O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Początki w zawodzie

Ostatnia aktualizacja 7 lat temu
G
grubyNowicjusz Nowicjusz
Dodano 13 lat temu
Szanowni forumowicze mam male pytanko zwiazane z poczatkiem "kariery " w zegludze srodladowej , czy sa jakies kursy , szkolenia ktore mozna zrobic przed przystapieniem do pirewszej pracy w tej branzy , Pytam gdyz od kilku miesiecy szukam pracy w zegludze , nie posiadam doswiadczenia w tym fachu , a chcialbym zrobic cos co moze pomorze w znalezienniu mi tej upragnionej pierwszej pracy "na burcie" . Bardzo dziekuje za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam ,
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 13 lat temu
Możesz zaoferować któremuś z armatorów lub dzierżawców, że za darmo będziesz pracował (pomagał) miesiąc, dwa aby się do fachu przyszkolić. Najlepiej na Górnej Odrze (Wrocław - Gliwice), gdzie sezon nawigacyjny teoretycznie trwa najdłużej. Koję do spania dostaniesz na pewno, wyżywienie we własnym zakresie. Nauczysz się spinać zestawy pchane, cumować w śluzach, obsługiwać sprzęt pokładowy itd.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
A
aspirantNowicjusz Nowicjusz
Dodano 13 lat temu
Dzień dobry

Mam na imię Piotrek, chciałbym pracować w żegludze śródlądowej. Swego czasu byłem na AM w Szczecinie i mam świadectwo młodszego marynarza w żegludze morskiej. Mam zero doświadczenia.

Czy aby zacząć wystarczy wyrobić żeglarską książeczkę pracy, świadectwo zdrowia i poszukać za darmo praktyki u armatorów lub dzierżawców?
Jakie mam szansę że ktoś mnie przyjmie na praktykę teraz, w okresie zimowym?
Gdzie mam szukać tych agencji i dzierżawców, jest jakaś lista agencji, telefonów? Nie wiem gdzie tego szukać.
Ile miesięcy muszę odbyć za darmo takiej praktyki aby ktokolwiek mnie zatrudnił w Polsce (bo za granicą chyba mam jeszcze mniejsze szanse)?

to chwilowo tyle..

dziękuje za odpowiedź
Dodano 13 lat temu
Kolego Piotrek: gdybyś przeszukał forum lub użył kanałów RSS (poniżej menu głównego) trafiłbyś od razu na wątek o agencjach: http://www.zeglug...feed=forum

W przesuwającym się u dołu strony pasku "Partnerzy" masz zarówno Związek Polskich Armatorów Śródlądowych jak też firmę "Navigar" czy Agencję ISA (inland Shiping Agency) - wszystkie ze Szczecina i znane w AM Szczecin.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
B
bolo262Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 12 lat temu
Przejedź się do Szczecina tam stoją barki i popytaj kapitanów albo armatorów, ale to raczej wiosną bo jak widać za oknem sezon jak na razie sie konczy
Bogdan
B
badgirlNowicjusz Nowicjusz
Dodano 12 lat temu
Witam,szukam armatora ktory podbije mi BHP i niby zatrudni mnie ,potrzebne do ksiazeczki zeglarskiej,prosze o pomoc moge odpracowac z 2 tygodnie za miche w ramach wdziecznosci.Prosze o pomoc.Szczecin/gryfino
S
SeehundUżytkownik Użytkownik
Dodano 12 lat temu
Znam takiego jednego. Gruby, brodaty, rubaszny facet. Bardzo chętnie zatrudnia, no i z BHP przeszkoli. Mikołaj Święty się nazywa. Podbijaniem zajmuje się Rudolf Czerwononosy. Pytałem Go co podbija? Był tajemniczy, nie odpowiedział jednoznacznie, ale zapewnił, że na pewno coś podbije. Adres, oczywiście, powszechnie znany.
B
badgirlNowicjusz Nowicjusz
Dodano 12 lat temu
widze ze ziomus masz poczucie humoru,Wesołych Swiat łosiu.
S
SeehundUżytkownik Użytkownik
Dodano 12 lat temu
@badgirl. Za życzenia, choć jak musztarda, która na stół zbyt późno trafiła, acz wierząc w szczere intencje, dziękuję. Poczucia humoru rzeczywiście mi nie brakuje, czego również Tobie w nadchodzącym Nowym Roku życzę. Wdzięczny jestem za łosia ( bardzo lubię), bo przecież mógł być baran, osioł, albo jakiś inny parzystokopytny. Przykro mi, że Ci nie pomogłem, choć liczę na to, że jeszcze dzisiaj ocierasz łzy śmiechu, a w Tobie wyzwoliłem coś co zwie się: WYCZUCIEM...... .
A
apahaczPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 12 lat temu
Witam! jestem nowy na forum i w tym zawodzie, chciałbym sie dowiedzieć jakie firmy w Polsce i zagranicą biorą bez dosw. na barkach. 3 lata pływałem jako marynarz wachtowy na statkach żeglugi wielkiej teraz przerobilem papiery i mam starszego marynarza żeglugi śródlądowej
M
matrosUżytkownik Użytkownik
Dodano 12 lat temu
dzwoń do gerwil creawing Poznań kom 660040322 , do sweeds ODV też Poznań tel 618519860 , ISA Szcecin kom 606713802 i poczytaj po forum to znajdziesz coś o tych firmach . Pozdrawiam i powodzenia
matros-str Krzysiek Skwara +48790488121 bunkerbarge ANTVERPIA
A
Dodano 12 lat temu
a jakieś firmy polskie?
Dodano 12 lat temu
A czytasz to co jest na forum czy tylko zadajesz pytania? Parę postów wyżej masz odpowiedzi.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 12 lat temu
http://jooble.com...a-marynarz
w polsce . prof . google dobry na ...
A
Dodano 12 lat temu
jakiej narodowości ludzie pływają w firmie sweeds ODV??
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 12 lat temu
Kolego jesteś na pewno zaznajomiony z załogami 19 osób załogi lecz na twoje pytanie . " Jakiej narodowości ludzie pływają w firmie ODV ? " lecz Sweeds ODV??
http://www.swetso...
bo chyba Tobie o tą firmę chodzi . Już odpowiadam . Aborygenów , Masajów , na pewno tam nie będzie :) a i Filipińczyków jak na razie nie zamierzają zatrudniać . Lecz na pewno od Francuzów po Holendrów i Polaków , Madziarów i Romów czy jak tam ich zwą :) jak widać po ich stronie ( Yugosławia) zatrudniają :) . Chociaż nie wygląda to tak jak na pełnomorskim statku zazwyczaj załoga jest zredukowana do kilku osób więc jeśli pływałeś w handlówce jako OOW z pokładu to ciężko może być ci się przestawić .inna specyfika . bo w maszynie podobne tylko że trochę mniejsze :) taki mały coaster :) za singla :) ale pokład inna sprawa na Elbie czy Renie . ale powodzenia za marynarza raczej sobie poradzisz :) trochę więcej śluzowań na i jak masz Kpt żś to język niemiecki u naszych zachodnich kolegów .
Dostałeś jakąś ofertę pracy od nich ?
A
Dodano 12 lat temu
prawdopodobnie pod koniec następnego miesiąca ma być juz miejsce dla mnie:P
czyli załogi dość mięszane ;]
chodzi mi także o to jak jest tam z angielskim, biąrą takich co ledwie coś dukają czy samych takich co nawijają płynnie i zrozumiale bo mnie nawet nie sprawdzili w tej dziedzinie
MisiordonMisiordonPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 12 lat temu
Biorą i takich co po angielsku tylko "Kali jeść, Kali zmęczony". Nie wiem jakie masz wyobrażenie o tej pracy pisząc "załoga". U mnie załoga to Kapitan, jego żona i ja. Koniec załogi :)
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 12 lat temu
kolego nie łudź się jeśli twój angielski czy niemiecki według ciebie jest słaby to w maszynie możesz sobie nie poradzić na dużych zawsze możesz wesprzeć się czyjąś wiedzą , chociaż też nie zawsze jaka ona by nie była a tu będziesz za singla mechanika jeśli jedziesz za Mechanika , tym bardziej do prowadzenia bezpiecznej nawigacji raczej biegłość posługiwania się mową fachową jest wskazana . Na pewno gdzieś tam pływałeś więc jakieś umiejętności nabyłeś typu mycie ładowni/zbiorników tam robiłeś to z bosmanem i chłopakami tu przyjdzie ci wykonywać te czynności samemu . Wiele jest różnic ale praca to praca . Można wiedzieć za kogo jedziesz i na jakich warunkach . ???? No ale język to podstawa . Niemiecki/Angielski
Dodano 12 lat temu

Cytat

apahacz napisał(a):

jakiej narodowości ludzie pływają w firmie sweeds ODV??

Swets ODV - http://www.swetso... to firma rekrutująca załogi a nie armator. Armatorzy to klienci tej firmy - zgłaszają zapotrzebowanie na konkretne stanowiska na swoich statkach a Swets ODV szuka dla nich ludzi.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Edytowany przez Apis dnia 14.03.2013, 12 lat temu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.