O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Mapy i locje dróg wodnych

Ostatnia aktualizacja 10 lat temu
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 18 lat temu
Witajcie,
proponuję aby podawać tutaj linki do stron z których można ściągnąć mapy, locje itp. materiały do tyczące śródlądowych dróg wodnych.
Na początek dwa:
Niemcy WSV Eberswalde
http://www.wsv.de/wsa-ebw/wir_ueber_u...index.html
Niemcy
http://www.wsv.de/Service/Karten/inde...index.html
Rosja
http://www.map.infoflot.ru/
Oczywiście w przyszłości nie ma przeciwskazań żeby trafiły do linkowni ale tutaj możemy również o tym podyskutować.
Edytowany przez Teos dnia 10.11.2006, 18 lat temu
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Ahoy Teos !
Bdb pomysl.Juz kiedys rozmawialismy na ten temat z Andrzejem.Ja mam cos dla turystow wodniackich.Powoli idziemy w slusznym kierunku.
Pozdrawiam
Jozek W.-Kiniol
Janusz FafaraJanusz FafaraAdministrator Administrator
Dodano 18 lat temu
Wg. mojej wiedzy nigdy nie wydano kopleksowej mapy rzeki Odry o charakterze
nawigacyjnym. W latach powojennych nie wydano ze wzlędów strategicznych, w czasie Rzeczypospolitej Odnowionej nikt nie będzie sobie zawracał głowy takimi fanaberiami. Od kilku lat trwa walka z RZGW Wrocław o wydanie coś w rodzaju locji rzeki Odry ( było takie wydanie w latach 50 tych pt. Informator o śródlądowych drogach wodnych, bardzo dobre , coś na kształt Weski ), ale już dawno straciło wiarygodność ze względu na nowe budowle wodne, inne prześwity pod mostami itp. Niestety jak na razie nie ma co wierzyć że coś takiego wydadzą. Wracając do mapy jedyną , bardzo dobrze wydaną mapą Odry jest mapa z 1896 roku wydana przez Dietricha Reimera z Berlina.Jestem w jej posiadaniu w formie eletronicznej, podzielona na odcinki kilometrażowe. Jest na co popatrzyć i porównywać do stanu dzisiejszego. Jeśli Andrzej refletował by, to mogę udostępnić, ale załość ma około 17 mb. w bardzo wysokiej rozdzielczości ponad 3000 * 3000 .
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 18 lat temu
Witam.
Januszku - ja reflektuję na wszystko ;).
Problemem nie jest moja wola lecz długość otwierania się takiego "dodatku" na stronie.
Coś co na komputerze otwiera się niemal natychmiast - na łączu o przepustowości 256 kB (przeciętna neostrada) otwierałoby się kilka- , kilkanaście minut. Aby móc udostępnić coś takiego na stronie - trzeba mapę solidnie okroić z jakości i pomniejszyć jej rozmiary co natychmiest zrobi ją mało czytelną. Niemniej uważam, że możemy zacząć tworzyć bazę i nawet na podstawie takiej mapy pokusić się o opracowanie locji na wzór WESKI.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Dodano 18 lat temu
Myslałem, myślałem i wymyśliłem :D Tylko nie wiem czy dobrze ;)
zastanawaim się nad multimedialną mapą dróg wodnych Polski, pierwsza bardzo skromna przymiarka jest tutaj http://www.netjan.info/sluzy/
Można by to rpzszerzyć na cała Polskę i na rózne obiekty - nie tylko słuzy ale i porty, jazy, miejsca niebezpieczne wraz z opisami.
Pytania:
Czy tak to może wyglądać ?
Skąd wziąść dane ?
Czy są chętni do współpracy (sam tego nie zrobie - nie ma mowy!) ?
Czy to w ogóle ma sens ?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi

ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 18 lat temu
Może jednak oprzeć interaktywna mape Odry na pliku oferowanym przez Janusza? Wystarczyłoby uaktualnić dane dotyczące mostów, sluz, nabrzeży, portów, stoczni itd. Za stronę graficzną mógłbym odpowiadać, ale opracowanie efektów zblizonych jak przy Mapie Polski - http://mapa.szukacz.pl/ (przesuwanie obszaru lub podobnie) przekracza moje mozliwości. Proponuję rozpocząc zbieranie danych dotyczących głównie prześwitów mostów i wykonanych już przekopów.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
przesyłam adres do strony na której znajdziecie omawianą mae w bardzo dobrej wersji http://galeria.od...
Janusz FafaraJanusz FafaraAdministrator Administrator
Dodano 18 lat temu
Przemyślałem temat mapy Odry, a raczej locji Rzki Odry. Wszakże mamy już XXI wiek i inne cywilizowane kraje dawno już poszły daleko do przodu dla wygody wodniaków i nie tylko. Przecież coraz częstrzym gadżetem na statku jest komputer lub laptop. Istnieją dwa programy elektroniczne typy mapy dród wodnych Europy.
Jes to mapa w eletronicznym wydaniu plus coś w rodzaju locji dróg wodnych.
Jeden nazywa się Flugs, już nie jest produkowany, bardzo prosty, lecz okrojony.
Odra jest tylko na odcinku Police - km. 542. Holandia i Belgia bardzo ograniczona.
Jedynie niemieckie drogi wodne w miarę dokładne. Program ten zlicza odległości z portu wyjazdu do portu docelowego.
Drugim programem, a raczej nastęcą Flugsa jest Water Guide. Ten to już jest rasowy, bardzo rozbudowany program do ustalania rejsu na określonej trasie z uwzględnieniem parametrów statku, paramertów drogi wodnej oraz - bardzo użyteczna opcja informowania o zamknięciach szlaku przy pracy z połączeniem internetowym. Odra w nim jest do Koźla, natomiast reszta europejskich dróg wodnych dosłownie cała. Wracając do tematu warto by było sprzedać pomysł dobremu programiście aby zrobić coś podobnego tylko z polskimi drogami wodnymi.
Gorzej z z uaktualnieniem danych od administratora drogi wodnej typu aktualne prześwity pod mostami . Jedynie godny pochwały jest informator wydany przez RZGW w Poznaniu który dotyczy w zasadzie tylko drogi wodnej Wisła - Odra. Jeśli chodzi o pozostałych administratorów to o takim informatorze można tylko pomarzyć.
Edytowany przez Janusz Fafara dnia 15.01.2007, 18 lat temu
F
flis10Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
W 2004r płynąłem jako pilot z EHS do Wrocławia na Coral Swiss. Kapitan miał kompletną dokunentację techniczną Odry od EHS do Wrocławia sporządzoną w latach 60-70 km po kilometrze z zakolami, główkami, portami i widokiem mostów, Nowsze konstrukcje nie były naniesione (np lina promu na 355, nowy most w Cigacicach, czy najnowsze przekopy).
O ile dobrze zrozumiałem materiały te wypożyczył z niemieckiego odpowiednika naszego RZGW (zasoby po NRD) aby przygotować się do egzaminu we Wrocławiu (zdał).
Skanował to dla własnych celów strona po stronie przez 3 dni, gdyż po powrocie musiał te dokumenty zwrócić.
Pozdr. flis10
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Znajomosc locji drog wodnych byla podstawa uzyskania patentu.Czlowiek jednak nie komputer i czasami zapomina szlaki na ktorych juz dawno nie byl.
Gorzej jest jak posiadacz patentu / kapitan / nie ma kompletnego pojecia gdzie sie w danej chwili znajduje.
Do tego tez pomocne jest posiadanie mapy i locji danej rzeki czy nawet kanalu.
W przeciwnym wypadku dochodzi do wypadkow i powaznych awarii.
Jedynie na drogach morskich jest obowiazek posiadania aktualnych map, kompasu i wymagany jest radar nie mowiac juz o radiotelefonie....
i umiejetnosci poslugiwania sie nim w jezyku tubylcow lub chociaz angielskim.
Mialem wczoraj nastepujace zdarzenie prowadzac "swojego" zbiornikowca na kanale Teltow do przeladowni w dzielnicy Berlina Rudow.
Na skrzyzowaniu w porcie Britz Ost zglosilem sie jadac do gory w kierunku Rudow i podalem, ze jestem na km. 28
Na calym tym odcinku jest zakaz mijania i wyprzedzania.Po prostu jest tak wasko, ze takie manewry w pewnych miejscach nie sa mozliwe.Wychodzac z zakretu na km. 30,5 ograniczonego po mojej lewej burcie czerwonymi bojami zobaczylem zbizajacy sie z przeciwka zestaw pchany.W tym wlasnie miejscu moglismy zderzy sie czolowo.
Moja pierwsza reakcja bylo zatrzymanie maszyny i jednoczesnie zapytalem przez radiotelefon / po niemiecku / co on wyprawia i dlaczego nie zglosil sie wchodzac na ten niebezpieczny odcinek.
W odopwiedzi uslyszalem cos jakby , ze nie ma problemu.Wygarnalem mu juz wtedy po polsku, ze jest d... nie kapitan i powinien oddac swoj patent jezeli nie przestrzega przepisow.Okazalo sie, ze byl to Bizon z polskiej prywatnej firmy prowadzacy niemiecki zestaw pod "dowodctwem" kolegi, ktory po kilkunastu latach przerwy wrocil do zawodu.Nie mial on kompletnego pojecia gdzie sie znajduje i jakie przepisy obowiazuja na tym kanale.Cale szczescie nie doszlo do awarii.Wytlumaczylem mu jeszcze gdzie i jak musi sie meldowac i zyczylem dalszego szczescia.....
Gdyby na moim miejscu byl niemiecki kapitan to zrobileby taki szum w eterze, ze zjechalaby sie tautaj cala berlinska policja.....i miaby racje.
Na kazdym niemieckim czy holenderskim statku oprocz map znajduje sie rowniez aktualna locja czyli WESKA.
Sa tam w szczegolach opisane europejskie drogi wodne lacznie z Odra graniczna.
Mozna ja dostac na wiekszych stacjach bunkrowych lub po prostu zamowic w wydawnictwach :

Binnenschiffahrtsverlag
Haus Rhein Dammstrasse 15-17 47119 Duisburg Ruhrort Tel.: +49 (0)203 / 800 06 20 ... 47119 Duisburg [Ruhrort] ... Telefon: 0203 - 800 06 20 . ...
www.binnenschiffa... - 32k -

Atlas Schiffahrt & Verlag GmbH
Alte Duisburger Str. 12
47119 Duisburg
0203/873054
www.atlas-schiffa...

Zycze wszystkim kapitanom bezpiecznej navigacji
I Oficer-KiniolB)
grundi68grundi68Użytkownik Użytkownik
Dodano 18 lat temu
Chciałem rzucić do worka z mapami nieco inne pytanie :
czy macie może koleżeństwo jakieś gry planszowe albo komputerowe (również symulatory) związane z żeglugą rzeczną?
W
waldoPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 18 lat temu
witam
mam programy nawigacyjne, gdzie można przeprowadzić symulację podróży, jeśli Cię to interesuje to służę
GG 1637808
waldo
W
Dodano 18 lat temu
Jestem marynarzem trochę szerszych wód, więc na mapach i programach nawigacyjnych trochę się wyznaję. Jest taki program o nazwie OziEksplorer do nawigacji który pracuje na zeskanowanych mapach, posiadam zestaw map tzw 50-tek Polski, pozwalają one na całkiem przyzwoitą pracę na trsie (sprawdzałem) jednak nie posiadają one informacji typowo nawigacyjnej więc należałoby popracować nad nimi, niestety moja znajomość Odry dochodzi od morza do Widuchowej więc bez pomocy kogoś dobrze obeznanego z tematem daleko nie zajdę.
Program ten pozwala zaplanować trasę, podaje czas całej podróży przy danej prędkości, czas do następnego punktu drogi i wiele innych przydatnych wiadomości.
proponuję wsólnie popracować nad tym
waldo
W
Dodano 18 lat temu
łomatkobooooska, ale cisza, ale błogostan

popatrzcie - http://www.wisla..../locja.htm

a my ????
waldo
E
edytapPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 18 lat temu
a gdzie mozna znaleść dokładne kilometrarze Polskich dróg wodnych ??
januszbnjanuszbnDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano 18 lat temu
Opis zamieszczony jest na stronie Kanały.info
Noteć
link
Odra
http://kanaly.inf...iew/61/57/
oraz
http://kanaly.inf...iew/60/57/
Edytowany przez Apis dnia 20.04.2007, 18 lat temu
W
Dodano 17 lat temu
Witam
Zamieszczone przez przedmówcę linki odsyłają do stron które są w reorganizacji i nie ma na jeszcze na nich opisów, są tutaj:
http://old.kanaly...
Polecam przejżeć stare mapy Odry:
http://galeria.od...index.html
polecam:D
waldo
johnyjohnyPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
Wczytałem się w twego posta o symulatorze interesuje mnie trening
na renie czy kolega ma takie co chętnie nabędę.proszę o kontakt,
lub choć odpowiedź,a może przy okazji do skippera pytanie,
gdzie zdawać na patenty reńskie,lokalizacja komisji,może adres.
johny
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
Mój post przeniosłem do nowego działu zatytuowanego :
Kursy, egzaminy i patenty
Edytowany przez x5 dnia 04.03.2008, 17 lat temu
Dodano 17 lat temu
Wracając do tematu wątku polecam wszystkim stronę www.elwis.de
Jeżeli chodzi o Ren to można ściągnąć sobie mapki z tej strony http://www.elwis.de/NfB/Liegemoeglich...index.html , warto przekopać się również przez pozostałą część serwisu.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.