O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

"Z dziejów żeglugi śródlądowej w Polsce"

Ostatnia aktualizacja 17 lat temu
K
Klusiu94Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 18 lat temu
Mam w domu książkę pt: "Z dziejów żeglugi śródlądowej w Polsce", autor: Jan W. Gan, wyd:"Książka i wiedza" Warszawa 1978.
Mam też kilka innych książek o których napiszę w innym czasie.
Prośba do wszystkich: jeśli macie w domu jakieś książki o tematyce żeglugi śródlądowej, to napiszcie - i nie po to, żeby się pochwalić, ale po to, żeby inni mogli się dowiedzieć, że taka książka została wydana i mogli ją sobie poszukać w antykwariacie czy gdzie indziej...
Klusiu94
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Książki ,które posiadam w swojej biblioteczce to :
1.
"Odra Czasu Nadbora"
( Fundacja Otwartego Muzeum Techniki ) nakład wyczerpany.
Stanisław Januszewski, Władysław Marian Telus i Mieczysław Wróblewski rekonstruują
dzieje holenderskich holowników odrzańskich - tzw. małych i dużych "holendrów", zbudowanych w 1948-1949 r. w stoczniach holenderskich dla Odry. Prowadzą nas ku programom ochrony zabytkowego holownika parowego "Nadbór" - jedynego statku śródlądowego w Polsce, który utrzymał oryginalny silnik parowy, kotłownie, bogate wyposażenie pokładu, dobry kadłub. Odbudowany przez BSiDZT oraz założycieli Fundacji pełni od 1999 r. role statku-laboratorium, statku-szkoły i statku-muzeum, Centrum Interpretacji Dziedzictwa Technicznego. Mówiąc o odbudowie zabytkowego holownika, autorzy akcentują potrzebę ochrony aktywnej dziedzictwa Odry oraz znaczących go pomników budownictwa wodnego i architektury przemysłu nadodrzańskiego. Niektóre z dzieł techniki awansowały nad Odrą do rangi dóbr kultury narodowej, tak jak "Nadbór" prowadzą również w dzieje Wrocławskiego Węzła Wodnego, drogi wodnej, żeglugi i floty odrzańskiej, wrocławskich portów i stoczni, załóg i czasu parowych statków, których zmierzch dokonał się niemalże na naszych oczach.
2.
"Kanał Ostródzko - Elbląski"
( Fundacja Otwartego Muzeum Techniki )
Cena: PLN35.00

Kanał Ostródzko - Elbląski postrzegamy zwykle przez pryzmat pochylni - budowli pionierskich i unikatowych w skali światowego budownictwa hydrotechnicznego. Stanisław Januszewski, Leszek Budych, Władysław Marian Telus, Roman Klim i Andrzej Wilk prowadzą czytelnika również ku śluzom i jazom, mostom, bramom ochronnym, technologiom wykonywania przekopów, nasypów, uszczelnień i ubezpieczania skarp, sposobom prowadzenia kanału w terenie i problemom zasilania go w wodę - zabytkom techniki przesądzającym o randze kanału jako pomnika dziedzictwa cywilizacyjnego.

3.
"Odra" oraz po niemiecku "Die Oder" - autor Jan Popłoński
wydawnictwo Interpress
Łódź 1975
Album opowiadający o historii rzeki i miast leżących nad jej brzegami.

4.
"Przeminęło z Odrą" - autor Jerzy Tadek
wydawnictwo MarMar
Wrocław 2002

Szczególnie ta ostatnia jest "białym krukiem".Dostałem ją w prezencie od Mirka Rajskiego.Autor jest naszym kolegą ze Szkoły, ale występuje pod pseudonimem.
Rozmawiałem kiedyś z kolegami z "łodziarki", którzy Go znali osobiście i to
o czym pisze wydarzyło sie naprawdę .
Polecam wszystkim te książki.
Pozdrawiam
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 18 lat temu
Dla tego typu wpisów został stworzony ten dział.
Proponuje troche rozwinąć opis, ilość stron, ilustracje, co ciekawego itp.
Zaraz opiszę książkę która leży mi pod ręką ;-)
januszbnjanuszbnDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano 18 lat temu
Myśl stworzenia wirtualnego katalogu książek i innych materiałów będących w posiadaniu nas wszystkich chodziła mi po głowie już jakiś czas temu. Napisałem nawet PW w tej sprawie do Apisa, nie będąc pewnym czy to dobry pomysł.
Proponowałbym również utworzenie rejestru linków jakie pojawiają się w naszych postach. Użytkowników jest coraz więcej postów przybywa. Po jakimś czasie niezwykle trudno będzie odnaleźć interesujący link. Często bywa tak,
" wiem, że gdzieś na forum był link do tego, ale gdzie on był ?".
Aby nie obarczać nikogo nadmiarem pracy, (chyba, że posługiwanie się bazami danych to dla kogoś łatwizna) proponuje, tak zupełnie przykładowo taki spis jaki na szybko zrobiłem. Po kliknięciu w uzytkownika wyświetli się strona na forum gdzie łatwo mozna odnaleźć użytkownika i wszystko co pisze o posiadanych ksiazkach.
http://krzywa.gliwice.pl/canal/katalo...talog.html
Może komuś ułatwimy zycie, moze ktoś będzie chciał, dla poszerzenia swojej wiedzy, z czyms sie zapoznać. Jeśli uważacie, że ma to sens to Apis może zamieścić apel do uzytkowników aby zapoznali się z tym pomysłem i byli uprzejmi wpisać swoje książki.
Podobny spis mozna zrobić dla zamieszczanych w postach linków.
K
Klusiu94Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 18 lat temu
Następna z książek, które mam w domu:
"Służba pokładowa na statku rzecznym" (poradnik dla marynarzy) - Władysław Radziejewski, WYDAWNICTWA KOMUNIKACYJNE; WARSZAWA 1955r

Dobrze napisany (jak na tamte czasy) poradnik dla marynarzy żeglugi śródlądowej.

Chciałbym zapodać kilka cytatów z tej książki napisanej w tych trudnych czasach:
Cytaty pochodzą z rozdz IX "Współzawodnictwo pracy":
"...Współzawodnictwo pracy narodziło się w Związku Radzieckim, jako odpowiedź robotników na nowe warunki życia, jako nowy stosunek do pracy, w której nie ma wyzysku człowieka przez człowieka, lecz jest nowa technika i kształcą się nowe kadry..."
"...Duże znaczenie posiada przejęcie statku wraz z całym urządzeniem pokładowym i maszynowym pod s o c j a l i s t y c z n ą o p i e k ę załogi..."
"...Aby te zadania wykonać marynarz pokładowy będzie musiał umieć znacznie więcej niż zacumować statek i umyć pokład..."
"...Socjalistyczna opieka nad statkiem to zwiększenie wydajności pracy nie przez zwiększenie wysiłku fizycznego, lecz przez lepsze opanowanie zawodu..."
"...Załoga radzieckiego holownika "RUSŁAN", pływającego na Wołdze, wezwała do współzawodnictwa całą flotę rzeczną ZSRR..."
"...Holownik "RUSŁAN" to starszy już statek o mocy 300 KM, liczący 22 ludzi załogi. Przed wezwaniem do współzawodnictwa nie wyróżniał się niczym specjalnym.. Po podjęciu zobowiązania mechanicy potrafili zwiększyć szybkość swego statku, nabrał on lepszego wyglądu zewnętrznego i dzisiaj przoduje całej radzieckiej flotylli rzecznej..."
"...Na wielu statkach spotykamy tablice z napisem "Nasza jednostka świadczy o nas". Jest to wezwanie, przypominające załodze, że uczestniczy ona we współzawodnictwie pracy, opartym na wszechstronnej opiece nad statkiem..."
"...Kapitan statku powinien być duszą szkolenia zawodowego. Sprawą jego kapitańskiego honoru powinno być przekazywanie wszystkich swoich umiejętności młodym członkom załogi..."
"...Przed transportem rzecznym naszego kraju stają coraz to nowe i większe zadania..."
"...Żegluga rzeczna w Polsce Ludowej wejdzie w fazę wielkiego rozwoju..."
"...Statek rzeczny nie jest miejscem dla szukających przygód, lecz warsztatem uczciwej i pożytecznej dla społeczeństwa pracy. Kto ten warsztat dobrze pozna, ten nie rozstanie się z nim i pokocha go jak własny dom..."
Święte słowa ! (przypisek aut.)
Klusiu94
F
FlisakNowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Bardzo mnie zainteresował dział KSIAZKI. Postanowiłem też podzielić sie z uzytkownikami portalu. Posiadam ciekawą ksiązkę p.t. ŻEGLUGA ŚRODLĄDOWA Autorzy Stefan Głowczynski Franciszek Gronowski wydawnictwo WKŁ 1978r wyd I nakład 2000 plus225 egz. Kszka zawiera b.duzo zdjęc, tabel . rysunków,opisów Na koncu ksiązki jest BIBLIOGRAFIA. Ksiązka jest bardzo ciekawa. Polecam ją Wszystkim Osobom którzy interesują się Zeglugą. Posiadam równiez ksiązke o znakach lecz jest ona w wypozyczeniu FLISAK
FLISAK
grundi68grundi68Użytkownik Użytkownik
Dodano 17 lat temu
mam wiele książek o żegludze rzecznej i morskiej (długo by wymieniać),część z nich powtarza się co do danych technicznych i niektórych rozdziałów.Np ta podana przez kolegę powyżej ze skryptem ' 'Technologia transportu rzecznego"' oraz najlepszą-"statek śródlądowy";ciekawa jest "Drogi wodne"i bardzo dobra - "Rzeki w dziejach".Tytuły przytaczam z pamięci,więc mogłem trochę przekręcić.
Zwraca uwagę brak porządnej kompilacji całości historii i rozwoju ekonomicznego i technicznego żeglugi rzecznej oraz dróg wodnych z portami,dla terenu naszego kraju ew.z dawnymi kresami wschodnimi łącznie. To wspaniałe zadanie dla historyka -entuzjasty.Istnieją dwie b.dobre monografie owiśle i odrze (chociaż okres międzywojenny traktowany jest trochę ubogo;podobnie historia techniczna portów i żeglugi). Poecam też czytelnikom właśnie czytaną przeze mnie "świeżą" ksiązkę
"Dwa wieki napędu mechanicznego statków",rarytas!!
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.