Witam, zdecydowałem się założyć nowy temat ze względu na "nietypowość" mojego pytania. Zaczynałem prace za granicą z polską książeczką starszego marynarza ale, jak wszystkim wiadomo, po jakimś czasie przestały być one honorowane w Niemczech i Holandii. Po kilku latch chcąc wrócić do zawodu udałem się do WSA W Berlinie i tam wymieniono mi st. marynarz na deksmana z wpisem ze potrzebuje 180 dni praktyki ażeby dostać matrosa.
W międzyczasie spotkałem kolegę po fachu który zamienił starszego na matrosa tyle ze w Manheim! I stąd moje naiwne może pytanie:
Czy można zakwestionować decyzję jednego urzędnika powołując się na taki precedens?
Czy Niemcy prowadzą jakąś ogólną ewidencję marynarzy?
Nie muszę dodawać ze znalezienie pracy z Deksmanem w dienstbuch jest teraz niezwykle trudne...
Będę wdzięczny za informacje.
pozdrawiam!
Witaj,
na początek jedna uwaga.
Sądzę że warto się przedstawić, wypełnić większość, jeżeli nie wszystkie pola w profilu - wówczas masz większą szansę na pomoc, ludzie bardziej wolą pomagać konkretnym osobom niż anonimom.
Wierz mi, dzieje się tak nie tylko na tym forum.
Jeżeli chodzi o Twoje pytania:
Cytat
Czy można zakwestionować decyzję jednego urzędnika powołując się na taki precedens?
Teoretycznie tak ale w praktyce trzeba by to udowodnić - znajdź teraz kogoś kto się zgodzi być Twoim "precedensem" co może się wiązać z ryzykiem utraty nabytych uprawnień ;-)
Cytat
Czy Niemcy prowadzą jakąś ogólną ewidencję marynarzy?
Podejrzewam że tak, natomiast trudno ocenić na ile jest ona ogólna a na ile szczegółowa. Trzeba wziąć pod uwagę że to baaaardzo skrupulatny naród.
Dzięki za odpowiedz. Faktycznie zakladając konto trochę sie śpieszyłem... Co do tematu dokumentów to nawet nie myślałem o tym żeby kogoś "ciągać" ze soba po WSA i pokazywać- "patrzcie on ma a ja nie mam-dlaczego?!"
Wystarczyloby gdyby ktos napisał "Tak- mażesz spróbować " lub "Odpuść sobie" Mi tez zdrowy rozsądek podpowiada że prędzej wielłąd przejdzie pod okienkiem pani strażniczki w WSA w Berlinie niż zmienią raz wydaną decyzję. No ale...
Trzeba próbować...
Dzięki za opinie i pozdrawiam!
Witam. Mam pytanie odnośnie niemieckiej żeglarskiej książeczki pracy. Czy jej wyrobienie jest konieczne aby pływać u zagranicznego armatora czy aktualnie polskie książeczki są respektowane na zachodzie?
Witam.Polskie książeczki są respektowane na zachodzie.Tylko musisz mieć wpisane uprawnienia na ren str.5 książeczki.
Sam pracuję u holendra z polską książeczką i nie ma z tym problemu.
Wpis kosztował z tego co pamiętam około 12 euro.Jaki masz stopień w Polsce kolego?Ja mając sternika musiałem mieć dowód na to że skończyłem minimum 4 lata szkoły o kierunku żeglugowym i wpisali mi bootsmanna plus matrosen motorwart.
Mam na imię Bartosz.
Chciałbym zapytać o jedną kwestię dotyczącą uprawnień , stopni w żeglarskiej książeczce.
Planuję wrócić do zawodu po 7 latach przerwy. Posiadam niemiecką książeczkę z wpisem na stronie 5, matrose oraz botsman.
Czy jeśli podejmę pracę i pojadę na koniec roku do WSA podbić/potwierdzić praktykę z danego roku to czy oni nie będą robić problemu iż taka długa przerwa oraz czy czasem nie wpiszą mi stopnia niżej?
Czy ktoś koledzy i koleżanki spotkał się z taką sytuacją?
Czy może oni w ogóle nie przywiązują do tego uwagi że ktoś nie uprawiał zawodu dłuższy czas?
Przepraszam z mojej strony jeśli gdzieś czegoś nie wypełniłem przed dodaniem tematu na forum , jestem tu pierwszy raz więc proszę o wyrozumiałość.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies