ApisSuper administrator 
Dodano
18 lat temuSzanowni Państwo
Jak łatwo zauważyć jestem tu "nowy". Dopiero co staram sie ogarnąć ilość informacji, która tu na forum się znajduje. W miedzy czasie chciałbym prosić o pomoc w ustaleniu pewnych faktów związanych z parowcem DIANA, który to służył Żegludze Szczecińskiej a później trafił do ... właśnie z tym mam problem: Warszawy czy na Zalew Zegrzyński. Czy jest ktoś mi w stanie pomóc w ustaleniu dalszych informacji. Co działo sie z jednostką po słuzbie w Szczecinie ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
--------------------------------------------------
Tekst przeniesiony z błędnie dodanego opcja "dodaj newsa". Autora proszę o zapoznanie się z tekstem "Jak korzystać z serwisu". Opcja "dodaj news/artykuł" nie służy do zamieszczania tekstów na forum - tu robi się to bezpośrednio.
ValdemarasAdministrator 
Dodano
18 lat temuStatek "Diana" po wycofaniu 1961.IX.30 został przekazany w dniu 28 sierpnia 1962 roku firmie Kąpielisko Morskie "Międzyzdroje" w Międzyzdrojach gdzie urządzono na nim kawiarnię. W 1964 roku przy wysokiej wodzie po zdemontowaniu masztów, komina i sterówki statek przeholowano do m. Rynia tam zmontowano poprzednio usunięte elementy wyposażenia. W 1965 roku przejęty przez Przedsiębiorstwo Turystyczne "Wisła" w Warszawie jako kawiarnia. Od 1973 roku właściciel to Powiatowa Rada Narodowa w Warszawie.- statek osadzono na lądzie. Od 1978 roku nie wykorzystywany został zdewastowany. Pocięty na złom w 1988 roku.
Wprawdzie klasyfikowany jako statek morski ale postaram się umieścić jego historię i fotki o ile kogoś to ciekawi.
Waldemar Danielewicz
Edytowany przez Valdemaras dnia 04.03.2008,
18 lat temu
zamekUżytkownik 
Dodano
18 lat temuMnie to bardzo interesuje. Już się nie mogę doczekać!
Pozdrawiam
Piotr Zamiecki