Niestety to nie Stowarzyszenie Wodniaków Gorzowskich Kuna podjęło się zadania odbudowy Sławomira.
Remontu Sławomira podjęło się Stowarzyszenie Przystań Gorzów powstałe w 2010 roku.
Edytowany przez witek dnia 16.05.2011, 14 lat temu
Gratuluje.Wiadomosc ta przyjmuje z wielkim zadowoleniem. Pewnie Pan Jurek Hopfer ze swoim stowarzyszeniem, podjal nastepne wyzwanie.Wielkie brawa Gorzow.
Sławomir otrzymał kolejną szansę.
5.05.2011r o godzinie 15.20 po wielu latach pobytu na lądzie Sławek dotknął nurtu Warty.
Został przeholowany do stoczni oddalonej o 1km i tam w dniu dzisiejszym rozpoczęliśmy remont tej pięknej jednostki.
( zdjęcia z operacji wodowania niebawem)
Edytowany przez witek dnia 12.05.2011, 14 lat temu
To dobra wiadomość- życzę powodzenia w niełatwym gąszczu wymagań PRS-u. Bo w naszym kraju aby cośkolwiek uratować to prawdziwa droga przez mękę. Ale trzymam kciuki .
Historia Sławomira może zakończyć się szczęśliwie.
Istnieją ogromne szanse na remont i ponowne wodowanie tej pięknej jednostki.
Powstałe w ubiegłym roku stowarzyszenie czyni starania o "przejęcie" Sławomira celem remontu i eksploatacji. Władze miasta i muzeum są przychylne więc miejmy nadzieję, że to przedsięwzięcie zakończy się sukcesem.
Edytowany przez witek dnia 06.04.2011, 14 lat temu
Holownik Sławomir stojący w Gorzowie trafił do mojego miasta ze Szczecina w 1965 roku i wraz z podobną jednostką o nazwie MAŁGOSIA miał być zaczątkiem floty turystycznej. Armatorem jednostek był LOK w 1966 roku został ochrzczony tym samym imieniem. Statek został w nieznanych okolicznościach zatopiony w porcie przeładunkowym (między 1966 a 68) są dwie wersje zatonięcia nieodwodnienie instalacji na zimę i brak kontroli tego co się dzieje na statku a druga to kradzież zaworu.
Sławomir spoczywał na dnie warty do 7.09.1988 roku kiedy to z inicjatywy Zdzisława Linkowskiego dyrektora muzeum został wydobyty i do dnia dzisiejszego stoi na lądzie.
Edytowany przez witek dnia 27.04.2010, 15 lat temu
Mili panowie ,odnośnie malego holownika M/S ,,Slawomir''nie wiem dokładnie czy chodzi o tego samego ,,Slawomira''.Ja znalem m/s,, Sławomir'',z R.D.W. w Giżycku kpt tego holwnika nazywał się Malenkow, był niskiego wzrostu , chodzil wiecznie w mundurze ze szlifami a na jego piersi dużo różnych orderów,do tego wszystkiego nosił buty oficerki ,w jego załodze jako marynarz a może bosmanem był dzisiejszy dyrektor Urzędu Zeglugi Sródlądowej w Giżycku ,bardzo sympatyczny Pan Tadeusz Zdanowicz. W/wspomniany hol m/s ,,Slawomir'', pracował na kanale Zerańskim w połowie lat 60 tych.
Nie wiem,a może to ten o którego wam chodzi .Pozdrawiam dociekliwych ST. FIDELIS z Płocka.
To niesamowite Waldemar,z jaka precyzja przytoczyles historie holownika SLAWOMIR.Co ja sie naszukalem,niestety nie znajdujac zadnych informacji na ten temat,a tu prosze,caly jego zyciorys.Moje gratulacje i dziekuje za te informacje.
A swoja droga,to ten kadlub wyglada jeszcze calkiem calkiem,moze ktos sie kiedys zajmie jego odbudowa.W koncu stoi w miescie wodniakow,ktorzy odbudowali KUNE.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej Marynowski
Losy tego holownika udało mi się ustalić co prawda jeszcze muszę sprawdzić to i owo ale to tylko formalność. Powiem że kadłub liczy sobie 110 lat !!!!!!.
Niestety,mimo staran nie udalo mi sie uzyskac zadnych informacji na temat SLAWOMIRA ex KORMORANA.W lutym jestem umowiony na spotkanie z Panem Cholewa,zaraz po wojnie pracowal w roznych Rejonach Drog Wodnych,rowniez przy wydobywaniu zatopionych jednostek,moze on cos pomoze.Byc moze ktos z uzytkownikow wie cos na ten temat?
Sliczne dzieki,sprobuje poszukac czegos pod niemiecka nazwa KORMORAN.Zrobilem tez kilka fotek tego niegdys zgrabnego holownika,ale nie wiem jak je tutaj wlozyc.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies