Witam, kolego spróbuj w Stralsundzie załatwić tą sprawę bo w Berlinie strasznie ciężko (tam pracuje małżeństwo straszni regulaminowcy), mi osobiście się udało załatwić wpis w tym Stralsundzie. Życzę powodzenia. Ps. Jakbyś miał ciekawą robotę na bareczce i z polakami to jestem jak najbardziej chętny. Pozdrawiam Tomek.
witam mianowicie jestem tu poczatkujacy wiec prosze o wyrozumialosc wiec pytanie jak w temacie czy ktos tam juz był jak idzie wyrabianie dokumentow wlasnie tam i co dokladnie potrzebuje do wyrobienia ksiazeczki niemieckiem i czy majac bosmana bede mial go w niemieckiej ksiazeczce bo w zasadzie kazdy pisze inaczej prosze o odpowiedz i pomoc pozdrawiam
--------
Proszę nie zakładać nowego tematu w przypadku gdy już taki istnieje - regulamin forum pkt. 5 - regulaminy należy czytać i do nich się stosować.
Berlin o najgorsze mozliwe miejsce na zalatwianie czegokolwiek. Najpierw trzeba sie umowic z upierdliwym babskiem, pozniej da ci namiary na kliniki. W klinikach najpierw robisz badania , pozniej czekasz ze dwa dni na wiadomosc, ze juz sa wyniki, dopiero z wynikami do lekarza i pozniej do upierdliwego babska.
Dzięki za zainteresowanie :)
Mam jeszcze jedno pytanko dotyczące tematu, a mianowicie co sądzicie o Eberswalde i tamtejszym urzędzie ? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
bylem 4 tyg temu w Straslundzie z kolega , ktory z polskiego sternika robil ks. zegl. niemiecka , mily chlopak mu wbil w niemiecka ks. niemieckiego sternika i na ren bosmana , mial swiadectwo zdrowia ze soba po angielsku wypisane przez polskiego lekarza z Kolobrzegu , takze polecam ten Straslund , nic wiecej nie potrzebowal, ani nie chodzil po zadnych klinikach , fakt w polskiej ks. mial wpisy z barki holenderskiej w tym kilkanascie dni na renie. Pozdrawiam
Witam! Muszę wymienić papiery na zachodnie bo naszych nikt nie akceptuje. Mieszkam w pomorskim i najbliżej mam do Eberswalde tylko nie wiem czy tam mogę wymienić swoje papiery.Mam polskiego bosmana i zastanawiam się czy wpiszą mi st.marynarza byłoby fajnie.Kolega matros pisał ze ktoś pojechał ze świadectwem zdrowia po angielsku i zostało zaakceptowane może ktoś tez tak próbował żeby się nie włuczyć po całych niemczech?
Nie dalej jak wczoraj byłem z jednym z forumowiczów w WSA Eberswalde, jakaś masakra! Przyszedł czas na zrobienie niemieckiej książki (badania miałem z Minden- serdecznie polecam Panią doktor, 40E + 15 minut i po temacie). Pani Frau Szymanski z polskiego sternika wpisała mi bosmana na Ren i bosmana na kanały! Na moje pytanie dlaczego nie sternik na kanały, frau Szymanski powiedziała że brakuje mi paru dni wypływanych, na to ja że powinna uwzględnic moje polski świadectwo sternika, ona znowu swoje że za mało wypływane.... i tak w kółko. Po przeczytaniu wszystkich postów na temat wymiany dokumentów chyba ten Stralsund jest najbardziej przychylny. Jadę tam po niedzieli bo zapomniałem motorzysty kwitka zabrac żeby wpisac w niemiecką książkę. Po powrocie pozwolę sobie opisac wrażenia. PS za polski patent stermotorzysty frau wpisała matrose-motorwart na Ren i kanały.
Mam pytanie.Czy z polskimi badaniami na druku po niemiecku uda sie wyrobic ksiazeczke zeglarska w stralsundzie?Z gory dzieki Panowie,Matros duzo wie ,ale nie moge go złapac.Pozdrawiam
proffi@onet.eu
Czy jest ktoś zorientowany. Książeczkę żeglarską morską chcąc
wymienić
na niemiecką śródlądową.Muszę dokonać wymiany na polską
śródlądową,a
potem na niemiecką i wpis na ren . Może od razu mogę książeczkę
morską
wymienić w Niemczech na ich śródlądową . I czy polak weżnie mnie na
barkę tylko z niemiecką książeczką .
Mam pytanie , czy Sternik z niemiecką książką Zeglugi Sródlądowej uprawnia do prowadzenia Barek po niemieckich kanałaach? Trzeba mieć kapitana B lub A ,do prowadz.barek po niemieckich kanałach? czy wystarczy sternik z książką ( bez patentu)? jaki przepis o tym mówi? .Pozdr.
Po pierwsze - prosze pisać w odpowiednich działach forum
Po drugie - aby być "kierownikiem statku" (Schiffsfuhrer) trzeba mieć patent kapitana B lub A. Sternik to członek załogi - podwładny kapitana. Nie może samodzielnie prowadzić statku.
Po trzecie - niemiecka czy polska książeczka żeglarska to tylko dokument stwierdzający posiadaną praktykę. To jaki stopień jest tam wpisany - zależy od posiadanego patentu (kapitana) lub świadectwa (sternika, bosmana, marynarza).
Po czwarte - przepisy mówiące o składach załóg statków śródlądowych są podobne w Niemczech i w Polsce. Można więc zapoznać się z polskimi.
Andrzej 'Apis' Podgórski
--- Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Witam!Mój zmiennik ze statku ma w Schifferdienstbuch bosmana na ren i poza renem oraz wypływane ponad 180 dni razem.Pojechał do Stralsund z myślą że zostanie wpisany mu sternik ale niestety nic z tego. Młodzieniec w urzędzie powiedział że niestety gdyż na statku jesteśmy zameldowani jako marynarz a nie bosman.Pływamy na holenderskim masowcu i tam etatu bosmana nie ma , więc jest to nie możliwe.
Czy ktoś z was robił taki wpis z bosmana na sternika będąc na statku za marynarza?Jeśli tak to w jakim państwie?Może Niemcy
tylko mają z tym problem.
Witam, Mam pytanie jak w tytule tzn. czy niemieckie biuro zaakceptuje wpisy z polskiej jednostki w niemickim dienstbuchu? Załózmy że ta jednostka nie opuszcza terytorium RP. Może ktoś miał ma doswiadczenia w tej materii? Pozdrawiam!
Witam.
Jestem sternikiem w polskiej książeczce pracy. Nawiązałem kontakt z panem Andersem z urzędu z Straslundzie odnośnie wpisania kwalifikacji na Ren. Po wysłaniu mu skanów dokumentów (książeczki żeglarskiej, świadectwa zdrowia, św. sternika, dyplomu szkoły żeglugowej, dowodu osobistego) odpisał mi, że może mi wpisać w polskiej książeczce sternika poza Renem i tylko Decksmana na Renie. Mam pytanie czy skorzystać z okazji i wysłać mu dokumenty czy nie opłaca się mieć Decksmana? Jest możliwe, że zagraniczny armator zatrudnił by mnie z takimi kwalifikacjami? Liczyłem na minimum Matrosa na Renie:/.
Witam,
Mam pytanie odnośnie kwalifikacji...W przypadku posiadanie polskiej książeczki żeglarskiej urzędy w niemczech przepisują kwalifikacje zasadniczo o stopien w dół. Posiadam niemiecką ksiączeczkę z wpisem marynarza również na ren i chciałym wyrobic polskie świadectwo sternika ponieważ mam wypływane już dużo wiecej niż potrzeba. Czy ktoś wie jak wygląda jaka sytuacja...pozdrawiam z góry dzięki...
Sytuacja wygląda tak, że musisz zdac egzamin na świadectwo sternika w Polsce. Sesje egzaminacyjne odbywają się na wiosnę i jesień, wszelkie informacje znajdziesz na stronie UŻŚ Szczecin. Pozdrawiam
Serdecznie wszystkich witam i gorąco pozdrawiam!
Odnośnie egzaminów polecam odwiedzać stronę Urzędu Żeglugi we Wrocławiu. Termin egzaminu to 14 maja. Wszystkie informacje na stronie. Jeszcze raz pozdrawiam.
K B
Miałbym do Was ogromną prośbę o pomoc a mianowicie - Jakie uprawnienia otrzymam w Niemczech w przypadku gdy w Polsce posiadam stopień bosmana żeglugi śródlądowej? Czy w Niemczech również otrzymam bosmana (Bootsmann)? Chciałbym się również dowidzieć jakie uprawnienia będę miał na Ren - czy otrzymam deck hand'a czy matrose?
Przeszukiwałem forum jednak nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, a poza tym wpisy pochodzą już z kilku lat. Rozmawiałem już z dwiema Paniami z Urzędu Żeglugi Śródlądowej jednakże każda z Pań podała różne informacje.
Robert - przerabiałem Twoją sytuację kilka dni temu. We Wrocławiu dostałem świadectwo bosman (i takowy wpis do książeczki pracy). Pojechałem do WSA w Stralsundzie i w "ichnej" Schifferdienstbuch otrzymałem na Ren Decksmann'a, a poza Matrose'a. Jak potrzebujesz do nich kontaktu, to pisz.
Edytowany przez anonymus2x dnia 12.09.2015, 10 lat temu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies