... Pływają po Wiśle, w Warszawie i Bydgoszczy. Nie wiem czy są popularne również na innych polskich rzekach? Otwieram temat z nadzieją, że może coś więcej się o nich dowiemy. Zapraszam wszystkich od redagowania tego tematu.
Holownik tego typu o nazwie "KOS" spotkałem dwukrotnie na Kanale Gliwickim.
W październiku 2005 podczas prac remontowych komory północnej śluzy w Nowej Wsi.
Dodałem jeszcze jedno zdjęcie. Może ktoś z Was ma jakiś opis tego holownika. Tu nisko kłaniam się w stronę naszego eksperta, Valdemarasa! Może znajdzie chwilkę na ten temat? Ja nic oprócz zdjęć nie posiadam :(
Jest to projekt MR 165 czyli motorówka robocza 165 KM i nie jest to typ "FLIS" lecz "WILGA". Budowała je w latach 1983-1990 Wrocławska Stocznia Rzeczna we Wrocławiu. Ponieważ na te statki przyjdzie czas póżniej dodam tylko że długość=15,80 m, B = 4,00 m, T = 0,90 m. Silnik typu SW680/195 "Delfin" o mocy 165 KM. Zbudowano ich sporo bo chyba przeszło 30 sztuk. Ich nazwy: WILGA, GIL, SKOWRONEK, KOS, MAZUR, KUJAWIAK, JERZYK, KOWALIK, WRÓBEL, FLIS 01, JASKÓŁKA, FLIS02, FLIS03,KRUK, STRZYŻYK, PERKOZ, FLIS04, FLIS05, OLEK, SŁONKA,SŁOWIK, ORLIK
ja osobiscie znam kujawiaka i mazura Tczewskiego PBW.pamietam ze mialy nietypowy ster.bardzo zwinne motorowczki najlepsze przy refulerach,zaraz za kotwiarkami a wlasnie mamy cos na temat kotwiarek?to chyba CZESKI sprzet.
Motorówki typu MR-165 znajdują się na wyposażeniu Regionalnych Zarządów Gospodarki Wodnej jako podstawowy sprzęt służący do prac na rzekach - stąd ich nazwa: motorówka robocza. Służą do stawiania znaków żeglugowych, "oczek", sondowań itp.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies