Opis i rysunek zamieszczony powyżej bardzo mnie zaintrygował, ale też nasunął szereg wątpliwości. Odniosę się do posczególnych fragmentów, i tak:
"Taki typ pochylni..."
Problem w tym, że nigdzie nie znalazłem ani opisu, ani schematu takiej pochylni, a ponoć jak czegoś nie ma w internecie to znaczy, że nie istnieje - a tak poważnie to wypytałem znajomych (obydwoje inżynierowie budownictwa wodnego) i też nie spotkali się z takim rozwiązaniem.
"... nadaje się tylko dla małych statków i budowany był do przemieszczania barek typu "peniche"
Takie jednostki (nie tak znów małe - do trzydziestu kilku metrów długości) pływały po kanale Marna-Ren
http://en.wikipedia.org/wiki/Marne-Rh...hine_Canal
Załóżmy, że barka ma tylko 25 m długości i niewielkie zanurzenie, powiedzmy 0,6m
wówczas długość lustra wody ze statkiem musi wynosić około 30 m. Przy nachyleniu 30 stopni wysokość bramy wynosiłaby ponad 17,5 m, przy nachyleniu 20 stopni - prawie 11m, a tym samym głębość rynny pochylni musiałaby wynosić odpowiednio 15 i 10 m. Inne pytanie jak to uszczelnić, jak zapewnić stabilne położenie bramy. Pochylnie zazwyczaj działają na zasadzie przeciwwagi - zatem jeśli jeden klin idzie do góry, drugi idzie w dół no i jak to do kupy razem powiązać. Jak wyżej napisał Apis - to rozwiązanie zostało zastąpione pochylnią z wanną - a zatem występowałoby przed 1840 rokiem (wtedy powstały pierwsze pochylnie z wanną), a czy wtedy technika pozwalała na zbudowanie czegoś takiego?
W sumie ciekawie to wygląda, ale moim zdaniem jest mało realne.