Ponieważ marzy mi się mieszkanie na barce, chociaż w okresie letnim, jestem bardzo ciekaw opini ludzi którzy mają już coś takiego lub się z tym spotkali. Jakie są warunki administracyjno-prawne posiadania czegoś takiego? Jakie warunki techniczne oraz, co może najważniejsze, jak się do tego wziąć aby nie wyważać otwartych drzwi i nie spędzić kilku lat na kolejnych przeróbkach.
w warszawie w porcie czrniakowskim stoją koszarki - wygląda to spokojnie - nawet jak na warszawe
problem formalny bedzie robil urząd żeglugi śródladowej jak sie zorientuje - ale zawsze mozna sie wykpic ze jego jurysdykcja ciebie nie dotyczy bo to statek sportowy, nie wspominam juz o betonywym rzgw tam kazda najprostsza sprawa to przejscie przez ocean - ale :) jak przekonam żone to sie osiedla na wodzie
jak będziesz zmierzal do osiedlenia to dam ci kilka praktycznych rad - urządzalem statek i na nim pomieszkiwalem czasami
najwiekszy problem jest z wilgocią ale to kwestia dobrej izolacji tak aby para wodna sie nie kondensowala na el. zimnych, problem pradu no i dozoru statku, lub jego zabezpieczeniu przy wezbraniach. To tyle na początek,
Także myśle o osiedleniu się na wodzie. Słyszałem, że w holandii to "powszechne zjawisko". Chciałbym wiedzieć jakie warunki techniczne powinien spełniać taki statek? Oraz czy wyszły już może jakieś przepisy na ten temat (np.: kwestia ewentualnego czasowego zameldowania)?
witaj Norbi na temat przepisów wiem niewiele lecz niedawno w Kopenhadze znalazłem ciekawy obiekt mieszkalny z betonu (chciałem zamieścić zdjęcie tej barki tylko jak to zrobić?)
Musisz wcisnąć w "Nawigacji" - "Dodaj zdjęcie" i musisz postę pować zgodnie z zaleceniami autora strony. Po pomyślnej "werefikacji" twoje zdjęcie znajdzie się w galerii(tylko uważaja na "gabaryty" zdjęcia i długość jego nazwy).
Temat ciekawy. Według mnie na dzień dzisiejszy jeśli obiekt ma stać na wodach uznanych za żeglowne nie może przekroczyć wymiaru 50 m2 po pokładzie, wtedy odpada walka z prs. Po szczegóły zapraszam do korespondencji - anchor@vp.pl. Jeden juz walczy we Wrocławiu.
Pozdrawiam
Philip
Trudny temat.Jestem na etapie analizy tematu.Zbieram literaturę i przepisy.Myślę,że niedługo rozpocznę wycieczki po urzędach.Moim założeniem jest budowa domu na wodzie na betonowym pławie,trudny temat od początku.Narazie mam dużo sił, zobaczymy co czas pokaże,myślę że warto drążyć to zagadnienie? Pozdrawiam.
W latach 1949-1955 pod Gdańskiem na Matwej Wiśle cumowała przy lewym brzegu koszarka na kadłubie z betonu, podobno poniemiecka, zamieszkała przez jakąś rodzinę. W poźniejszych latach gdzieś zniknęła. Był to pierwszy betonowy kadłub, jaki w życiu spotkałem. Nigdy nie udało mi się dokładniej zapoznać z tym statkiem, ponieważ prawie zawsze bywałem tam przelotem na trasie Warszawa-Gdańsk, zajęty w tym czasie demontażem lub montażem sterówki, w obliczu przejścia lub po przejściu pod mostem kolejowym na Przeróbce. W tej kwestii może coś wiedzieć Waldek Danielewicz.
Dziekuję za ważną dla mnie wiadomość,właśnie chodzi mi obetonowy pływak.Będę zadowolony z każdej informacji na ten temat.To jest przyszła alternatywa dla budownictwa lądowego,tak uważam.Pozdrawiam
Od dawna interesuje mnie ten temat i mam trochę materiałów dotyczących budowy takich domów. Są dwie opcje tych jednostek i zależy od założeń w użytkowaniu - czy będziemy często żeglować i wtedy budujemy klasyczny kadłub (boothaus) i gdy raczej mało będziemy zmieniać akwen i wtedy możemy wykorzystać ponton lub co obecnie coraz częściej widać na wodach chociażby Holandii budujemy katamaran ( łatwiej jest nim pływać ) z silnikiem przyczepnym. Takie katamarany mogą budować praktycznie wszyscy bo przy niektórych technologiach nie jest wymagana znajomość szkutnictwa. A co do zasad zamieszkania to też niewiele wiem ale praktyka jest raczej taka iż jeśli cumujemy "na dziko" czyli poza przystaniami to nie ma jakiś konkretnych przepisów a w przystaniach jedynie opłacamy "portowe".
Sprzedam koszarkę "32", "EWA", stoi na Zalewie Zegrzyńskim, wraz z całą infrastrukturą i miejscem (w środku bar, zaplecze hotelowe + kajuty, sklep wędkarsko/żeglarski, wypożyczalnię sprzętu wodnego, teren uporządkowany, parking, plaża etc, ważny PRS, wszelkie odbiory typu sanepid pip etc). Interes nazywa się NaStatku.pl
Przepraszam za anons (spam), ale jeśłi chodzi o domy na wodzie, to może będą osoby zainteresowane mieszkaniem na wodzie, bo statek do tego się nadaje.
Witam wszystkich chętnych do zamieszkania na wodzie!
Kupiłem w Holandii 100 letnią koszarkę (na bazie barki typu Ijsselaak, dł 19.60, szer. 3.50), zamierzam ściągnąć ją do Polski wczesnym latem.
Odnośnie kosztów:
- Amsterdam, osiedle barek (tanio) - 45Euro za miesiąc. Wszystkie media.
- Port Czerniakowski Wawa - ok 400 zł/mies, media - prąd, woda "da się" załatwić.
- Przegląd z odmalowaniem - w Holandii (Amsterdam) - 1330 do 1900 Euro na fakturę (slip, materiały, robocizna)...
- Stoczna rzeczna w Płocku - slipowanie 1000 zł, robocizna 60 zł/h, ale zdumiałem się, gdy usłyszałem, że 24-30 godzin, to zajmie im samo przygotowanie do malowania... (nie piaskowanie, tylko umycie karcherem)... Tak więc taniej w Holandii
- Ubezpieczenie - w Holandii, za rok, barka bez napędu ok. 450 Euro.
- W Polsce... nadal mi się nie udało załatwić. I pewnie się nie uda.
Witaj
wyciągnięcie na pochylnie od 1000- 2000zł zależy od zdolności negocjacyjnych
postój na pochylni zależy od zakresu zleconych robót, jeśli się robi "bez użycia stoczni" to koszt ok 200zł/dzień
Postój zależny jest od miejsca i wymiarów statku RZGW ma cennik jak zapytasz to ci odpowiedzą, na przystaniach klubowych we Wrocławiu to kwota od 50-200zł/miesiąc (zależy od wielkości jednostki) + koszty mediów, napisz na pw to podam szczegóły jeśli będziesz zainteresowany .
Spawacz to kwota ok 30zł/h.
Pchacz - ok 150zł/h (Łoś - cena z 2009), wszystko zależy od wielkości jednostki
Z mojej wiedzy wynika, że najtaniej jest na małych stoczniach morza otwartego, w Darłowie, Dziwnowie itp no ale koszty transportu...
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies