O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Firmy, które należy omijać szerokim łukiem

Ostatnia aktualizacja 7 lat temu
M
matrosUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
masz racje Teos zapomnialem o tonazu naszych polskich barek i o niezbyt dobrym zarzadzaniu,ale mam nadzieje ,ze i tonaz i zarzadzanie,a co za tym idzie i zarobki naszych kolegow w polskiej flocie poprawia sie.Pozdrawiam
matros-str Krzysiek Skwara +48790488121 bunkerbarge ANTVERPIA
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Proszę kolegów sytuacja jest bardziej skomplikowana niż może wydawać się na pierwszy "rzut oka".
Firmy zachodnie ( pracuję w Niemczech od 20 lat ) są stabilnymi i zabezpieczonymi armatorami.Ich kapitał własny jest tak duży, że muszą "uciekać" z zyskami inwestując pieniądze w sprzęt i ludzi.W przeciwnym wypadku Urzędy Skarbowe nakładają na nie "kary" w postaci wyższych podatków.
Obecna zima dała się we znaki "młodym" armatorom.
Przymusowe postoje z powodu zalodzenia lub awarie, np. sterów strumieniwych lub przebicia powodują zwiększenie kosztów utrzymania i tak już kredytowanych statków.
W NVG gdzie pracowałem przez 12 lat min. na stanowisku kapitana i zarabiałem adekwatnie dużo, zabezpieczenie wynosiło wówczas 12 miesięcy, tzn. przez cały rok firma mogła nie zarabiać i nie splajtowała by.

Dla "małego" armatora lub dzierżawcy jeden miesiąc postoju powoduje niewymierne straty.
Ja zaczynając swoją prywatną działalność startowałem ze sporymi długami i byłem już bliski "załamania nerwowego" bo przecież "porzuciłem" stanowisko kapitana w niemieckiej firmie , które dawało mi doskonałe zabezpieczenie socjalne.
Wracając teraz do polskich reali trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie jak to wygląda w innych gałęziach gospodarki i usług.
Zarobki w kraju są jak wszyscy wiemy polskie, a życie jest europejskie.
Obecyny kurs wymiany euro na złotówki jest preferencyjny dla zarabiających na Zachodzie a żyjących w Polsce.
Ja doskonale wiem jak płacą i za co płacą Holendrzy i Niemcy.
Ja wiem jak Wy "młode wilki rzeczne" jesteście poniżani za te parę tysięcy euro.
Wielu z Was nie przyznaje się do tego bo po miesiącu pracy jak już "dojdzie" po 2-ch tygodniach odpoczynku do "zdrowia" zaczyna chwalić swojego pracodawcę.
Jesteście "kopani" w cztery litery i traktowani jak "białe murzyny".
Nie zapominajcie, że czasami mniej zarobić ale godnie jest lepiej niż...
no właśnie odpowiedzcie sobie sami na ten problem.

Pozdrawiam wszystkich ekonomicznych nieprzymusowych emigrantów.
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 16 lat temu
Witaj Skipper,
rzeczywiście pewnie w wielu przypadkach masz rację pisząc o "białych murzynach" ale sądzę że nigdy nie można generalizować. Zarówno na barce z polskim kapitanem jak i z Holendrem czy Niemcem można spotkać się ze skrajnościami w traktowaniu załogi. Ja akurat mam to szczęście że trafiłem na doskonałych fachowców zarówno na BM-ce jak i na barce na której obecnie pływam. Również ilość zarabianych pieniędzy przekłada się dość bezpośrednio na ilość wykonywanej pracy, nikt nie jest dobrym wujkiem i za darmo nic nie ma. Pracę trzeba wykonać i tyle, wiadomo że zwykle na niemieckich czy holenderskich barkach jest bardzo duuuuużo mycia i malowania - ale czy to źle ? Przecież między innymi na tym polega ten zawód. Ważne żeby czas pracy był utrzymany w rozsądnych granicach i żeby praca nie ograniczała się tylko do wykonywania tych dwu czynności :D Jeżeli chodzi o poniżanie czy kopanie w cztery litery to się z tym nie spotkałem - może mam po prostu szczęście.
Może niektórzy po prostu nadrabiają brak profesjonalizmu agresją ? Nie wiem i mam nadzieję że się nigdy nie dowiem.
Pozdrawiam serdecznie z Dusseldorfu, właśnie kończę moją "szychtę", jeszcze tylko rejs z gipsem do Rotterdamu, stamtąd w piątek jadę do domu, zbieram rodzinkę i jedziemy na narty :D:D:D:D
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Teos!Oczywiście ja generalizuje.Sam byłem jednym z pierwszych "emigrantów zarobkowych" i miałem to szczęście, że nie trafiłem na "psycholi".
Jednak wielu moich kolegów tak miała.
W firmie w której ostatnio pracowałem jeden z kpt. wymienił chyba z 20 sterników "zarzynając" ich wcześniej do upadłego.Oczywiście "jego" statek wyglądał pięknie i armator jest zadowolony, ale ....jest na "czarnej liście" przekazywanej sobie z ust do ust.
Inny znany armator (ogłaszał się też na naszej stronie) nie dostanie już ludzi z niemieckiej agencji pracy bo jest tam "znany".
On zabiera załogantowi paszport pod jakimś tam pozorem, żeby mu nie uciekł na drugi dzień.
Jeden z naszych kolegów schodząc z jego statku powiedział tak:
- żona od ciebie odeszła, pies ci uciekł a teraz ja idę w p.....

Oczywiście to są skrajne przypadki i wiem, że większość kapitanów to normalni ludzie, ale jak ktoś ma pecha to nawet ....
Chłopaki głowa do góry i wy zostaniecie kapitanami.

Teos! Miłego narciarskiego urlopu w rodzinnym gronie.

M
matrosUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
no ja też ogólnie mam szczęście do armatorów i tylko na pierwszym moim statku tankierze był idiota i psychol,ale wtedy jeszcze byłem w Oceanwide i byłem tam 49 chyba st.marynarzem w ciągu niecałych 2 lat,nast bylem na barce masowej szef spokojny i dobry,ale za duzy kredyt mial na barke i bylem wg niego za drogi,zatrudnil brata i wujka,teraz jestem na malej masowce 1100ton 61 lat stara,duzo trzeba kombinowac zeby tam wszystko chodzilo jako tako i nawyklinam sie nieraz na tego zloma bo jeszcze na takim nie bylem,a wczesniej spedzilem 15 lat na morzu i prawie 2 lata barki i gdyby nie ten moj super spokojny szef,zawsze usmiechniety ,grzeczny,kulturalny to juz bym dawno to wszystko rzucil i zmienil statek,ale takiego super szefa nie mialem z takim podejsciem do zycia,do pracy i ze jak cos nam nie wychodzi lub sie popsuje to mowi ,ze jak jest zly okres to bedzie lepiej itd,a i robot glupich nie wymysla i dobrze placi,takze takiego szefa zycze moim kolegom.Pozdrawiam wszystkich i udanego urlopu Teos
matros-str Krzysiek Skwara +48790488121 bunkerbarge ANTVERPIA
M
MarandUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
MS ROLF !!!Port macierzysty Berlin. Nie polecam.Kilku moich kolegow dalo sie nabrac i juz po kilku dniach bardzo tego zalowali.
G
grzegorzUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Cześć Marand.
Mógłbyś trochę szczegółów podać o tym chłopie?
Tak z czystej ciekawości pytam.
Pozdrawiam
Grzegorz
jorgusjorgusNowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
Do listy firm które radzę omijać jak najszerszym łukiem należy jak najbardziej zaliczyć ŚRÓDLĄDOWY TRANSPORT WODNY - HENRYK KAJEWSKI - PIŁA - a co za tym idzie statki ANDROMEDA I dzierżawiony NAWATRANS VII . Od drugiego miesiąca pracy w tej firmie kiedy to zaczęły się pierwsze problemy z wypłatą spotkałem siedmiu byłych jej pracowników i pan Kajewski każdemu z nich jest winny mniejsze lub większe pieniądze. Koledzy omijajcie z daleka!!
jorgusF
M
Dodano 15 lat temu
witaj Jorgus, mysle ze skoro tylu was jest poszkodowanych, to powinniscie zebrac sie do kupy i podac tego pana do sadu pracy .Skoro facet wpadl w nawyk oszukiwania to czas wielki aby ktos pokazal mu wlasciwa droge.
R
RysiekUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Witam serdecznie .
Mogę tylko dodać że problemy o których Piszecie dotyczą nie tylko łodziarki. Wszędzie są różni pracodawcy o różnym podejściu do pracownika. Cóż, ale miło jest wiedzieć kto jest tym złym.
T
tonimarinerNowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
To prawda są różnice w zarobkach.Sami psujemy rynek nie jesteśmy
solidarni.
Jak mi powiedział stary bosman ze Szczecina nie ma złych statków tylko ludzie.....W 2001roku trafiłem na mały stateczek holenderski pływalismy po Europie i Renie w tym do Brukseli i Disburga.
Było bardzo cięzko statek miał dziury w zbiornikach balastowych....
Sam Polak mechanik do tego manewry. Załoga z Cape Verde.
Przydało się to po latach pewien armator zobaczyl wpis z Robina od razu dostalem prace powiedział masz prace pływałes u najgorszego Holendra wszyscy go znają.
Chcę poruszyć problem ważny alkohol!W kazdym swoim kontrakcie mam zapisane zero alkoholu i narkotyków.Popełniony Błąd no i bilet na własny koszt dla siebie i zmiennika.
Kontrole są często.Nie psujmy więc sobie Polakom opinii.
Jeżeli chodzi o zarobki to jest róznie są firmy które płacą więcej drugie mniej w tej chwili rynek psują Rumuni Bułgarzy i Ukraincy.
Tam gdzie ostatnio byłem na barce tzn w Anglii zrezygnowano z nich napici postawili 2 barki na mieliznie byli tani lecz napici
Z
zgredPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 15 lat temu
Może się tu wyłamię i napiszę o armatorze PPH"Piaskarz"SA z Warszawy. Pracuję w tej firmie od 21 lat i nie narzekam. Szef to bardzo ludzki człowiek. Nie przypominam sobie żeby kiedykolwiek odmówił pracownikowi pomocy lub go oszukał. Wymaga oczywiście rzetelnej, wydajnej pracy, z efektów której rozlicza ale to normalne. Za pracę płaci można powiedzieć uczciwie. Płace są na przyzwoitym poziomie. Co do reszty to pewnie nie uwierzycie ale mamy pełen socjal. Leczenie w prywatnej przychodni(wszyscy specjaliści) opłacane przez armatora, kompletne ubranie robocze, środki czystości, od listopada po marzec posiłki regeneracyjne, a latem napoje. Dopłata do urlopu tzw wczasy pod gruszą to normalka tak jak i nagrody jubileuszowe czy jeśli są spore zyski trzynastka.Szkolenia kwalifikacyjne opłacane przez armatora. Ubezpieczenie ZUS od faktycznych zarobków+ zbiorowa plisa PZU.Atmosfera pracy w firmie super, wszystko można spokojnie załatwić, np części zamienne czy inne materiały. Każdemu życzę takiego pracodawcy i zastrzegam przyjęć na razie nie ma
I
ignacyNowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
a ja mam pytanie czy ktoś coś wie o holenderskiej firmie amatha albo o nasej szczecińskiej isa bo nie wiem którą wybrać a jeśli chodzi o omijanie łukiem to dajcie sobie spokOj z oceanwide płacą teraz 800euro za miesiąc z czego samemu podatek trzeba zapłacić chyba przesadzili pozdrawiam wszystkich
HeksenketelHeksenketelPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 15 lat temu
witam :)

Otoz: ISA jest podczepiona pod holenderska Gyron Crew; bywa ze zatrudniaja normalnie, ale raczej jednostrzalowo, znaczy jedziesz na skoczka na miesiac za np 2300 euro, i potem czekasz na telefon nie wiadomo ile; o ile wiem, miewaja problemy z prawidlowym wyliczeniem kasy ew opoznienia w platnosciach...
natomiast w amatha pracuje od ponad roku, i tak: Haze, czyli wlasciciel, nie za bardzo chyba w tej chwili chce zatrudniac nowych, tlumaczy sie kryzysem. Ja nie narzekam za bardzo, placi regularnie i bez zmylek, co prawda nie za wiele, ale solidnie. Glownie tankowce i kvb. Jezeli zalezy Ci na stalej pracy, za to za srednia raczej kase, to polecam.

Napisz po kontaktach z nimi, jak Ci poszlo.

Pozdrawiam
Elzbietka marynarzElzbietka marynarzUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Co do MS ROLF potwierdzam sama ,bylam na nim 2 tygodnie na praktyce,.Nawet jego ojciec wczesniejszy wlasciciel krzywo sie patrzy jak Rolf traktuje pracowników...hloenderskiego "'Genius''kvb rowniesz nie polecam,placi regularnie ale oczekuje 25 godzin pracy na dobe.pozdrawiam
ELzbietka marynarz>a/b Ms Bayerischer Wald<....pozdrowionka..
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
Miło Cię Elu ponownie widzieć na naszym "wirtualnym statku".
Potwierdzam to co powiedziałaś.Znam przede wszystkim Rolfa osobiście i przeze mnie kilku koledzów odrobiło u niego.... "pańszczyznę".
Spełnienia zamierzeń i wszystkiego najlepszego w Nowym nawigacyjnym 2010 Roku.
Pozdrawiam Cię z zalodzonego Hamburga.Oby do wiosny.
Edytowany przez x5 dnia 28.01.2010, 15 lat temu
Dodano 15 lat temu
Dzieki za mile zyczonka..ja Równiesz zycze spokojnego roczku 2010 i blyszczacego biznesu dla calej zalogi..A ja do niedzieli siedze w cieplutkim domciu w Roemond,czekam na zmiane statku MS B...W...i juz niebedzie Elzbietki deksman tylko Matrose juhu....(; goracymi myslami rozpuszam lód na Elbie i pozdrawiam...twoja skrzynka znowu pelna he..he
M
Dodano 15 lat temu
Roermond to niebezpieczna miescina z uwagi na trzesienia ziemi i nadmiar holendrow (:
Bayerischer Wald... w takim razie witamy w Rhenus Gruppe.
Dodano 15 lat temu
Witam ...no racja holendrów tu niemalo he..he
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 15 lat temu

Cytat

uz niebedzie Elzbietki deksman tylko Matrose

No właśnie Elu, męczy mnie jedno pytanie - czy zamierzasz przy każdym awansie zmieniać nicka ? ;-))
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.