W tym temacie proponuję zamieszczać tytuły filmów które "obowiązkowo" lub niekoniecznie warto obejrzeć, a związanych z tematyką żeglugową, żeglarską i "okołowodniacką".
Na początek zapodam dwa tytuły:
1. Rejs (wszyscy znają)
2 Nóż w wodzie (też wszyscy znają)
czy ktoś ze starszych wilków rzecznych może mi pomóc w kwestii odszukania filmu.
Produkcja czeska z lat 1975-1990.
dwóch przyjaciół pływa na czeskiej barce po łabie w czasie 2 wojny światowej ,często cumując w dreźnie ,jeden zako****e się w niemce ,drugi to notoryczny podrywacz dokumentujący swoje podboje w albumie z wklejonymi damskimi podwiązkami,które zawsze kradnie dziewczynom po upojnej nocy. Pamiętam jeszczebardzo erotyczną scenę z
kina oraz końcówkę którą jest słynne masowe bombardowanie drezna w 1944.
Jeżeli ktokolwiek chociaż trochę pamięta ten film niech da znać .Jeżeli zaś pamięta tytuł lub aktora albo reżysera to będę zachwycony.
niedługo będzie w tv powtórka komedii z T.Hanksem -" ladykillers",w której niepoślednią rolę odegra barka(a raczej zestaw) kursująca z zadziwiającą regularnością.
Gorąco polecam "Fitzcarraldo" Wernera Herzoga. Jest to historia wizjonera i pechowego przedsiębiorcy, który dla swojego wielkiego marzenia, które stało się jego obsesją - budowy opery w amazońskiej dżungli - gotów jest poruszyć niebo i ziemię. Film powstawał w wielkim znoju, obrastając w wiele niesamowitych historii i pogłosek. W rolach głównych zobaczyć możemy Klausa Kinskiego, Claudie Cardinale i potężny parowiec pływający po wodach Amazonki. Warto podkreślić, że w słynnej scenie przenoszenia parowca ponad wzgórzem nie zastosowano efektów specjalnych - naprawdę go tamtędy przeniesiono.
Jeśli kogoś zainsteresuje film Herzoga, to warto również sięgnąć po "Brzemię snu" ("Burden of dreams" ) - dokument opowiadający o jego
realizacji.
W ogóle polecam filmy Herzoga. To świetne kino - ambitne, sugestywne, hipnotyzujące, pełne symboliki.
Edytowany przez GrzegorzG dnia 01.11.2008, 16 lat temu
Film jest dostępny w jakości standardowej (kliknąć w obrazek bądź link bezpośrednio pod nim) oraz w wysokiej rozdzielczości (kliknąć w "CLICK HERE TO SEE VOYAGE IN HIGH DEF").
Kilka wymienionych wyżej filmów "żeglugowych" tam zgromadziłem. Określenie "żeglugowe" jest oczywiście umowne. Chodzi o pojawianie się w niektórych wątków żeglugowych.
Jako ciekawostkę dodam, że film Stanisława Lenartowicza "Za rok za dzień..." zawiera sceny nakręcone na mojej BM-ce - w tym także w mojej kapitańskiej kajucie (ok 57 minuta filmu). Specjalnie w tym celu stalismy na Osobowicach. Zetknałem sie wówczas z filmowym swiatkiem, Odtwórczyni roli głównej (znana m.in. z "Misia" Krystyna Podlesky) wyjadła mi słoik marynowanych domowym sposobem pieczarek, a asystent rezysera koniecznie chciał odkupic ode mnie przywiezioną świeżo z zachodu dżinsową kurtkę - wówczas niedostepną w Polsce :D
Andrzej 'Apis' Podgórski
--- Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Polecam wszystkim ośmioodcinkowy serial MS Franziska. Moim zdaniem jest to najbardziej ,,łodziarska,, pozycja. W tych kilku odcinkach można przeżyć parę rejsów razem z poczciwą MS Franziska i jej załogą(kpt. Jakob Wilde, jego syn z synową i córką oraz wnuk). Oprócz przygód na MS Franziska od czasu do czasu trafiamy na pokład pchacza Reńskiego Mannesmann III gdzie dowodzi drug syn kapitana Wilde oraz na kabinowca Britannia, tutaj kapitanuje zięć kapitana Wilde. Niestety nie ma polskiej wersji językowej ale z podstawową znajomością języka niemieckiego można większość zrozumieć.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. nie możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies