Dziekując km. A. Reszke, ponawiam prośbę o opinię pozostałych Kolegów nt. wystąpienia do premiera RP lub innych decydentów w sprawie gospodarowania wodami śródlądowymi.
Aktualnie trwają: III tura konsultacji społecznych Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej oraz konsultację Ministerstwa Ifrastruktury w sprawie założeń polityki morskiej RP.
Gdyby 950 e-mailów wpłynęło do kancelarii premiera RP - pewnie byłyby zauważone. Pozdrowienia.
Zapewne pomysł Kolegi jest godny uwagi. Obserwuję nasze starania o przywrócenie należytej rangi Polskim drogom wodnym, a także żegludze śródlądowej już drugi rok. Niestety, nie odnoszą one skutku. Propozycja Kolegi w sprawie przesłania maili do kancelarii Premiera RP jest godna uwagi. Dobrze by było gdyby tak opracować jeden lub kilka wzorów takiego pisma i rozesłać je za pomocą PW do wszystkich kolegów. Zapewne wtedy większość je wyśle. Jeszcze jedno: Jeśli zrobimy to w jednym czasie, zatkamy skrzynkę mailową kancelarii. Lepiej rozłożyć to w czasie, np jednego tygodnia. ( 135 listów dziennie)
Jednym z takich wzorów pisma do kancelarii premiera RP mógłby być tekst nastepujący[ Który można dodatkowo modyfikować]:
" Z uwagi na prowadzone konsultację społeczne przez Ministerstwo Infrastruktury w sprawie założeń polityki morskiej i III tury konsultacji Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej na temat gospodarowania wodami w dorzeczach naszych rzek, przedstawiam postulaty i proponuję o powołanie zespołu, który by zajął się tymi sprawami kompleksowo.
Szansą dla Polski jest zadbanie o zapewnienie przyszłym pokoleniom dostatecznej ilości wody na obszarze kraju. Problem ten jest uważany za jeden z ważniejszych przez Unię Europejską dla Europy. Sa również fundusze na ten cel.
Uruchomienie wielkich inwestycji wodnych w Polsce zlikwidowałoby również narastające bezrobocie na wiele lat.
Inwestycje te powinny mieć na celu:
1. Zwiekszenie stosunku ilościowego wody na mieszkańca, przynajmniej do poziomu jak u naszego zachodniego sąsiada;
2. Skuteczne przeciwdziałanie powodziom poprzez całościową gospodarkę wodami w dorzeczach rzek;
3. Wykorzystanie wody jako białej energii z jednoczesnym programem przciwpowodziowym [ mała i duża retencja];
4. Rewitalizacja znakomitej sieci dawnych dróg sródladowych do transportu wodnego, zarówno towarowego, osobowego jak i rekreacyjnego. To znacznie ograniczy transport kołowy, który jest kilkakrotnie mniej efektywny od wodnego [koszty bespośrednie, zmniejszenie emisji CO2 i zagrożeń ekologicznych]. Drogi wodne dwu naszych dużych rzek - zapewnią również zaplecze transportowe zespołom naszych bałtyckich portów. Połączenie śródlądowych dróg wodnych Polski z układem europejskim, miedzy innymi jako realizacja koncepcji spójności terytorialnej Unii Europejskiej;
5. Zwiększenie areału wód powierzchniowych jako stymulatora znacznej eliminacji niekorzystnych dla rolnicwa i leśnictwa susz i obniżania lustra wód podpowierzchniowych a także zwiększenia miejsc lęgowych i pobytowych fauny i flory w Polsce;
6. Ustabilizowanie wahań lustra wody rzek, szczególnie w dużych miastach w Polsce, celem powrotu tych miast do rzek - żródła ich miastotwórczości;
7. Przywrócenie rekreacji i turystyki wodnej na całej długości śródlądowych szlaków żeglugowych."
Proponuję rozesłać postulaty w sprawie gospodarki wodami w Polsce do:
Premiera RP, Marszałka Sejmu, który jest równiez Prezesem Ligi Morskiej i Rzecznej, Ministrów; Gospodarki, Infrastruktury, Rozwoju Regionalnego a także do Senatora Piotra Głowskiego - Przewodniczacego Zespołu d/s Dróg Wodnych i Turystyki Wodnej oraz Posła Andrzeja Czerwińskiego - Z-cy Przewodniczącego Komisji Gospodarki Sejmu RP.
Odzew na apel niewielki. Widać i wiara w powodzenie takiej akcji też nieduża. Pomysł może i dobry, ale środowisko rozproszone a i grupa nacisku zbyt mała by się z nią liczono. Może by tak poszerzyć grono zainteresowanych o wodniaków wszelkiej maści. Przecież niedługo nie będzie można nigdzie i niczym popłynąć w naszym kraju! Każdy kto jest tego świadom powinien przynajmniej zarejestrować się na naszym portalu, w ten sposób okazując swoje zainteresowanie i poparcie dla idei rewitalizacji naszych, polskich śródlądowych szlaków wodnych.
Nie doczekawszy się opinii Kolegów, wysłałem w/w tekst do: Premiera RP, Marszłka Sejmu RP,Ministra Infrastruktury a także Senatora P. Głowskiego - Przewodniczacego Zespołu d/s Dróg Wodnych i Turystyki Wodnej oraz Posła A. Czerwińskiego - Z-cy Przewodniczącego Komisji Gospodarki. Zastanawiam się nad korespondencja do organów Unii Europejskiej.
Wojcik Waldemar napisał/a:
Nie doczekawszy się opinii Kolegów, wysłałem w/w tekst do: Premiera RP, Marszłka Sejmu RP,Ministra Infrastruktury a także Senatora P. Głowskiego - Przewodniczacego Zespołu d/s Dróg Wodnych i Turystyki Wodnej oraz Posła A. Czerwińskiego - Z-cy Przewodniczącego Komisji Gospodarki. Zastanawiam się nad korespondencja do organów Unii Europejskiej.
Nie zabierałem głosu, ponieważ 22.04 uchwalony został Dezyderat nr 8 Komisji Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa oraz Komisji Infrastruktury do Prezesa Rady Ministrów w sprawie podjęcia zdecydowanych działań przywracających właściwe wykorzystanie polskich śródlądowych dróg wodnych. Projekt przygotował poseł Arkadiusz Litwiński z PO - obecny na Naradzie Przednawigacyjnej w Szczecinie. Treść dezyderatu wkrótce pojawi się na naszych łamach.
Z kolei w dniach 4 i 5 maja w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Dolnośląskiego odbędzie się spotkanie z Przewodniczącym Sejmowej Komisji do spraw żeglugi śródlądowej i turystyki wodnej - senatorem Głowskim. Pomimo przygotowania strategii dotyczącej rewitalizacji Odry Żeglownej przez Stowarzyszenie "Teraz Odra" - tak naprawdę zostaliśmy odsunięci od możliwości szerszego przedyskutowania problemów (nie zaproszono nas na rejs statkiem, podczas którego można byłoby "naocznie" je zobrazować - szczegóły wkrótce). Nie przeszkadzało jednak organizatorom czerpania pełną garścią z kieszeni członków "Teraz Odra" (Odratrans i Malbo finansują catering na setkę osób). Ja nie otrzymałem w ogóle zaproszenia na tę konferencję. Czyżby celowo ograniczano naszą siłę przebicia?
Andrzej 'Apis' Podgórski
--- Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Dlatego, byc może, należałoby nasilić propagandę właściwego gospodarowania wodami w Polsce.
Nasi politycy i urzędnicy sa "młodymi" funkcjonarjuszmi, bardzo często niekompetentnymi, bo i demokracja jeszcze nie dojrzała a przede wszystkim brak im perpektywy widzenia przyszłości.bo takiej perspektywy nigdy dotąt od 300 lat nie mielismy jako państwo. Takie widzenie świata jest tłumaczone wieloma bieżącymi problemami, które w Polsce trzeba rozwiazywać , ale to nie zwalnia od widzenia przyszłości.
Dlatego namawiałbym do podpowiadania naszym funkcjonariuszom, wszelkimi możliwymi i dostępnymi środkami i wywierania na nich nacisków celem właściwego rozwiązywania przyszłościowych problemów naszego kraju.
Edytowany przez Waldemar Wojcik dnia 02.05.2009, 16 lat temu
Wielce Szanowny Kapitanie Naszego Statku
Odpowiedając na pytanie "Grzegorza" - "To co, robimy coś?" - warto przynajmniej spróbować.
Andrzeju, sam wielokrotnie opisywałeś, a i inni członkowie załogi też podawali przykłady niebrania pod uwagę, nieliczenia się, nidostrzegania, ignorowania, lekceważenia głosow i opinii tych, którym żegluga śródlądowa w Polsce jest bliska. Wybitne postacie - niekwestionowane autorytety, fachofcy i znawcy tematu, armatorzy, ale i tacy, którzy takiej wiedzy i doświadczenia nie mają, ale mają pasję i czują "temat" stanowią pewną siłę, której zlekceważyć być może nie będzie wypadało.
Może warto zebrać te wszystkie absurdy do kupy, punkt po punkcie, przedstawić je w sposób prosty ale dobitny, choćby w postaci pytań na które oczekuje się równie prostych i konkretnych odpowiedzi. Ważne aby to było rzeczowe i nie do podważenia. Sądzę, że pracę można podzielić i pewne zagadnienia mogą opracować osoby, dla których dany temat jest najbliższy i najlepiej znany. Taki materiał zamieścić u nas, a na osobnym wątku zebrać wirtualne podpisy naszej załogi, zrobić ściepę na znaczki pocztowe i rozesłać gdzie się da. Sejm, senat, rząd, prasa, radio, telewizja, nękać posłów w ich przytulnych biurach .... myślcie dalej i proponujcie.
Być może na tych zjazdach, naradach, konferencjach decydenci, czy jak ich tam nazwiemy, widząc przedstawiciela .... jednego czy trzech .... nie zdają sobie sprawy ilu ludzi i jakie środowiska reprezentują. Może trzeba im czarno na białym pokazać tych ludzi. W jedności i w kupie siła, ale tę kupę ludzi trzeba pokazać .... jeśli ich przedstawiciele są ignorowani.
To taka moja myśl na gorąco, może nie dońca przemyślana .... myślcie, podpowiadajcie, ale rzeczowo i do roboty.
Pozdrawam wszystkich
Janusz
Jestem za - Janusz. Zabierajmy się więc za to punkt po punkcie. Innej drogi jak widzę nie ma. trzeba opracować i wysłać petycję/memorandum w sprawie żeglugi i turystyki wodnej do:
1. Wymienionego wyżej Zespołu senatora Głowskiego
2. Do marszałków województw nadrzecznych (ale rzek zeglowych)
3. Do Marszałków Sejmu i Senatu
4. Do Ministerstwa Infrastruktury
5. Do KZGW
Pismo wysłac pod auspicjami Stowarzyszenia "Teraz Odra" bo z innymi podmiotami nie będą chcieli gadać (nasze Towarzystwo Entuzjastów nie ma osobowości prawnej i jest nieformalne)
Mam teraz troszkę zajęć innych więc nie ze wszystkim sie wyrabiam. Każda nowa inicjatywa to kolejne deficytowe godziny w moim napiętym dniu. Może ktoś zajmie się zebraniem w punktach wszystkich naszych najwazniejszych uwag?
Andrzej 'Apis' Podgórski
--- Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Popieram tę inicjatywę. Zapraszamy też Kol. Waldemara Wójcika, który zainicjował ten cykl, także Kol. Fidelisa, który napisał ostatnio artykuł wyrażający Jego pogląd na te sprawy ( zbieżny z naszymi poglądami), Także P.T. Wszyscy Koledzy biorący udział w dyskusjach na naszym forum i piszący komentarze pod artykułami.
Uzgodnijmy na tym forum treść petycji, którą wyślemy do stosownych władz za pośrednictwem naszego Kapitana i Towarzystwa Teraz Odra.
Panowie Oficerowie
Już od roku zamęczam instytucje różne i róznego szczebla, czasami pewnie i nasz Kapitan ma mojej osoby dość i wysyła mnie z pilnikiem naostrzyć kotwice...
Poważnie - poświęcam ok 1 godziny dziennie na sprawy związane z rewitalizacją rzeki Wisły w Małopolsce.
Na nic się nie zdadzą listy i petycje jeśli w nas nie narodzi się WIARA, że to co robimy ma sens!
Jeśli umiecie się modlić lub macie kogoś kto umie się DOBRZE modlić to niech podejmie się modlitw w intencji powodzenia naszych zamierzeń - bez Boga to ani do proga.
Łatwo nie jest i nie będzie, mnie nikt we własnej gminie nie głaszcze za to co robię i was też nikt nie bedzie głaskał w waszych gminach.
Chcę dożyć chwili, gdy co rano na Wiśle , tam gdzie będą cumować jednostki pływające będzie słychać
Kiedy ranne wstają .....
Pozdrawiam
Zbigniew Siedlarz
SMZN
Proponuję, jako pretekst wystąpienia powołac się na konsultację społeczne [ jak to ująłem w pkt. 3 naszej dyskusji ], a nastepnie korzystając z mojego tekstu, może rozwinąć poszczególne punkty [1-7] lub może nie , bo jak bedzie za długie to nikt do końca nie doczyta.
Wydaje się jednak, że pkt.1 należałoby wzbogacić statystyką dla krajów europejskich. Pozdrawiam wszystkich - czsowo na urlopie od szpitala - Waldemar Wójcik
Informuję Kolegów, że 28.05.2009r. otrzymałem pozytywną odpowiedż [email] z Biura Informacji i Promocji Ministerstwa Infrastruktury na moje wystąpienie [wg.formy dodanej powyżej w dn. 23.04.2009r.]
Namawiam do indywidualnych wystąpień lub wystąpienia wspólnego. Pozdrowienia Waldemar Wójcik
Informuję Kolegów, że wysłałem e-maile z postulatami jak wyżej dodatkowo do: Prezydenta Mista Stołecznego Warszawy oraz wojewodów - Mazowieckiego i kujawsko-Pomorskiego i będę sukcesywnie wysyłał do pozostałych wojewodów i burmistrzów miast nadrzecznych. Zastanawiam się nad skierowaniem postulatów do nowowybranych posłów do Parlamentu Europejskiego. Namawiam kolegów do działania - piszcie do kogo sie da niech nas usłyszą.
Wojcik Waldemar napisał/a:
Nie zabierałem głosu, ponieważ 22.04 uchwalony został Dezyderat nr 8 Komisji Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa oraz Komisji Infrastruktury do Prezesa Rady Ministrów w sprawie podjęcia zdecydowanych działań przywracających właściwe wykorzystanie polskich śródlądowych dróg wodnych. Projekt przygotował poseł Arkadiusz Litwiński z PO - obecny na Naradzie Przednawigacyjnej w Szczecinie. Treść dezyderatu wkrótce pojawi się na naszych łamach.
Z kolei w dniach 4 i 5 maja w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Dolnośląskiego odbędzie się spotkanie z Przewodniczącym Sejmowej Komisji do spraw żeglugi śródlądowej i turystyki wodnej - senatorem Głowskim. Pomimo przygotowania strategii dotyczącej rewitalizacji Odry Żeglownej przez Stowarzyszenie "Teraz Odra" - tak naprawdę zostaliśmy odsunięci od możliwości szerszego przedyskutowania problemów (nie zaproszono nas na rejs statkiem, podczas którego można byłoby "naocznie" je zobrazować - szczegóły wkrótce). Nie przeszkadzało jednak organizatorom czerpania pełną garścią z kieszeni członków "Teraz Odra" (Odratrans i Malbo finansują catering na setkę osób). Ja nie otrzymałem w ogóle zaproszenia na tę konferencję. Czyżby celowo ograniczano naszą siłę przebicia?
Andrzeju, mam nieodparte wrażenie, że nasi "politycy" działają na zasadzie:"Po nas choćby POTOP". Byle do końca kadencji. Po co to zawracanie głowy. Czyżbym się mylił.
Fortuna toczy się kołem, pod kołem to pojąłem!
Marek Nikodem TŻŚ '72
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies