Żeby przystąpić do egzaminu na zachodnio-europejskie patenty żeglugowe należy spełnić podstawowe kryteria:
1.udokumentować wymagany okres pływania po danej drodze wodnej przedstwiając swoją potwierdzoną przez
Wasser- und Schifffahrtsamt / WSA / książeczkę służby statkowej - Schifferdienstbuch.
2.Złożyć wymagane dokumenty do państwowej komisji egzaminacyjnej.
3.Dobrze przygotować się do egzaminu
a.uczestnicząc w kursie przygotowywawczym
b. przygotować się samemu do egzaminu / co jest raczej trudne /
Jest kilka różnych komisji egzaminacyjnych w Niemczech.
Najważnejsza z nich to komisja na Patent Reński, której siedziby znajdują się w Duisburgu i Würzburgu.
Ja swoje egzaminy składałem w Würzburgu.Było to już kilka lat temu i podchodziłem do nich w trzech etapach.Miałem wypływaną tylko minimalną ilość rejsów / pracuję w północnych Niemczech / na tyle, że zostałem dopuszczony do egzaminu.Nie czułem się na siłach podchodzić do całego odcinka jaki sobie wyznaczyłem.Zdawałem bez kursu przygotowawczego i to było kolejne utrudnienie.Swój pierwszy odcinek Renu zaliczyłem bez większych problemów i otrzymałem Patent od Neuss km 740 do Hoek van Holland 1035.
Drugi egzamin obejmował odcinek w górę do Koblencji na km 585,
a trzeci do Gustavsburg km 495.
Reasumując to mam Patent Reński od ujścia Menu do Morza Północnego.
Kursy przygotowywawcze na Patent Reński odbywają się w Duisburgu na statku szkolnym "Rhein"
Schulschiff RHEIN
47184 Duisburg (Homberg)
Telefon: ++49 20 66/22 88 0
Fax: ++49 20 66/22 88 22
http:// www.schulschiff-r...
oraz w ośrodku szkolenia "Atlas"
ATLAS Schiffahrt & Verlag GmbH
Vinckeweg 19
47119 Duisburg-Ruhrort
Telefon 02 03 / 87 30 54
Fax 02 03 / 8 16 10
http://www.atlas-...atrhei.htm
Dzisiaj swój egzamin na ten najważniejszy Paten będzie składał w Duisburgu nasz załogant Maciek / Klusiu / Klusek.
Był on na 19 dniowym kursie przygotowywawczym, który kosztował 1365 euro.Do tego dochodzi opłata egzaminacyjna 70 euro i w razie zdania egzaminu karta patentowa 68 euro,
czyli razem 1503 plus dojazd.
O posiadaczach Patentu Reńskiego mówi się, że mają
"europejską maturę rzeczną"
ponieważ ranga tego Patentu jest tak wysoka.
Znam kilku polskich kolegów, którzy są posiadaczami Patentu na cały Ren od Bazylei do Hoek van Holland.
Są to kapitanowie : Władysław Stypczyński, Marian Moks, Zygmunt Łania, Wiesław Marcinkowski i Wojciech Kato.
Przepraszam jeżeli o jakimś młodszym koledze zapomniałem powiedzieć.
Podaję adresy komisji egzaminacyjnych przy :
Wasser- und Schifffahrtsamt Duisburg-Rhein
Königstraße 84
47198 Duisburg
Tel.: 02066 418-111
Fax: 02066 418-315
www.wsa-duisburg-...
Wasser- und Schifffahrtsdirektion Süd, Würzburg
Wörthstraße 19
97082 Würzburg
Tel.: 0931 4105-0
Fax: 0931 4105-380