O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

"Daniel"

Ostatnia aktualizacja 16 lat temu
januszbnjanuszbnDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano 16 lat temu
Przytrafiło mi się ostatnio spotkać trzy "Daniele". "Daniela-Adama" i jeszcze drugiego, którego numeru nie pomnę, gdzieś w okolicy Opola, trzeciego na terenie stoczni (to chyba była stocznia) w Bydgoszczy o numerze B-02. Chyba gdzieś na forum czytałem, że były one zbudowane z przeznaczeniem na Kanał Górnonotecki ( nie potrafię znaleźć tego wątku). Bardzo proszę o potwierdzenie i nieco więcej informacji o tym typie pchacza. Kiedy były zbudowane, ile, dane techniczne, na jakich trasach pływały i kiedy, ile ich zostało do dziś. Interesuje mnie wszystko o "Danielach" zwłaszcza ich powiązaniu z w.w kanałem. Nasz nieoceniony ekspert Waldemar zapewne coś znajdzie na ten temat. Będę wdzięczny za informacje na które cierpliwie będę czekał.
Przy okazji - mam ostatnio ogromne trudności z wejściem na stronę - czy to coś u mnie czy są jakieś problemy.
Pozdrawiam
ValdemarasValdemarasAdministrator Administrator
Dodano 16 lat temu
Janusz jak wejdziesz na galerię floty rzecznej w albumie pchacze znajdziesz informacje o "Danielach". Jak będę miach chwile czasu to przeniosę uzupełniony tekst o "Danielach" na forum.

Pozdrawiam
Waldemar Danielewicz
Dodano 16 lat temu
Dziękuję Waldku za wskazanie gdzie szukać i czekam na Twój opis, a zwłaszcza obiecane uzupełnienie. Odnośnie stoczni bydgoskiej, gdzie widziałem "Daniela", muszę stwierdzić, że nie jest to widok budujący, a na potwierdzenie cytuję fragment maila jaki dostałem z Bydgoszczy:
".....faktycznie stocznia ale w rozsypce, dowodem niech będzie fakt, że 2 tyg. temu śluzowała się barka w śluzie Czyżkówko i zahaczyła sterem o próg krzywiąc go do tego stopnia, że nie mogła dalej płynąć. Okazało się, że w stoczni tej mają zepsuty wózek i nie mogą wyciągnąć barki na brzeg. Musieli czekać 2 tygodnie na holownik, żeby zaholować ją do Płocka lub gdzie indziej. "
www.kanalgliwicki.net/apis/st_rem_byd.jpg
Dodano 16 lat temu
Wpadła mi w ręce gazeta z 1982 roku i artykuł o "Danielu".

www.kanalgliwicki.net/apis/str1b.jpg

www.kanalgliwicki.net/apis/str1a.jpg

www.kanalgliwicki.net/apis/str2a.jpg

www.kanalgliwicki.net/apis/str2b.jpg

Jeśli ktoś będzie ciekaw zawartości całej gazety prześlę skany na PW
Pozdrawiam
Janusz
Z
zbychu1949Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Mam kilkadziesiąt egzemplaży tej gazety.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.