Mam ochotę wybrać się naszlak jak w tytule i proszę o informacje "zawodowców" jak ten szlak wygląda. Moja jednostka ma zanurzenie 40 cm . Interesuje mnie głównie jakie są warunki pływania na Bugu w odcinku granicznym oraz przejście na Białoruś no i z Białorusi na Ukrainę.
Od Brześcia zaczynają się drogi wodne IV klasy (Prypeć), a więc przystosowane do żeglugi lepiej niż jakakolwiek rzeka w Polsce za wyjątkiem dolnej Odry. Potem za Czarnobylem Prypeć wpada do Dniepru, który jest trasą klasy V - porównywalną z zachodnimi drogami wodnymi takimi jak Mittellandkanal czy kanał Ren-Men-Dunaj. Można więc pływać tam naprawdę dużymi statkami.
Andrzej 'Apis' Podgórski
--- Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Najbardziej chodzi mi o to jak w obecnej sytuacji załatwić możliwość amatorskiej żeglugi na granicznym odcinku Bugu oraz przejście w Brześciu. Oczywiście będę wdzięczny jeśli ktoś napisze o miejscowościach nad Prypecią ( na mapach satelitarnych do których mam dostęp nie widać prawie żadnych siedzib ludzkich na dość dużych odcinkach rzeki) no i nic kompletnie nie wiem o przejściu białorusko-ukraińskim bo na Ukrainie to nie będę miał problemów mam tam kilku przyjaciół wodniaków.
wyprawa godna uznania ,myslę jednak ,,że ze wzglęgu na obecną sytuację polityczną i niechęć administracji błaroruskiej [ nie wiązać z ludnością białoruską ]do wszystkiego co polskie ,nie jest to najlepszy pomysł ,wiadomo jak działają służby graniczne i celne republiki bialoruskiej ,były nawet przypadki kiedy rekwirowano np samochody pod byle jakim pratekstem np obywatel niemiec dostał wize na 30dni pojechał nowym bmw 7 na bialoruś do znajomych , kiedy konczyła się wiza tego dnia ok godzi 19 tej zglosił się do odprawy ,którą przeciągano pod różnymi pratekstami do północy , wtedy wiza straciła wazność -niemcowi zarekfirowano bmw i jego aresztowano pod pretekstem nielegalnego przebywania na terenie białorusi ,inny przykład u polskiego kierowcy tira znaleziono kanister 10l z benzyną , ktorego nie zgłosił do odprawy wynik - przepadek mienia [tira] i kierowca do aresztu i kara - za przemyt ,inne przypadki to firma adampol transport aut osobowych lora 9 szt , przemyt i konfiskata - powód ?nie zgłoszone do odprawy koła zapasowe u przewożonych aut itd itd wielokratnie ok 6 lat podrózowalem na wschód cala białoruś ,ukraina rosja ,kazachstan -jednak obecnie nie jest to najlepszy czas na takie wyprawy
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies