Teraz może o naiwności człowieka-uważa że myśli!!!
Pływałem po wielu akwenach naszgo kraju,poza nigdy.Może jeszcze mi się to uda.Omijam wiekim łukiemWielkie Jeziora Mazurskie.Byłem w Mikołajkach tylko raz przez dwa tygodnie i tam zostałem żeglarzem z papierami.Było to w trzecim roku mego pływania pod żaglami[1963r]
Człowiek myśli że jest najważniejszy w naturze.Jest to najbardziej błędna teza.Bo jak wygląda to gdy o wschodzie słońca rozlega się z razu delikatne pukanie w burtę.Spróbójmy na to nie zareagować.Rozlega się już bardziej agresywny odgłos.I choć byśą rył bardzo Czymś zajęty-wstawaj i nakarm łabędziom rodzinkę.Kto dla kogo.
Inny przypadek.
Szczecin,prowadzimy z synem Pawłem jego łódkę do mariny.Zostajemy zaczymani przez lochę z małymi,w jakim celu?Musimy złożyć okup-bo winnym przypadku idzie wruch gwizg.Kto dla kogo?
Jeziorak.
Płynąc można się spodkać z natarczywą kaczką możesz płynąć bardzo szybko,ona zawsze jest za rufą.Co chwila podrywa się do lotu i spada za rufą.Kto dla kogo?
można tak bez końca.
Najprzyjemniejsze szą bezpośrednie spodkania z naturą wtedy można przy burcie z bliska podglądać kaczki z małymi spokojnie żerujące-bez dokarmiania.
Dalej myśląc w tem sposób dojdziemy do wniosku, że to wcale nie my jesteśmy najważniejsi.Obawiam się,że z góry łańcucha pokarmowego możemy spaść niżej.
Bratanie się ze zwierzętami może dla człowieka skończyć się żle.
Pozdrawiam WŁ!!!
Bratanie się ze zwierzętami może dla człowieka skończyć się żle.
A może jest zgoła odwrotnie?
Cytat
Generalnie chodzi o to, aby ekologia była skierowana w istocie na ochronę środowiska, nie zapobiegała zmianom, gdyż człowiek decydując się na rozwój i postęp takie zmiany wymusza, ale zapobiegała bezmyślnej dewastacji.
Brawo Janusz! To genialnie wypowiedziana myśl, którą powinni kierować się wszyscy projektanci i wykonawcy projektów zmian wpływających na nasze środowisko.Bosman Józek świetnie to wypunktował.
Tak więc Panowie: I barki i kaczki!
Witam Kolegą Adama.
Mam pytanie o sezon 2007r.Czy Nasza Pasja pływała na jeziorach ślesińskich.Wydaje mi się,że mogliśmy się tam otrzeć burta w burtę.Ja byłem na Wolnym Ptaku.Znak szczeglnny-Rower na pokładzie dziobowym.Byłem wtedy wdrodze WPW.
Pozdrawiam WŁ!!!
Edytowany przez x1109 dnia 20.10.2009, 15 lat temu
@czechtw. Miło mi! "Nasza Pasja" należy do Kolegi @tomil z Poznania, ja pływam KUCYKIEM i w minionym roku odbywałem rejs do Gdańska( polecam artykuł p.t. "Rejs zawiedzionych nadziei" ) Wprawdzie zaliczyłem też i to dwukrotnie dolną część WPW, ale w okolicy jeziora Ślesińskiego w ubiegłym roku nie byłem.W 2007 roku odbywałem rejs z Cigacic do Dziwnowa i z powrotem. To był Zalew Kamieński, Szczeciński i Odra. Może jednak uda nam się spotkać gdzieś na szlaku...
Dla porządku proponuję jednak przenieść ten temat na WPW= Wielka Pętla Wielkopolska, będzie wówczas zgodnie z tematem na forum. W tym temacie mówimy o ekologii.
Pozdrawiam,
Proszę mnie nie traktować jako eksperta - ja jestem tylko amatorem, po ukończeniu szkoły nie dane było mi długo pływać zawodowo. Ja widziałem tylko upadek żeglugi śródlądowej w Polsce, dlatego wszystkie wspomnienia i obserwacje ludzi starszych ode mnie są dla mnie cenne.
Ja nie widziałem jak to dawniej wygladało, ale nie godzę się na to by stan obecny trwał wiecznie, bo ten stan jest patologią.
Dlatego zachęcam do pisania listów i wydeptywania ścieżek gdzie się da, jak was wyrzucą dzwiami to wchodzić oknem itd.
Pozdrawiam
Zbyszek Siedlarz
Ja też nigdy zawodowo po wodzie nie pływałem.jednak o mały figiel pracował bym w Zegludze Bydgoskiej.W czasi braku specjalistów do obsługi silnikóe Wolamiałem je opanowane do najmniejszej drobiny składającej się na całość tego silnika.niestety inaczej pokierowałem swym losem-czy lepiej tego nigdy się niedowiem.
Pozdrawiam WL!!!
Ps. miłość do wody pozostała.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies