wyprawa godna uznania ,myslę jednak ,,że ze wzglęgu na obecną sytuację polityczną i niechęć administracji błaroruskiej [ nie wiązać z ludnością białoruską ]do wszystkiego co polskie ,nie jest to najlepszy pomysł ,wiadomo jak działają służby graniczne i celne republiki bialoruskiej ,były nawet przypadki kiedy rekwirowano np samochody pod byle jakim pratekstem np obywatel niemiec dostał wize na 30dni pojechał nowym bmw 7 na bialoruś do znajomych , kiedy konczyła się wiza tego dnia ok godzi 19 tej zglosił się do odprawy ,którą przeciągano pod różnymi pratekstami do północy , wtedy wiza straciła wazność -niemcowi zarekfirowano bmw i jego aresztowano pod pretekstem nielegalnego przebywania na terenie białorusi ,inny przykład u polskiego kierowcy tira znaleziono kanister 10l z benzyną , ktorego nie zgłosił do odprawy wynik - przepadek mienia [tira] i kierowca do aresztu i kara - za przemyt ,inne przypadki to firma adampol transport aut osobowych lora 9 szt , przemyt i konfiskata - powód ?nie zgłoszone do odprawy koła zapasowe u przewożonych aut itd itd wielokratnie ok 6 lat podrózowalem na wschód cala białoruś ,ukraina rosja ,kazachstan -jednak obecnie nie jest to najlepszy czas na takie wyprawy
Najbardziej chodzi mi o to jak w obecnej sytuacji załatwić możliwość amatorskiej żeglugi na granicznym odcinku Bugu oraz przejście w Brześciu. Oczywiście będę wdzięczny jeśli ktoś napisze o miejscowościach nad Prypecią ( na mapach satelitarnych do których mam dostęp nie widać prawie żadnych siedzib ludzkich na dość dużych odcinkach rzeki) no i nic kompletnie nie wiem o przejściu białorusko-ukraińskim bo na Ukrainie to nie będę miał problemów mam tam kilku przyjaciół wodniaków.
Od Brześcia zaczynają się drogi wodne IV klasy (Prypeć), a więc przystosowane do żeglugi lepiej niż jakakolwiek rzeka w Polsce za wyjątkiem dolnej Odry. Potem za Czarnobylem Prypeć wpada do Dniepru, który jest trasą klasy V - porównywalną z zachodnimi drogami wodnymi takimi jak Mittellandkanal czy kanał Ren-Men-Dunaj. Można więc pływać tam naprawdę dużymi statkami.
Andrzej 'Apis' Podgórski
--- Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Mam ochotę wybrać się naszlak jak w tytule i proszę o informacje "zawodowców" jak ten szlak wygląda. Moja jednostka ma zanurzenie 40 cm . Interesuje mnie głównie jakie są warunki pływania na Bugu w odcinku granicznym oraz przejście na Białoruś no i z Białorusi na Ukrainę.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies