O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

czy ktoś wie coś więcej o tych jednostkach?

Ostatnia aktualizacja 16 lat temu
P
piotrekpNowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
W wykazie PRS znalazłem kilka pchaczy oraz kilkanaście holowników, o których chyba tu nie napisano. Jeśli ktoś posiada o nich jakieś informacje, bardzo prosiłbym o ich podanie. A oto owe jednostki (i armatorzy):

Pchacze:

AQUA-01 (Aqua Ship, Bydgoszcz),
KOSZYCE (PPHU Lewicki, Lewicka..., Koszyce),
WAWEL (PHU Lech, Wawrzeńczyce),
HALNY (PBW-I, Kraków),
ALEKSANDER (Żegluga Wyszogrodzka, Sandomierz),

Holowniki:

WOŁODYJOWSKI (HUB-Rzeka, Szczucin),
WARMIA (Hydrobudowa Włocławek, Włocławek),
CYPRYS (PPH Piaskarz, Warszawa),
SOKÓŁ (PRIM Melbud, Grudziądz),
JURAND (PBW Tczew, Tczew),
KRZYSZOF BACZYŃSKI (RZGW Warszawa, Puławy),
SKRZETUSKI (RZGW Warszawa, Puławy),
NUR (ZEKR Nurt, Bydgoszcz),
FLIS (ZEKR Nurt, Wiąg),
WARTA (ZWK Wir-Bud, Bydgoszcz),
NOTEĆ (Żegluga Bydgoska, Bydgoszcz),
REKIN (Żegluga Wyszogrodzka, Wyszogród).

Pozdrawiam!
ValdemarasValdemarasAdministrator Administrator
Dodano 18 lat temu
Niektóre są opisane trzeba sobie zadać trochę trudu i odszukać dla ułatwienia opisano: WARMIA; WARTA, NOTEĆ i KOSZYCE. Na resztę przyjdzie czas.
Waldemar Danielewicz
P
piotrekpNowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
No tak, wymienione już znalazłem. Jakoś mi umknęły uwadze. Dziękuję za podpowiedź i niecierpliwie czekam na dalszy ciąg;) Pozdrawiam!
P
philipPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 18 lat temu
WARTA i NOTEĆ przebudowane na pchacze, Armatorzy jak na wykazie, SOKÓŁ z Melbudu aktualnie w remoncie w Stoczni Chełmno na Wiśle.
Pozdrawiam
philip
zamekzamekUżytkownik Użytkownik
Dodano 18 lat temu

Cytat

WARTA i NOTEĆ przebudowane na pchacze

Myślę ,że trafniej było by użyć sformułowania "przystosowane do pchania", bo prawdziwymi pchaczami nigdy nie były i nie będą.
Pozdrawiam
Piotr Zamiecki
M
Mariner76Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 18 lat temu
Wawel z Wawrzeńczyc to po przerubce napędu i remoncie poszycia pchacz typu żubr?.Ma on silniki z tyłu(oryginalniebyły przodu)2*scania po 320koni każdy.
Miałem okazję go sobie obejrzec ostatnio stał przy stopniu wodnym kościuszko
M
Mariner76Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 18 lat temu
Koszyce-pchacz typu łoś.Nie jestem pewny ale widziałem w Sandomierzu ktoś sciągał tego łosia B-01w2000r w lutym by może to Koszyce.
Wołodyjowski-to holownik HR-150 zakupiony przez firmę ze Szczucina W 1990r
od PBW Sandomierz.
Halny to pchacz typu krakus taki sam jest w Sandomierzu pod nazwą Połaniec.
Halny należy do PBW Kraków.
P
philipPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 18 lat temu
Prawidłowo aby uniknąć kłopotów z prs dokumentacja dla NOTECI została określona jako przystosowanie do pracy w zestawie pchanych i to z dokładnym określeniem dla jakiej barki pchanej. Wszyscy wiedzą, że pracowała w zestawach pchanych od ok. 20 lat, chodził tylko o zalegalizowanie konstrukcji z czego wynikły takie a nie inne kształty. Spowodowane to było zmianą przepisów dla kadłuba. WARTA przybyła do Bydgoszczy już jako jednostka przystosowana w całkiem innej koncepcji zabudowy wąsów i z jedną wciągarką sczepiającą.
Pozdrawiam
F
FidelisPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
p Piotrku podaje tylko nazwy statkow i ich armatorów ,które zostały na zawsze w mojej pamięci tzn. od roku 1955, na rzece Wiśle i wielkie jeżiora mazurskie.

żeg. krakowska--pas,,śWIATOWID'' ,,Pochwist'', m/s ..Majka''i ,,Wanda'' t.j. sp-150

hol kolowe p/s Melsztyn'', Wanda, m/s ,,Cma'' ,,Nida'' kołowce reszta to ruskie b. sprawne łosie i tzw dziobaki typu ,,Boleń''

R.D.W. Puławy-- s/p ,,Wawel'' z kpt. Dysputem ksywa dziki ptak

hol mot. m/s ,, Pilica'' 300 KM, ,,Iłżanka'',,,Dąbrówka'' i kilka dziobaków typu ,,Krak''

statek inspekcyiny śrubowiec m/s,,PUłAWSKI''

Zegl. Wa-wska--p/s ,,Bałtyk'', ,,Pstrowski'' ,,Dzierżyński'' ,,Warynski,, ,,Swierczewski'' ,,Traugut'' ,,Racławice'' ,,Matejko'' Moniuszko'' ,,J.Marchlewski''' J.Dąbrowski'' ,,Kilinski'' ,,Sowinski'' ,,,B.Głowacki''
mot-- ,,Syrena'' Dziewanna; Marzanna'' Wars'' Switezianka'' ,,Odetta'' Odylia'' Wodnik'' i mała m/s,,Jaskółka i PELIKAN''

hol.--p/s ,,Wyspiiański-ex ,,Dunajec'', ,,Konarski''-ex ,,Kujawy'', Mikołaj Rej.
motorowe--m/s ,,Katowice'' ex ,,Jaworzno'', Zuławy'' ,,,Nogat'',, Braniewo'' ,,Warmia'' i dziobaki m/s ,,Sandacz'' , ,,Węgorz'' ,,Losoś''.

R.D.W. W-wa parowe-- ,,Kościuszko'' ,,Sienkiewicz''

motorowce--,, Drwęca'' Dzwina'' ,Niemen''

statek nspekc.C.U.G.Wodnej w w -wie m/s ,,Kościuszko''

m/s ,,Tryton''i ,,Kopernik''

r.d.w.Płock--parowce p/s ,,Smolka'' ,,22Lipca'' ,,Sobiewski'' ,,Batory'',Finder'' ,,Cwikiel''

motorowce--m/s ,,Wilia'' ,,Zgłowięda'' ,,Sójka'',,Hucuł''

parowiec ,,Smiały,,i ,,CHodkiewicz'' ,,Mieszko'' ,,Orkan'' ,,Harnas'' Gniezno'' ,,Zagloba''

R.D.W. Toruń--parowce ,,Swiatowid'' ,,Toruń'' ,,Pstrąk''

motorowe-- ,,Nur'',, Jastrząb'' Iskra'', Kopernik'' ,, Piast'',,Wisla'' .

przez jakis czas Torun i Płock miały po jednym Bizonie.

Zegl. BYDGOSKA--PAROWCE tylno i boczno kolowe--p/s,, Malbork'', ,,Drwęca'' ,,Narew'' ,,,Pomorzanin'' ,,Gopło'' Zeran'' ,Wanda''

boczno koł -- p/s ,,Gdańsk'' ,,San''

par. srub. p/s Nysa'', ,,Pilica'', Osa'',motor. M/S Torun'', Westerplate'', ,,Elbląg'' ,,TUNCZYK ,,Goplo''

bombowce--m/s ,,San'' ,,Wisla'' Wislok'' ,,Studnica'' ,,Warta'' ,,Narew'' ,,Brda'' ,,Wda'' ,,Notec'', Piława''.

jeden frachtowiec i Nosorozec reszta to Bizony ,Koziorozce i Daniele i bardzo wiele róznego typu barek .

R.D.W.Tczew--samobiezny dzwig motor. ,,Piast'' ps,,Mieczysław'', ,,BORSUK'' , ,,Kajtek'' ,,SOKół'' ,,Maciek'', ,,Sęp'', retman- ,,Kociewiak'' i ,,Pomorzak''

Lodolamacze-- flagowy ,,Basior'' ,,Kangur'' ,,Ocelot '' ,,Tur'' Tapir'' ,,Delfin'' ,,Panda'' ,,,Lampart'' nowe ,, TYGRYS'' ,,Pantera'' Irbis'', ,,Rekin i ,,Orka'',,,Pantera''. i jeszcze m/s ,,Warmiak'' i ostatni m/s ,,Witold''

Zegl. Gdanska--m/s,,Panna Wodna'' ,,K.Wójcik'' ,Olimpia'' ,,,Grazyna'' ,,P. Sciegienny'' ,Mazowsze ,,Konopnicka'' ,,B. Prus''

Dziobak--,,Klen''z kpt. Kozłowskim.Kilka beemek i cztery tury.

W.Z.T.K.---Warszawa holowniki ,,Kuba'' ,,Tomek'' ,Zenek'' ,,Bolesław'' .Od61 roku m/s ,,Witek'' ,,Tadek''Ryszard'' ,,Marian'' to są dziobaki z krakowskiej stoczni .Znalem kazdego kapitana.I jeszcze hol. motor. m/s ,,Jolanta'' Reszta to pogłębiarki i wszelkiego typu barki..

Zegluga Mazurska-----pasazerskie

m/s ,,Sniardwy'' ,,Mamry'' Bełdany',,Wigry'' ,,Kętrzyński'' obecniem/s,,ROS'' ,,,Odylia'', ,,LUCZANY'' ,,Derkacz'', ,,Kormoran'' , Tałty'' i ,,Tracz''

R..W.Gorzow Wielkopolski---pasaz.,,Dziwozona'' ,,Joanna'' ,,Jagienka''

Lodolamacz stu letni dzis m/s ,,KUNA'' i Kazimierz WIELKI, KTóREGO dzis eksploatuje wKazimierzu nad Wisłą armator p . Skoczek.

pozdrawiam i słuzę radą FIDELIS
Stanisław Fidelis
Dodano 16 lat temu
Moje uwagi tak w skrócie: "Pochwist" nie był w Ż.Krakowskiej lecz w RDW Puławy a na końcu w Toruniu. "22 Lipca" i "Inż. "Ćwikiel" to ta sama jednostka. ŻGdańska nie miała statku o nazwie "Konopnicka" ani "B.Prus" a Turów były 3 nie cztery.
To tak na marginesie Inne statki też nie bardzo się zgadzają.
Waldemar Danielewicz
F
Dodano 16 lat temu
Szanowny p.WALDKU, 1961r pracowalem na p/s J.Dąbrowski'' na lini Puławy- Sandomierz iprzy przstani nie kiedy spotykalismy statek onazwie, ,,pochwist'' a morze, przeoczyłem,to już tyle lat mineło, w każdym razie był malowany, na biało i chodzlł jako statek pasazerski, wkazdym razie od Sandomierza w góre rzeki.Co do p/s ,,Cwikla'', przepraszam pomyłka. Jestem nowicjuszem komputerowym.W1956-7-8roku jako małychlopak na wakacjach pływalem u brata na p/s ,,Matejko'', przyrzekam iż na motławie widywałem te male stateczki t.j. ,,konopnicka'' i,,B,Prus''.Jerzeli chodzi o,,TURY'',mozliwe, TUR-Gd-1, z kpt. Cieslickim, z Elbląga, Tur-Gd-2 zkpt Z.Kosmanem bądz z kpt .Kozłowskim. Znałem równierz kpt. Jastrzębskiego, mech. Daniela Mierzejewskiego z beemek.Takze w tak długim czasie, nie trudno o pomylke. Chodziło mi o statki ,które chodziły i którespotykałem na mym wodniackim szlaku. pozdrawiam
Stanisław Fidelis
Dodano 16 lat temu
Panie Stanisławie !
No cóż ja dalej się upieram że nie było takich statków w Żegludze Gdańskiej czyli "Konopnickiej" i "B. Prusa". Zresztą Żegluga Gdańska powstała 1 stycznia 1957 roku. Z pasażerów były: PANNA WODNA, GRAŻYNA, OLIMPIA, JULIA, WANDA, DANUTA, PIOTR ŚCIEGIENNY, LUDOMIR RÓŻYCKI, STEFAN OKRZEJA, H. RUTKOWSKI, E. DEMBOWSKI, W. HIBNER, EUGENIA, IRENA, JANINA, N. BARLICKI, S.KONARSKI, TERESA, TULA, W. WRÓBLEWSKI, BARBARA, ZOFIA to są pasażery z lat 1957-1966. Natomiast tury to "TUR-G-01", "TUR-G-02" i "TUR-G-03". Panie Stanisławie statku o nazwie "KONOPNICKA" nie było w składzie naszej floty rzecznej po roku 1945. Co do "BOLESŁAWA PRUSA" to był taki holownik z RDW Toruń w 1961 roku trafił do Cukrowni w Kruszwicy. A co do "POCHWISTA" to się zgadza był malowany na biało i woził też pasazerów jego historię znajdzie Pan na naszej stronie w holownikach parowych bocznokołowych.
Waldemar Danielewicz
F
Dodano 16 lat temu
Dziekuje, jest pan ekspertem, musze to uszanowac.Nasuwa si. pytanie,czyje ijakie statki kursowały po gdańskim porcie,mysle olokalnych statkach, do roku 1957. Zapomnialem o hol mot ,, Kwidzyń'' , ,,Okon'', i ,,Podhalanin'',

Pamietam kpt Szymanskiego z ,,Kwidzynia'' i kpt z ,,Okonia'' p. Felka [barłogę].A tak wogóle, to wielu wodniakow z okolic Płocka pracowalo na pokladach gdanskich statków.
Stanisław Fidelis
Z
zgredPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Cyprys to holownik-kotwiarka. Przystosowany też do pchania.Wybudowany w 1999r przez stocznię w Dobrzeniu. Ekspluatowany do dziś u armatora Piaskarz SA.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.