Przytrafiło mi się ostatnio spotkać trzy "Daniele". "Daniela-Adama" i jeszcze drugiego, którego numeru nie pomnę, gdzieś w okolicy Opola, trzeciego na terenie stoczni (to chyba była stocznia) w Bydgoszczy o numerze B-02. Chyba gdzieś na forum czytałem, że były one zbudowane z przeznaczeniem na Kanał Górnonotecki ( nie potrafię znaleźć tego wątku). Bardzo proszę o potwierdzenie i nieco więcej informacji o tym typie pchacza. Kiedy były zbudowane, ile, dane techniczne, na jakich trasach pływały i kiedy, ile ich zostało do dziś. Interesuje mnie wszystko o "Danielach" zwłaszcza ich powiązaniu z w.w kanałem. Nasz nieoceniony ekspert Waldemar zapewne coś znajdzie na ten temat. Będę wdzięczny za informacje na które cierpliwie będę czekał.
Przy okazji - mam ostatnio ogromne trudności z wejściem na stronę - czy to coś u mnie czy są jakieś problemy.
Pozdrawiam
Janusz jak wejdziesz na galerię floty rzecznej w albumie pchacze znajdziesz informacje o "Danielach". Jak będę miach chwile czasu to przeniosę uzupełniony tekst o "Danielach" na forum.
Dziękuję Waldku za wskazanie gdzie szukać i czekam na Twój opis, a zwłaszcza obiecane uzupełnienie. Odnośnie stoczni bydgoskiej, gdzie widziałem "Daniela", muszę stwierdzić, że nie jest to widok budujący, a na potwierdzenie cytuję fragment maila jaki dostałem z Bydgoszczy:
".....faktycznie stocznia ale w rozsypce, dowodem niech będzie fakt, że 2 tyg. temu śluzowała się barka w śluzie Czyżkówko i zahaczyła sterem o próg krzywiąc go do tego stopnia, że nie mogła dalej płynąć. Okazało się, że w stoczni tej mają zepsuty wózek i nie mogą wyciągnąć barki na brzeg. Musieli czekać 2 tygodnie na holownik, żeby zaholować ją do Płocka lub gdzie indziej. "
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies