Motorówki typu MR-165 znajdują się na wyposażeniu Regionalnych Zarządów Gospodarki Wodnej jako podstawowy sprzęt służący do prac na rzekach - stąd ich nazwa: motorówka robocza. Służą do stawiania znaków żeglugowych, "oczek", sondowań itp.
ja osobiscie znam kujawiaka i mazura Tczewskiego PBW.pamietam ze mialy nietypowy ster.bardzo zwinne motorowczki najlepsze przy refulerach,zaraz za kotwiarkami a wlasnie mamy cos na temat kotwiarek?to chyba CZESKI sprzet.
Jest to projekt MR 165 czyli motorówka robocza 165 KM i nie jest to typ "FLIS" lecz "WILGA". Budowała je w latach 1983-1990 Wrocławska Stocznia Rzeczna we Wrocławiu. Ponieważ na te statki przyjdzie czas póżniej dodam tylko że długość=15,80 m, B = 4,00 m, T = 0,90 m. Silnik typu SW680/195 "Delfin" o mocy 165 KM. Zbudowano ich sporo bo chyba przeszło 30 sztuk. Ich nazwy: WILGA, GIL, SKOWRONEK, KOS, MAZUR, KUJAWIAK, JERZYK, KOWALIK, WRÓBEL, FLIS 01, JASKÓŁKA, FLIS02, FLIS03,KRUK, STRZYŻYK, PERKOZ, FLIS04, FLIS05, OLEK, SŁONKA,SŁOWIK, ORLIK
Dodałem jeszcze jedno zdjęcie. Może ktoś z Was ma jakiś opis tego holownika. Tu nisko kłaniam się w stronę naszego eksperta, Valdemarasa! Może znajdzie chwilkę na ten temat? Ja nic oprócz zdjęć nie posiadam :(
Holownik tego typu o nazwie "KOS" spotkałem dwukrotnie na Kanale Gliwickim.
W październiku 2005 podczas prac remontowych komory północnej śluzy w Nowej Wsi.
... Pływają po Wiśle, w Warszawie i Bydgoszczy. Nie wiem czy są popularne również na innych polskich rzekach? Otwieram temat z nadzieją, że może coś więcej się o nich dowiemy. Zapraszam wszystkich od redagowania tego tematu.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies