O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Locja Odry

Ostatnia aktualizacja 15 lat temu
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 18 lat temu
Często spotykam się z zapytaniami czy nie posiadam locji Odry lub jej map.
Niestety nic takiego nie posiadam a wiedza szkolna uległa zapomnieniu :-(
Wpadłem na pomysł że skoro nie można liczyć na RZGW Wrocław czy Szczecin to może sami bysmy zrobili coś takiego jak stworzył RZGW Poznań dla Warty i Noteci.
Dzięki Googlom można tworzyć współdzielone arkusze kalkulacyjne, dostępne przez interfejs www. Przykład takiego arkusza:
http://spreadsheets.google.com/pub?ke...HaPNWX3YQQ
Żeby współpracować nad takim arkuszem należy sobie założyć darmowe konto na Gmail'u.
Oczywiście arkusz który pokazałem jest przykładowy a dane są dla Warty a nie Odry.
Dla Odry należy się zastanowić jakie powinny być kolumny, struktura arkusza itp.
Co Wy na to ?
Edytowany przez Teos dnia 09.03.2007, 18 lat temu
Dodano 18 lat temu
Niestety odzewu nie ma, małe zainteresowanie tematem czy brak chęci do pracy ?
Na szczęście Waldek Hantzschel "Waldo" zabrał się ostro do pracy i mamy już tego wyniki. Wszystkich zainteresowanych zapraszam do nowej kategorii w Galerii Floty
"Locje i mapy" a w niej albumu poświęconego Odrze:
http://zegluga.szympanstudio.pl/thumb...?album=149
Na razie są tam stare niemieckie mapy Odry nadesłane przez Janusza Fąfare oraz kilometrażówki dolnej części Odry autorstwa Waldo . Waldek obiecał że będzie tego więcej i prosi o nadsyłanie korekt oraz wszelkich materiałów na ten temat.
Blues-66Blues-66Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 15 lat temu
Jeżeli trzeba jakieś dane obrabiać, to chętnie pomogę.
Proszę o kontakt na e-mail.
Bosman JozefBosman JozefUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Bardzo chętnie włączę się też w opracowanie takiej locji.Pływając po Odrze często korzystam z mapy Wrota Odry http://coriolis.c...hp?lang=pl Jest bardzo pomocna.Korzystam też z wydanej Przez PZMot.i NW Mapy Śródlądowych dróg wodnych dostępnej na http://kanaly.inf...entnews=54 Posiada trochę błędów ale jest pomocna .Świetną Mapę wydał Port URAZ obejmującą Odrę na odcinkach Wrocław-Uraz-Wały,Brzeg Dolny-Lubiąż i Malczyce-Ścinawa.Jest dość precyzyjna.Nie wiem czy jest dostępna w Necie.Posiadam egzemplarz i chętnie udostępnię.
Józef Bosman Feliga
Dodano 15 lat temu
Kochani, widzę że dzisiaj urodzaj na odgrzewane kotlety.
Warto spojrzeć kiedy ja ten wątek zacząłem, za dwa miechy będzie 3 lata temu. Sporo się w międzyczasie zmieniło w moim życiu i teraz zdecydowanie bardziej mnie interesuje locja Renu niż Odry.
Jeżeli jednak ktoś się zdecyduje pociągnąć ten temat dalej to w razie problemów chętnie pomogę.
D
dziadek1077Użytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Locji Odry nie pociągnę, ale linki Bosmana Józefa są ok :)
pozdrawiam z największej Łodzi w Polsce Wink
Andrzej
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu

Jest możliwość pobrać takie same arkusze jak Warty i Noteci.
Jest tego 166 arkuszy.Zaczyna się od A-S.
Kanał Gliwicki;Kanał Kędzierzyński;Odra swobodnie płynąca;Odra skanalizowana;Odra swobodnie płynąca;Redlica;Odra Zachodnia;Przekop Klucz-Ustrowo;Kanał Marwice-Gartz;Kanał Klucz;Kanał Kurowski;Parnica;Przekop Parnicki;Kanał przy rzece Parnicy;Kanał Zielony;Kanał Cegielinka;Jezioro Dąbie.
Jak planowałem w tym roku spłynąć Odrą do domu,szukałem tych informacji i udało mi się je znaleźć-ale niestety nie wiem gdzie to jest udostępnione.Poprostu zapomniałem.Na pewno było to na stronach RZDW Wrocław.
Pozdrawiam Włodek!!!
D
Dodano 15 lat temu
poszukam, dzięki
Andrzej
Andrzej
januszbnjanuszbnDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano 15 lat temu
'Informator Odrzańskiej Drogi Wodnej - stan na dzień 31.05.2002' - jest do pobrania na moim chomiku w folderze 'mapy i locje'

http://chomikuj.pl/januszbn

Pozdrawiam

Janusz
R
RysiekUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Witam
Co do Pana Waldka, cóż dodać najwyższa półka wiedzy i umiejętności, dysponuję materiałami od Pana Waldka ale nie wypada dzielić się na forum wiedzą od osób trzeich. Pozdrowienia dla wszystkich sympatyków forum i Pana Waldka
Dodano 15 lat temu
@Rysiek. Locja o której mowa nie jest wyłączną wiedzą jednej osoby i zamieszczona jest (lub była) oficjalnie do pobrania na stronach internetowych ( patrz #8 ). Nie wykorzystuję i nie przypisuję sobie niczyjej wiedzy i umiejętności. Nim się komuś skoczy do gardła warto choć rzucić okiem o jaki materiał chodzi. Coś niedobrego dzieje się na naszym statku.

www.kanalgliwicki.net/apis/nowa_locja_odry.jpg
Edytowany przez januszbn dnia 06.06.2010, 15 lat temu
Dodano 15 lat temu
@Rysiek. Uprzejmie informuję, że locję umieściłem na swoim chomiku NA PROŚBĘ I ZA WIEDZĄ kolegi @czechtw, który na imię nie ma Waldek.
Janusz
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
Ogłaszam wszem i wobec-Janusz na moją prośbę podał do wiadomości te dane.Wiedzy może i trochę mam, lecz komputer często mi pokazuje-TU SIĘ ZGINA DZIÓB PINGWINA!!!
Pozdrawiam Wszystkich Włodek!!!
Edytowany przez x1109 dnia 06.06.2010, 15 lat temu
D
Dodano 15 lat temu
Informacje od Pana Janusza zachomikowałem. Teraz potrzebuję kilka wieczornych godzin żeby to zobaczyć :). Jak Panowie sądzicie: jak duże zmiany w przebiegu toru wodnego na Odrze spowodują aktualne powodzie ? W dziedzinie rzecznej jestem "zielony", po Odrze nigdy nie pływałem a z rzek z pokładu widziałem Wisłę, Nogat, Szkarpawę, Pilicę i Wartę.
Andrzej
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
Na Warcie większych zmian nie powinno być.W najlepszym wypadku zginie wyspa na środku nurtu.Większe szkody robią zatory lodowe.Na pewno kilka drzew poszło z nurtem i gdzieś mogły utknąć,robiąc jakąś wyrwę.
Jeśli miał bym mówić o Odrze,to bym tylko kłamał-nigdy tam nie byłem.Miałem być w tym roku.
Pozdrawiam Włodek!!!
D
Dodano 15 lat temu
Idea nie umiera :) Gdybym dograł wolne w pracy i gościnnie koję to może byśmy się spotkali :)
Po powodzi w '97 na Pilicy między Spałą a Tofilowem zniknęła całkiem duża (jak na Pilicę) wyspa. Zlikwidowało się też kilka ośrodków wczasowych... Zobaczymy co będzie jak woda opadnie.
Andrzej
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.