiberta z Warszawy nazwany "PRINCE DE VARSOVIE". Pływał na Wiśle. W 1848 roku stał się własnością Spółki Żeglugi Parowej Hr. Andrzeja Zamoyskiego et Compania w Warszawie. W 1855 roku zmienił nazwę na "KNIAŻ WARSZAWSKI" i został skierowany na rz. Bug gdzie eksploatowany był w rejonie Brześcia Litewskiego a następnie na Niemnie w okolicach Kowna. W 1862 roku nie wykazywany.
OPRACOWAŁ: Waldemar Danielewicz Gdańsk 20 października 2009 r.
Waldemar Danielewicz
Edytowany przez Valdemaras dnia 20.10.2009,
16 lat temu