norbiUżytkownik 
Dodano
18 lat temuTYP STATKU: pchacz typu Tur
MIEJSCE BUDOWY: Tczewska Stocznia Rzeczna w Tczewie
WYMIARY:
długość - L - 20,8 m
szrokość - B - 6 m
zanurzenie - T - 0,96 m
wysokość - H - 4 m
SILNIKI GŁÓWNE:
2 silniki wysokoprężne typu: PUCK B-120; prod.: Puckie Zakłady Mechaniczne w Pucku; moc: 240 KM
później
2 silniki wysokoprężne typu:SW680/195; 6 cylindrowe; prod.: Puckie Zakłady Mechaniczne w Pucku ; moc: 329 KM
PĘDNIK: 2 śruby
ZAŁOGA: 3 ludzi
OPIS
TUR O-24
TUR B-05 Płynołem kiedyś na nim Nogatem na ponton na Wiśle na spotkanie Koziorożca B-02
TUR B-01Płynąłem na nim kilka razy z Panem Tadeuszem, Kapitanem tego statku, serdecznie pozdrawiam, jeżeli bendzie to czytał!
MASZYNOWNIA TURA
MASZYNOWNIA TURA
Dodałem ten temat, ponieważ zdawało Mi się, wszyscy zapomnieli o tych popularnych i licznie reprezentowanych na drogach wodnych pchaczach.
Z POWAŻANIEM NORBERT WEGNER - norbi
tel. : +48600675205
gg : 33251026
Edytowany przez Apis dnia 05.12.2015,
9 lat temu
ValdemarasAdministrator 
Dodano
18 lat temuTo jest temat obszerny i na niego przyjdzie czas ale to jest ogromnie pracochłonne a ztym czasem to różnie bywa ciągle mało i tak szybko leci
norbiUżytkownik 
Dodano
18 lat temuDlatego staram się trochę pomóc ;)
norbiUżytkownik 
Dodano
18 lat temuWrzuciłem na "galerię floty" fotkę tego pchacza.
Tur B-11 z barką w Brdyujściu, steruje Pan Tadeusz obecny kapitan Tura B-01.

Edytowany przez Apis dnia 05.12.2015,
9 lat temu
ValdemarasAdministrator 
Dodano
17 lat temuDziękuję Kazimierzowi Tomaszewskiemu za nadesłane uwagi i sprostowania co do opisu pchacza "Tur".
ValdemarasAdministrator 
Dodano
17 lat temuWspomniany już wyżej Kazimierz Tomaszewski podesłał mi taki problem - Mam wrażenie, że w opisach Turów, wkradł sie błąd. Jak pamiętam, Tury
>> do 39 numeru w ŻnO, to były tzw. "jamniki", powyżej do 76, miały
>> wysokie sterówki rozbierane i dalej już wysokie, mechanicznie
>> opuszczane. Jamniki miały wysokość porównywalną z Żubrami, te następne
>> były wyższe. Może o 100cm, ale tego już nie pamietam.
Chciałem wyjaśnić że ja podaję w opisie wysokość minimalną a nie najwyższą a ta ostatnia jest rzeczywiście różna.
ValdemarasAdministrator 
Dodano
17 lat temudodam jeszcze że hmin. = minimalna wysokość przelotowa mierzona od wodnicy statku pustego do najwyżej położonego punktu stałej konstrukcji statku po opuszczeniu sterówki, pokładówki lub masztu.
hmax. = maksymalna wysokość przelotowa mierzona od wodnicy statku pustego do najwyżej położonego punktu stałej konstrukcji statku.