Nie pojmuje tych zdublowanych Losi X-03.Za moich czasow byl jeden Los X 03 i nie pamietam zadnych innych "trojek".Czworka byla przekazana do Szczecina,ale Trojka pozostala we Wrocku.
Co do Łosi X-03 to jest tak jak napisałem. Były dwa pchacze o nazwie "ŁOŚ-X-03' jeden w PBH Odra2 we Wrocławiu i drugi w PBH Odra3 w Szczecinie. Czy to jest możliwe tak. Otóż rejestrując statek w ówczesnych IŻŚr. a i dzisiaj w UŻŚr. możemy mieć osiem statków o jednakowej nazwie ba nawet jednakowego typu w Polsce bo tyle mamy tych urzędów. Nie ma centralnego rejestru statków śródlądowych ale i morskich.
Pchacz stał w porcie we Wrocławiu ponieważ 4 lata temu skończyła się mu klasa. Rok produkcji-1972 stocznia Kraków. Pływał kiedyś w firmie- (właśnie nie jestem pewny co do dokładnej nazwy) Polpasz.
Pchacz stał w porcie we Wrocławiu ponieważ 4 lata temu skończyła się mu klasa. Rok produkcji-1972 stocznia Kraków. Pływał kiedyś w firmie- (właśnie nie jestem pewny co do dokładnej nazwy) Polpasz. ODkupiony od firmy "Hydrokrusz" z Wrocławia.
Los na fotkach to zapewne byly LOS-X-01,pozniejszy STEFAN.Firma ktora odkupila go po upadku PBH Odra 2 nazywala sie Konpasz.Jesli sie nie myle,tez juz nie istnieje.Na LOSIU-X-01 plywalem jako kapitan w rok 89.
Witaj Waldemar,dzieki za informacje o Losiach X-03.Wiem,ze w roku 1984 wroclawskie PBH Odra 2 przekazywalo pchacze typu LOS do szczecinskiego oddzialu,ktory sie usamodzielnil jako PBH Odra 3.Byc moze wtedy zdublowaly sie te nazwy pchaczy.
Rzeczywiście. NAsz pchacz to rzeczywiście ŁOS X-01. Sprawidziłem nareszcie w papierach. Nazywa się "Stefan" i pływał w "Konpaszu" pomyliłem się co do nazwy :D. MOżna dopisać do jego życiorysu żę został sprzedany do Grudziądza i przejdzie remont kapitalny. Dziękuje za pomoc !!
Hallo Takraf,na tym Losiu przezylem fajny czas,plywalem na nim kilka razy i najczeciej z super zaloga,a ostatni raz w 89 roku.Dobrze wiedziec,ze jeszcze posluzy w lodziarce,a nie skonczy w piecu hutniczym.Pozdrawiam
Andrzej Marynowski
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies