Pobawiłem się trochę moją starą analogową kamerą i zmajstrowałem krótki film o żegludze na Renie.
Zainteresowanych zapraszam do oglądania, jeżeli będzie odzew to będę kręcił dalej. http://www.youtube.com/watch?v=IWa20g...Wa20gVMIGE
Dla pełniejszej informacji nasz kolega "Teos" na Yoy Tube zwie się "Teosrc". Mam nadzieję, że będą następne i nie na darmo zasubskrybowałem Twoje filmy.
Serdecznie pozdrawiam.
Janusz
Czy w miejscach gdzie wystawiacie tzw. "Niebieską tablicę" i mijacie się statkami prawymi burtami robicie to za każdym razem? Czy zależy to w jaki sposób dwa statki w danym momencie nawzajem się zaoczyły i jest to sytuacja która sprzyja w danym momencie do mijania się prawymi burtami i jest jednoznacznie akceptowalna przez kapitanów obu jednostek?
Jaki system nawigacyjny jeżeli chodzi o nawigację macie na swoich jednostkach? Czy jest to "stary C-map" ?
Pozdrawiam Marian Janaś
Na Renie obowiązuje ruch prawostronny. Są wyjątki, gdzie obowiązuje ( ze względu na nurt rzeki sprzyjający lewostronnemu ruchowi dla statków idących w górę) lewostronny ruch, co nie zwalnia od pokazania niebieskiej tablicy. W Innych przypadkach statek obierający kurs na lewą stronę sygnalizuje ten manewr innym statkom stawiając niebieską tablicę, której towarzyszy , widoczne w nocy i spełniające tą samą rolę, pulsujące światło. Systemem nawigacyjnym jest znajomość rzeki sterującego statkiem. Dla chcących poznać Ren polecam RHEIN-RADAR- ATLAS autorstwa Rolfa Karmineke
Edytowany przez Seehund dnia 14.07.2010, 16 lat temu
Prawie wszyscy używają na Renie Tresco, jako podstawowego systemu nawigacji. Starzy-doświadczeni kapitanowie pływają bez "wspomagaczy". Mam wielką przyjemność czasem pływać z takimi. Jeden-rocznik 1933, drugi rok młodszy, a tacy przed siedemdziesiątką są na porządku dziennym. I powiem Wam,że to jest wielka przyjemność z nimi pływać. Z tym lewostronnym ruchem na Renie to jest tak,że powyżej DU ten,który płynie do góry,decyduje, czy płynie po prawej,czy po lewej, musi tylko zostawić wystarczająco dużo miejsca dla płynącego w dół. A płynąc lewą stroną,tak jak napisał Seehund, musi pokazać niebieską tablicę w dzień i migające światło po zmierzchu.Tak w skrócie. W górach trzeba płynąć też prawą i chyba gdzieś jeszcze przed Neckarem.
Pozdrawiam
Grzegorz
Pozwólcie że trochę uściślę:
1. Przepisy dotyczące ruchu na Renie są określone przez Rheinschiffahrtspolizeiverordnung dostępny w wersji on-line tutaj: http://www.gesetze-im-internet.de/rhe...index.html
2. Szczegóły dotyczące ruchu prawo i lewostronnego zawarte są tutaj: http://www.gesetze-im-internet.de/rhe..._9_04.html
3. Poza odcinkami 482,20 - 540,20 i 769 - 857,68 na których obowiązuje wyłącznie ruch prawostronny, można i należy pływać w niektórych miejscach lewą stroną - jest to bardzo ładnie pokazane w RHEIN-RADAR- ATLAS autorstwa Rolfa Karmineke o którym wspomniał SEEHUND, również go polecam, obecnie próbuję wkuć go do łepetyny ;-)
Jeżeli chodzi o system nawigacyjny to my jeździmy bez takowego, nie zgodzę się z Tobą Grzegorz że prawie wszyscy używają na Renie Tresco, jest sporo barek bez "wspomagaczy" ;-)
Teos - tych co nie mają Tresco,moim zdaniem, jest niewielu. Jeszcze się nie spotkałem,żeby gdzieś nie było Tresco. Ale nie ma to żadnego znaczenia.
Jak jesteś na etapie Atlasu, i uważasz,że jest ciężko,to polecam taką cienką zieloną "pomoc",nazwy nie pamiętam, jutro jadę do domu, to sprawdzę i napiszę. Ale tam to jest prawdziwa MASAKRA. Atlas to chill out.
Sukcesów w postępach
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz,
mam nadzieję że już dotarłeś do domu,
będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Natomiast jeżeli chodzi o Tresco to nie mamy go np. na barce na której aktualnie pływam ;-)
Jak chcesz, tylko żebyś nie miał do mnie pretensji,że Ci humor psuje.
Książeczka ma tytuł :Streckenbeschreibung des Rheins von Rotterdam bis Rheinfelden. Jest cienka, ma tylko 49 stron.Za to jakich stron!!!
Pozdrawiam
Grzegorz
Teos. Film zrealizowany ciekawą techniką. Przyznam, że męczyła mnie podczas oglądania drumla, która z założenia miała być tłem muzycznym, a stała się niechcący dominującym elementem filmu. Ostry dźwięk tego instrumentu świdruje w uszach i wręcz przeszkadza w oglądaniu. Jeśli jeszcze mógłbyś wprowadzić zmiany w tle muzycznym, to jako widz, chętnie bym to widział. :)
A! gdyby ktoś podpowiadał, że można ściszyć głos, odpowiem, że zrobiłem to, ale drumla i tak się wybija. Sądzę, że to będzie tylko drobny zabieg techniczny i będziemy mogli cieszyć się ciekawym obrazkiem z pracy na Renie.
Witaj Teos.Jak rekonwalescencja?Co do dźwięku zgadzam się tu z Adamem.Co do techniki uhm.........Jestem jednak konserwa.Te Twoje poprzednie filmy to dla mnie klasa i klasyka.Ale cóż trzeba się godzić z postępem.Pozdrawiam.
@przylodz - de gustibus... Mi akurat ta muzyka bardzo się podoba, ponieważ nie jest integralną częścią filmu zawsze możesz wyciszyć dźwięk całkowicie i puścić podkład z innego źródła.
@bosman Jozef - dziękuje za zainteresowanie, pierwszy miesiąc w gorsecie minął, zostały jeszcze dwa, daję radę ;-)
@P2J - Każda klatka filmu to zdjęcie o rozdzielczości w oryginale 3008 x 2000, robiłem te zdjęcia dla celów szkoleniowych, dzisiaj mogę sobie je oglądać na 40 calowym TV i utrwalać trasę w pamięci. Nie wykluczam innych zastosowań ;-)
Oczywiście, masz rację, tylko, że wcale nie miałem na myśli rodzaju zastosowanej muzyki. Mnie się ona też podoba! Miałem na myśli wybijający się ( w/g mnie) ponad miarę wibrujący dźwięk drumli. Sugerowałem Ci nawet, żeby dokonać jakiegoś technicznego zabiegu wyciszającego lekko tę drumlę. Sam film zrobiłeś w bardzo ciekawej technice. Jest interesujący.
Pozdrawiam.
Trochę tu koledzy słodzicie Teosowi. A mnie podobnie jak Józefowi ta technika nie za bardzo się podoba. Widoczki oczywiście piękne i ciekawe, muzyczka i owszem ale ten brak płynności obrazu po paru minutach daje się we znaki. Nie widzę w "światowej kinematografii" przyszłości dla filmów realizowanych ta techniką :(.
Nie pomyślałem.Jak na materiał do celów szkoleniowych jest świetny.Próbowałem razem z Tobą płynąć na tym ostatnim filmiku i nie było łatwo.Pewnie szybko bym na kimś wylądował.Pozdrawiam
Józef Bosman Feliga
Edytowany przez Bosman Jozef dnia 22.02.2011, 15 lat temu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies