Jak wcześniej pisałem w "aktualnościach" jest mozliwość zorganizowania rejsu po Kanale Gliwickim, wynajęcia statku wycieczkowego GRYF (lub dwóch + HALINA) na cały dzień i zaplanowania trasy wg naszego uznania. Dziś uzyskałem kalkulację kosztów wynajmu statków na 12 godzin.
GRYF - 30 osób - całkowity koszt - 1400 zł
HALINA - 12 osób - całkowity koszt - 750 zł
W zależności od ilości chętnych można wynająć jeden lub dwa statki. Przy wynajęciu samego Gryfa opłata na 1osobę wyniesie - 47 zł, przy dwóch statkach - 51 zł (zakładając pełną obsadę). Przy mniejszej ilości chętnych przypuszczam, że uda mi się zapewnić pełną obsadę.
Co do trasy rejsu można rozważyć trasę Gliwice - Koźle Port - Gliwice, lub inną, moim zdaniem ciekawszą -
Gliwice - Kanał Kędzierzyńki - Gliwice.
Możliwość popłynięcia Kanałem Kędzierzyńskim byłaby czymś wyjątkowym biorąc pod uwagę, że tam już chyba lata nic nie pływało. Wg posiadanych informacji kanał jest otwarty i mam deklarację Pana Kapitana, że dołoży starań aby taki rejs doszedł do skutku (jak powiedział "pływam już 20 lat a tam jeszcze nie byłem" ). Na statku będzie nagłośnienie, gril, jest barek - reszta zależy od nas.
Rejs jest możliwy w kwietniowe soboty (w niedziele nie ma śluzowań), myślę, że 21 lub 28. Bardzo proszę o propozycje i uwagi oraz deklarowanie uczestnictwa.