O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Barki mieszkalne i rekreacyjne

Ostatnia aktualizacja 11 lat temu
Z
zibiNowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Ponieważ marzy mi się mieszkanie na barce, chociaż w okresie letnim, jestem bardzo ciekaw opini ludzi którzy mają już coś takiego lub się z tym spotkali. Jakie są warunki administracyjno-prawne posiadania czegoś takiego? Jakie warunki techniczne oraz, co może najważniejsze, jak się do tego wziąć aby nie wyważać otwartych drzwi i nie spędzić kilku lat na kolejnych przeróbkach.
zibi
K
kaczor_gUżytkownik Użytkownik
Dodano 18 lat temu
w warszawie w porcie czrniakowskim stoją koszarki - wygląda to spokojnie - nawet jak na warszawe
problem formalny bedzie robil urząd żeglugi śródladowej jak sie zorientuje - ale zawsze mozna sie wykpic ze jego jurysdykcja ciebie nie dotyczy bo to statek sportowy, nie wspominam juz o betonywym rzgw tam kazda najprostsza sprawa to przejscie przez ocean - ale :) jak przekonam żone to sie osiedla na wodzie
jak będziesz zmierzal do osiedlenia to dam ci kilka praktycznych rad - urządzalem statek i na nim pomieszkiwalem czasami
najwiekszy problem jest z wilgocią ale to kwestia dobrej izolacji tak aby para wodna sie nie kondensowala na el. zimnych, problem pradu no i dozoru statku, lub jego zabezpieczeniu przy wezbraniach. To tyle na początek,
norbinorbiUżytkownik Użytkownik
Dodano 17 lat temu
Także myśle o osiedleniu się na wodzie. Słyszałem, że w holandii to "powszechne zjawisko". Chciałbym wiedzieć jakie warunki techniczne powinien spełniać taki statek? Oraz czy wyszły już może jakieś przepisy na ten temat (np.: kwestia ewentualnego czasowego zameldowania)?
Z POWAŻANIEM NORBERT WEGNER - norbi
tel. : +48600675205
gg : 33251026
witekwitekUżytkownik Użytkownik
Dodano 17 lat temu
witaj Norbi na temat przepisów wiem niewiele lecz niedawno w Kopenhadze znalazłem ciekawy obiekt mieszkalny z betonu (chciałem zamieścić zdjęcie tej barki tylko jak to zrobić?)
norbinorbiUżytkownik Użytkownik
Dodano 17 lat temu
Musisz wcisnąć w "Nawigacji" - "Dodaj zdjęcie" i musisz postę pować zgodnie z zaleceniami autora strony. Po pomyślnej "werefikacji" twoje zdjęcie znajdzie się w galerii(tylko uważaja na "gabaryty" zdjęcia i długość jego nazwy).
Z POWAŻANIEM NORBERT WEGNER - norbi
tel. : +48600675205
gg : 33251026
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 17 lat temu
"Waga" pliku nie może być wieksza niż 150 kB, a w nazwie pliku nie może byc "polskich" literek.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
P
philipPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
Temat ciekawy. Według mnie na dzień dzisiejszy jeśli obiekt ma stać na wodach uznanych za żeglowne nie może przekroczyć wymiaru 50 m2 po pokładzie, wtedy odpada walka z prs. Po szczegóły zapraszam do korespondencji - anchor@vp.pl. Jeden juz walczy we Wrocławiu.
Pozdrawiam
Philip
D
DNWNowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
Trudny temat.Jestem na etapie analizy tematu.Zbieram literaturę i przepisy.Myślę,że niedługo rozpocznę wycieczki po urzędach.Moim założeniem jest budowa domu na wodzie na betonowym pławie,trudny temat od początku.Narazie mam dużo sił, zobaczymy co czas pokaże,myślę że warto drążyć to zagadnienie? Pozdrawiam.
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 17 lat temu
Jesli dobrze się domyślam - historia projektowania i budowy tegoż jest opisana tutaj:
http://www.domyna...
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
D
DNWNowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
Jest taka strona,ale dużo tam ogólników ,brak konkretów.Myślę,że trzeba samemu dojrzeć do tematu.J tak jak powiedzałeś
Adam ReszkaAdam ReszkaUżytkownik Użytkownik
Dodano 17 lat temu
W latach 1949-1955 pod Gdańskiem na Matwej Wiśle cumowała przy lewym brzegu koszarka na kadłubie z betonu, podobno poniemiecka, zamieszkała przez jakąś rodzinę. W poźniejszych latach gdzieś zniknęła. Był to pierwszy betonowy kadłub, jaki w życiu spotkałem. Nigdy nie udało mi się dokładniej zapoznać z tym statkiem, ponieważ prawie zawsze bywałem tam przelotem na trasie Warszawa-Gdańsk, zajęty w tym czasie demontażem lub montażem sterówki, w obliczu przejścia lub po przejściu pod mostem kolejowym na Przeróbce. W tej kwestii może coś wiedzieć Waldek Danielewicz.
D
DNWNowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
Dziekuję za ważną dla mnie wiadomość,właśnie chodzi mi obetonowy pływak.Będę zadowolony z każdej informacji na ten temat.To jest przyszła alternatywa dla budownictwa lądowego,tak uważam.Pozdrawiam
komturkomturPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
Od dawna interesuje mnie ten temat i mam trochę materiałów dotyczących budowy takich domów. Są dwie opcje tych jednostek i zależy od założeń w użytkowaniu - czy będziemy często żeglować i wtedy budujemy klasyczny kadłub (boothaus) i gdy raczej mało będziemy zmieniać akwen i wtedy możemy wykorzystać ponton lub co obecnie coraz częściej widać na wodach chociażby Holandii budujemy katamaran ( łatwiej jest nim pływać ) z silnikiem przyczepnym. Takie katamarany mogą budować praktycznie wszyscy bo przy niektórych technologiach nie jest wymagana znajomość szkutnictwa. A co do zasad zamieszkania to też niewiele wiem ale praktyka jest raczej taka iż jeśli cumujemy "na dziko" czyli poza przystaniami to nie ma jakiś konkretnych przepisów a w przystaniach jedynie opłacamy "portowe".
arekbossarekbossNowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
mi tez marzy sie zamieszkanie na starej barce.
tylko ile to kosztuje? kto zna ceny starych BMek?
wrocław to wymarzone miasto do takiego projektu.
A.J.
komturkomturPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
Ceny i możliwość zakupu najszybciej można znaleźć na stronie Yacht Office
arekbossarekbossNowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
Dziekuję bardzo.Bardzo fajna stronka. Polecam.

http://www.yacht.gda.pl/og_uz_statki.php

już mi się oczy zaświeciły kiedy zobaczyłem że ceny są podane w...
euro :(
A.J.
Edytowany przez arekboss dnia 04.03.2008, 17 lat temu
M
MickooNowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Sprzedam koszarkę "32", "EWA", stoi na Zalewie Zegrzyńskim, wraz z całą infrastrukturą i miejscem (w środku bar, zaplecze hotelowe + kajuty, sklep wędkarsko/żeglarski, wypożyczalnię sprzętu wodnego, teren uporządkowany, parking, plaża etc, ważny PRS, wszelkie odbiory typu sanepid pip etc). Interes nazywa się NaStatku.pl
Przepraszam za anons (spam), ale jeśłi chodzi o domy na wodzie, to może będą osoby zainteresowane mieszkaniem na wodzie, bo statek do tego się nadaje.
K
Klusiu94Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Witam !
Wynalazłem w czasopiśmie "Żagle" ten link:
http://www.waterh...
Warto spojrzeć.
Klusiu94
drrwdrrwPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 15 lat temu
Witam wszystkich chętnych do zamieszkania na wodzie!
Kupiłem w Holandii 100 letnią koszarkę (na bazie barki typu Ijsselaak, dł 19.60, szer. 3.50), zamierzam ściągnąć ją do Polski wczesnym latem.
Odnośnie kosztów:
- Amsterdam, osiedle barek (tanio) - 45Euro za miesiąc. Wszystkie media.
- Port Czerniakowski Wawa - ok 400 zł/mies, media - prąd, woda "da się" załatwić.
- Przegląd z odmalowaniem - w Holandii (Amsterdam) - 1330 do 1900 Euro na fakturę (slip, materiały, robocizna)...
- Stoczna rzeczna w Płocku - slipowanie 1000 zł, robocizna 60 zł/h, ale zdumiałem się, gdy usłyszałem, że 24-30 godzin, to zajmie im samo przygotowanie do malowania... (nie piaskowanie, tylko umycie karcherem)... Tak więc taniej w Holandii
- Ubezpieczenie - w Holandii, za rok, barka bez napędu ok. 450 Euro.
- W Polsce... nadal mi się nie udało załatwić. I pewnie się nie uda.

Pomyślnych!

Robert
K
kaczor_gUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Witaj
wyciągnięcie na pochylnie od 1000- 2000zł zależy od zdolności negocjacyjnych
postój na pochylni zależy od zakresu zleconych robót, jeśli się robi "bez użycia stoczni" to koszt ok 200zł/dzień
Postój zależny jest od miejsca i wymiarów statku RZGW ma cennik jak zapytasz to ci odpowiedzą, na przystaniach klubowych we Wrocławiu to kwota od 50-200zł/miesiąc (zależy od wielkości jednostki) + koszty mediów, napisz na pw to podam szczegóły jeśli będziesz zainteresowany .
Spawacz to kwota ok 30zł/h.
Pchacz - ok 150zł/h (Łoś - cena z 2009), wszystko zależy od wielkości jednostki

Z mojej wiedzy wynika, że najtaniej jest na małych stoczniach morza otwartego, w Darłowie, Dziwnowie itp no ale koszty transportu...
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.