O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Drogi wodne Europy (e70 i inne)

Ostatnia aktualizacja 2 lat temu
P
Piotr StolarczykNowicjusz Nowicjusz
Dodano 2 lat temu
Szanowni poszukuję locji lub przynajmniej map drogi e70 i Holandii.
Jako amator Polskę z grubsza spływałem i pomyślałem, że można by gdzieś dalej popłynąć.
Możecie coś doradzić?
P
Dodano 2 lat temu
Jaki stary,taki głupi ....
Częściowo odpowiedź na moje pytanie znalazłem w wątku "Mapy i locje" Wielkie dzięki!!!
Niemniej jednak skoro jest już mapa Niemiec (https://via.bund.de/wsv/desktop/map/) to pewnie Holandie też znajdę.
Czy możecie coś doradzić? Mam nieco szalony pomysł samotnie dopłynąć małą łódeczką (otwarto-pokładowa Romana) do Holandii (dokładniej do Amsterdamu - chciałbym odwiedzić córkę -chociaż jeszcze decyzji nie podjąłem) i tu zaczynają się pytania...
- Czy to ma sens? (pytanie retoryczne)
- Ile czasu potrzebuję na taką wycieczkę (w jedną stronę)? (Zakładając że startuje na Odrze)
- Którędy najlepiej popłynąć? Co omijać szerokim łukiem?
-Jak wygląda śluzowanie? (na żądanie, czy o określonych godzinach,jaki koszt)
- Czy mogę cumować i biwakować "na dziko"? (Na Wiśle właściwie inaczej się nie da ... Smile )
- Czy po drodze są może jakieś małe mariny w których można bezpiecznie zacumować i rozbić namiot?
- Tankowanie i zakupy - Czy jak u nas? Niezbędna mapa samochodowa i szukanie stacji benzynowych/sklepów najbliżej rzeki/kanału?
Na co zwrócić uwagę? - interesują mnie dosłownie wszystkie aspekty.
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 2 lat temu
- Czy to ma sens? (pytanie retoryczne)
Znajomi popłynęli kajakiem do Paryża https://www.zegluga-rzeczna.pl/articl...m-z-weglem - w znacznej części podobną trasą.

- Ile czasu potrzebuję na taką wycieczkę (w jedną stronę)? (Zakładając że startuje na Odrze)
Zapewne około 10-14 dni trzeba liczyć, może latem trochę mniej (długi dzień)

- Którędy najlepiej popłynąć? Co omijać szerokim łukiem?
Wybrać z tej mapy najkorzystniejszą trasę. Kliknąć z lewej pierwszą opcję, powiększyć i poczekać chwilkę - raczej nie na telefonie). Z Odry do Berlina przez Odra-Szprewa, dalej przez Brandenburg do Kanału Mittelland i potem do połączenia z kanałem Dortmund-Ems. Stąd są dwie możliwości: albo na północ i potem w lewo holenderskimi kanałami (malownicza i piękna przygoda) - albo na południe przez Munster i via kanał Wesel-Dateln na Ren i do Amsterdamu.

- Jak wygląda śluzowanie? (na żądanie, czy o określonych godzinach,jaki koszt)
W Niemczech i Holandii śluzowanie obiektów turystycznych jest bezpłatne ale pierwszeństwo ma żegluga zawodowa. Dobrze też jest mieć radiotelefon i znać niemiecki Smile

- Czy mogę cumować i biwakować "na dziko"? (Na Wiśle właściwie inaczej się nie da)
Raczej niemożliwe. Większość trasy pokonujesz kanałami a wszelkie tereny przybrzeżne mają jakichś właścicieli, ale jest sporo postojowisk z wydzielonymi miejscami dla turystów. Może w ich pobliżu namiot można będzie rozbić.

- Czy po drodze są może jakieś małe mariny w których można bezpiecznie zacumować i rozbić namiot?
Są mariny i to w takich dogodnych odległościach do planowania podróży. Zapewne jednak są płatne ale pewien nie jestem.

- Tankowanie i zakupy - Czy jak u nas? Niezbędna mapa samochodowa i szukanie stacji benzynowych/sklepów najbliżej rzeki/kanału?
Są wprawdzie stacje tankowania dla statków, ale nie wszystkie mogą zaopatrywać jednostki turystyczne (mają wyłącznie diesel i to na deklarację celną - nie dadzą ani pół litra na jednostkę niezawodową). Dla turystów są dostępne tylko niektóre. Lepiej mieć mapę drogową i w razie potrzeby przejść się z kanistrem na stację samochodową. Sklepy podobnie.

Na co zwrócić uwagę? - interesują mnie dosłownie wszystkie aspekty.

Nawiązać kontakt z tymi, którzy taką trasę lub podobną pokonali. Zapraszam na naszą grupę na Fejsie - https://www.faceb...401586266/
Edytowany przez Apis dnia 22.01.2023, 2 lat temu
P
Dodano 2 lat temu
Wielkie dzięki!!!
Drążę temat dalej.

Jeżeli ktoś by potrzebował jakiś informacji, sugestii odnośnie trasy Kraków - Pisz to służę. Co prawda parę lat już minęło ale mało prawdopodobne, żeby coś się zmieniło...
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.