kojUżytkownik Dodano
18 lat temuWitam znowu Was będę nudził górną Wisłą. Przedstawiam Wam referat który wygłosiłem na zebraniu zarządu Stowarzyszenia miłośników ziemi niepołomickiej. W lutym będę miał nowsze dane dotyczące tej inwestycji. Niepołomice 04/01/2007
Stopień wodny „Niepołomice”
W dniu 13/05/2003 roku oddano do eksploatacji tzw. Drogę Wodną Górnej Wisły która zaczyna się przy ujściu rzeki Przemszy ( tam znajduje się kilometr ‘0’ rzeki żeglownej) ,a kończy się niestety na stopniu wodnym Przewóz (94 km). W wyniku erozji za wspomnianym stopniem wodnym obniżyło się dno, praktycznie uniemożliwiając żeglugę. Istnieje tu tak zwana płycizna Niepołomice. W latach 70 ubiegłego stulecia głośny był „Plan Wisła” chciano uregulować i użeglownić przez budowę stopni wodnych rzekę na całej długości od Oświęcimia do Gdańska. Niestety środki finansowe, które były przeznaczone na Wisłę skierowano na Hutę Katowice… Jednak jak podaje prasa w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko finansowanego ze środków UE na lata 2007-2013 zarezerwowano pieniądze 52mln euro na projekt i wykonanie stopnia wodnego w Niepołomicach.
Dzięki uprzejmości pracowników Rejonowego Zarządu Gospodarki Wodnej w Krakowie dotarłem do wstępnych planów projektowych stopnia wodnego Niepołomice. Projekt pochodzi z roku 1977 i opatrzony jest klauzulą „POUFNE” z tego powodu nie mogłem go skopiować.
Stopień zaplanowano przy przysiółku Koźlica w Woli Batorskiej, Pan kierownik Działu Utrzymania Obiektów Hydrotechnicznych poinformował mnie ,że jest to tylko wstępna koncepcja.
Stopień wodny Niepołomice ma składać się z:
- jazu sektorowego ( tu też plan ulega zmianie) 2x32 m
- śluzy żeglugowej 190x12m
- pompowni Przylasek, Niepołomice Port, Las Kościelnicki, Koźlica, Odwiśle.
Wysokość piętrzenia jazu ok. 3,5m.
Korzyści do osiągnięcia przez budowę stopnia wodnego Niepołomice to:
- przedłużenie drogi wodnej Górnej Wisły,
- podparcie hydrauliczne stopnie Przewóz,
- możliwość budowy portu przeładunkowego, skład węgla kamiennego na całą południową Polskę,
- możliwość budowy przystani dla statków pasażerskich, które będą mogły kursować na trasie Tyniec-Kraków-Niepołomice.
- możliwość uprawiania sportów wodnych ( kajaki, żagle)
- możliwość poboru kruszywa z dna rzeki,
- możliwość budowy elektrowni wodnej.
Poziom wód gruntowych będzie kontrolowany przez zespół 5 pompowni.
Chciałbym się skoncentrować na ostatniej wymienionej przeze mnie możliwości jaką stwarza stopień wodny Niepołomice, a mianowicie możliwość budowy elektrowni wodnej której właścicielem było by miasto Niepołomice. W ostatnich latach na górnej Wiśle powstały 3 elektrownie wodne w Tyńcu 2,5MW, Łączanach 2,5MW i Smolicach 2MW.
Koszt budowy elektrowni wodnej wynosi ok. 15 mln złotych inwestycja zwraca się po 8 latach, zakład energetyczny ma obowiązek zakupu zielonej energii. Są to elektrownie bezobsługowe.
Środki na wspomnianą inwestycję można pozyskać z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz z funduszy unijnych.
Podsumowując, stopień wodny Niepołomice stwarza szansę powrotu miasta nad rzekę Wisłę i czerpania z niej korzyści.
Napiszę tylko ,że prezes stowarzyszenia bardzo zainteresował się kwestią żeglugi pasażerskiej, w sumie poszedłem do niego tylko po jakieś zdjącia związane z żeglugą w Niepołomicach...
Pozdrawiam
koj
grundi68Użytkownik Dodano
18 lat temuAż dziwne ,że zieloni nie zawyli??przecież stracą kawałek dzikiej rzeki i jakaś kaczka będzie musiała przeprowadzić się do wyżej położonych szuwarów .
kojUżytkownik Dodano
18 lat temuNa szczęście nie ma tu rezerwatów itp rzeczy, więcej napiszę o tym stopniu w lutym. Muszę powiedzieć,że władze miejskie Niepołomic są bardzo zainteresowane tą inwestycją ( elektrownia wodna), dodam,że tutaj powstaje potężna strefa ekonomiczna, co wiązało się będzie ze zwiększonym zapotrzebowaniem na wodę.
Pozdrawiam
koj
kojUżytkownik Dodano
18 lat temuW trakcie pisania tekstu o stopniu wodnym w Niepołomicach dopadła mnie wiadomość z prasy o przeznaczeniu 52 mln euro z funduszy unijnych na ten cel. W RZGW w Krakowie w owym czasie o tym nie wiedzieli, co świadczy o przepływie informacji w tej instytucji.
Jest kilka powodów aby ten stopień powstał ( napiszę "powstaje" jak zobaczę wbitą pierwszą łopatęw ziemię) to:
-podparcie hydrauliczne stopnia w Przewozie ( betonowali tam dno za stopniem na glębokość 5m w głąb),
-podniesienie poziomu rzeki- Puszcza Niepołomicka jest przesuszona,
- za kilkanaście miesięcy powstanie kilka dużych zakładów w niepołomickiej strefie przemysłowej co będzie wiązało się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na wodę. Myślę ,że ten ostatni powód jest najbardziej istotny.
Mam nadzieję ,że za parę lat prześlę na tę stronę zdjęcia stopnia wodnego w Niepołomicach.
Pozdrawiam
koj
zamekUżytkownik Dodano
18 lat temuPatrząc z satelity na stan odcinka od dolnego rozwidlenia do śluzy, to z powodzeniem problem ten można byłoby rozwiązać odbudowując tamy ("główki" ) które tam kiedyś były (zerknijcie na zdjęcie
link i umacniając przeciwległy brzeg. Zmniejszenie szerokości rzeki, spiętrzyło by z powodzeniem wodę na odcinku za dolnymi wrotami śluzy.
PS. Problem zamulania już ktoś kiedyś rozwiązał, ale zaniedbanie odnowiło go z powrotem
Pozdrawiam
Piotr Zamiecki
Edytowany przez Apis dnia 29.09.2008,
16 lat temukojUżytkownik Dodano
18 lat temuTo tak ładnie wygląda na zdjęciu, tylko budowa kolejnego stopnia rozwiąże problem.Wisła tutaj jest bardzo mała,a prąd jest bardzo wartki.