O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Holownik Slawomir

Ostatnia aktualizacja 14 lat temu
M
MarandUżytkownik Użytkownik
Dodano 17 lat temu
Czy ktokolwiek wie cos na temat,lub zna historie kadluba holownika rdzewiejacego na ladzie nad Warta w Gorzowie Wielkopolskim.Slyszalem,ze nosil kiedys nazwe Slawomir,ale poza tym nic o nim nie wiem.
Pozdrawiam
ValdemarasValdemarasAdministrator Administrator
Dodano 17 lat temu
Kadłub stojący na lądzie w Gorzowie Wielkopolskim rzeczywiście był kiedyś holownikiem o nazwie "SŁAWOMIR". Niestety nie jest znane [przynajmniej mi] a ni rok budowy ani stocznia.
Wydobyty z dna rzeki Nogat w 1946 roku miał niemiecką nazwę "KORMORAN". Przeholowany do ówczesnej stoczni Nr 11 w Pleniewie pod Gdańskiem [wówczas] tam odbudowany i przekazany do Państwowego Zarządu Wodnego w Elblągu gdzie nazwano go "SŁAWOMIR". W tym okresie posiadał silnik spalinowy nieznanego typu o mocy 105 KM. W maju 1954 roku trafia do Rejonu Dróg Wodnych w Toruniu skąd dwa lata póżniej przekazany zostaje do Rejonu Dróg Wodnych w Gorzowie Wlkp. W 1958 roku przebudowany otrzymał też nowy silnik typu 3L160 produkcji CZNM Skoda, Praha o mocy 135 KM. Wycofany koło 1964 roku trafił do Ligii Obrony Kraju Klub Wodny w Gorzowie Wlkp. Kiedy wycofany i jak znalazł się na lądzie nie wiem. Może ktoś uzupełni.
Waldemar Danielewicz
M
Dodano 17 lat temu
Sliczne dzieki,sprobuje poszukac czegos pod niemiecka nazwa KORMORAN.Zrobilem tez kilka fotek tego niegdys zgrabnego holownika,ale nie wiem jak je tutaj wlozyc.
Dodano 17 lat temu
podeślij mi je to zamieszczę. Co do Kormorana to dobrze by było ja nie znalazłem nic oprócz jego nazwy umieszczonej przy protokole wydobywania wraku.
Waldemar Danielewicz
kojkojUżytkownik Użytkownik
Dodano 17 lat temu
Ładny jest ten holownik, może ktoś go uratuje i przywróci do życia...?
M
Dodano 17 lat temu
Niestety,mimo staran nie udalo mi sie uzyskac zadnych informacji na temat SLAWOMIRA ex KORMORANA.W lutym jestem umowiony na spotkanie z Panem Cholewa,zaraz po wojnie pracowal w roznych Rejonach Drog Wodnych,rowniez przy wydobywaniu zatopionych jednostek,moze on cos pomoze.Byc moze ktos z uzytkownikow wie cos na ten temat?
Dodano 17 lat temu
Losy tego holownika udało mi się ustalić co prawda jeszcze muszę sprawdzić to i owo ale to tylko formalność. Powiem że kadłub liczy sobie 110 lat !!!!!!.
Waldemar Danielewicz
M
Dodano 17 lat temu
To niesamowite Waldemar,z jaka precyzja przytoczyles historie holownika SLAWOMIR.Co ja sie naszukalem,niestety nie znajdujac zadnych informacji na ten temat,a tu prosze,caly jego zyciorys.Moje gratulacje i dziekuje za te informacje.
A swoja droga,to ten kadlub wyglada jeszcze calkiem calkiem,moze ktos sie kiedys zajmie jego odbudowa.W koncu stoi w miescie wodniakow,ktorzy odbudowali KUNE.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej Marynowski
zamekzamekUżytkownik Użytkownik
Dodano 17 lat temu
Tak ,tak Waldek jest lepszy niż Google! ;) To prawdziwy EKSPERT z tej dyscypliny.
Pozdrawiam
Piotr Zamiecki
Dodano 17 lat temu
Bardzo dziękuję za słowa uznania. Miło mi.
Waldemar Danielewicz
F
FidelisPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Mili panowie ,odnośnie malego holownika M/S ,,Slawomir''nie wiem dokładnie czy chodzi o tego samego ,,Slawomira''.Ja znalem m/s,, Sławomir'',z R.D.W. w Giżycku kpt tego holwnika nazywał się Malenkow, był niskiego wzrostu , chodzil wiecznie w mundurze ze szlifami a na jego piersi dużo różnych orderów,do tego wszystkiego nosił buty oficerki ,w jego załodze jako marynarz a może bosmanem był dzisiejszy dyrektor Urzędu Zeglugi Sródlądowej w Giżycku ,bardzo sympatyczny Pan Tadeusz Zdanowicz. W/wspomniany hol m/s ,,Slawomir'', pracował na kanale Zerańskim w połowie lat 60 tych.

Nie wiem,a może to ten o którego wam chodzi .Pozdrawiam dociekliwych ST. FIDELIS z Płocka.
Stanisław Fidelis
Dodano 16 lat temu
Panie Stanisławie "Sławomir" z Giżycka to zupełnie inny statek. Tylko nazwy te same.

Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Danielewicz
F
FidelisPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Dziękuje p. Waldku i przepraszam, pomyslalem sobie a morze to ten m/s ,,Sławomir''.
Stanisław Fidelis
witekwitekUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Holownik Sławomir stojący w Gorzowie trafił do mojego miasta ze Szczecina w 1965 roku i wraz z podobną jednostką o nazwie MAŁGOSIA miał być zaczątkiem floty turystycznej. Armatorem jednostek był LOK w 1966 roku został ochrzczony tym samym imieniem. Statek został w nieznanych okolicznościach zatopiony w porcie przeładunkowym (między 1966 a 68) są dwie wersje zatonięcia nieodwodnienie instalacji na zimę i brak kontroli tego co się dzieje na statku a druga to kradzież zaworu.
Sławomir spoczywał na dnie warty do 7.09.1988 roku kiedy to z inicjatywy Zdzisława Linkowskiego dyrektora muzeum został wydobyty i do dnia dzisiejszego stoi na lądzie.
Edytowany przez witek dnia 27.04.2010, 15 lat temu
Dodano 14 lat temu
Historia Sławomira może zakończyć się szczęśliwie.
Istnieją ogromne szanse na remont i ponowne wodowanie tej pięknej jednostki.
Powstałe w ubiegłym roku stowarzyszenie czyni starania o "przejęcie" Sławomira celem remontu i eksploatacji. Władze miasta i muzeum są przychylne więc miejmy nadzieję, że to przedsięwzięcie zakończy się sukcesem.
Edytowany przez witek dnia 06.04.2011, 14 lat temu
Dodano 14 lat temu
To dobra wiadomość- życzę powodzenia w niełatwym gąszczu wymagań PRS-u. Bo w naszym kraju aby cośkolwiek uratować to prawdziwa droga przez mękę. Ale trzymam kciuki .
Waldemar Danielewicz
S
SzygyUżytkownik Użytkownik
Dodano 14 lat temu
Bardzo przyjemnie było by minąć się na Warcie ze "Sławomirem" tak jak z wyremontowaną "Kuną". Kolegom z zaprzyjaźnionego Gorzowa życzę powodzenia. :)
Dodano 14 lat temu
Sławomir otrzymał kolejną szansę.
5.05.2011r o godzinie 15.20 po wielu latach pobytu na lądzie Sławek dotknął nurtu Warty.
Został przeholowany do stoczni oddalonej o 1km i tam w dniu dzisiejszym rozpoczęliśmy remont tej pięknej jednostki.
( zdjęcia z operacji wodowania niebawem)
Edytowany przez witek dnia 12.05.2011, 14 lat temu
Dodano 14 lat temu
Moje słowa uznania- to niesamowite. Aby los mu dalej sprzyjał.
Waldemar Danielewicz
M
Dodano 14 lat temu
Gratuluje.Wiadomosc ta przyjmuje z wielkim zadowoleniem. Pewnie Pan Jurek Hopfer ze swoim stowarzyszeniem, podjal nastepne wyzwanie.Wielkie brawa Gorzow.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.