O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Prędkości pływania

Ostatnia aktualizacja 10 lat temu
K
komNowicjusz Nowicjusz
Dodano 10 lat temu
Witam serdecznie
Takie pytanie nowicjusza, czy na Kanale gliwickim jest ustalona dopuszczalna maksymalna prędkość poruszania dla małego statku z silnikiem spalinowym?
Czy są w ogóle jakieś ograniczenia dla małych motorowych łodzi rekreacyjnych ? Słyszałem jedynie o zakazie wytwarzania wysokiej fali na kanale.

To samo pytanie odnośnie Odry.
Edytowany przez Greg dnia 09.04.2015, 10 lat temu
GregGregAdministrator Administrator
Dodano 10 lat temu
Przepisy na Kanale Gliwickim - wystarczy wpisać do Google i otrzymujemy wynik:
http://www.giz.uz...n-kozle,32
lub
http://www.wroc.u...w%20KK.pdf

Prędkość regulują także znaki wystawione w miejscach obowiązywania ograniczenia. Zakaz wytwarzania wysokiej fali również obowiązuje w miejscach wystawienia odpowiednich znaków.

Zgodnie z określeniem "warunki hydronawigacyjne" rozumiemy, że poruszanie się z prędkością wywołującą szkodliwe działanie na umocnienia brzegów kanału lub zabudowę regulacyjną na rzece jest zakazane. Nawet mało doświadczony kierownik jednostki pływającej widzi doskonale czy niszczy brzegi wytwarzaną falą czy nie...
Edytowany przez Greg dnia 09.04.2015, 10 lat temu
K
komNowicjusz Nowicjusz
Dodano 10 lat temu
Wskazane zarządzenia wpadły mi wcześniej w oko, ale wydaje mi się, że jest tam mowa tylko o barkach motorowych i zestawach pchanych.
Co np z łodzią typu RIB?
Pozdrawiam
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 10 lat temu
Nie pisze się oddzielnych przepisów dla łodzi sportowych czy turystycznych. Druga część odpowiedzi @Grega wyjaśnia wszystko: czasem łódź w ślizgu robi mniejszą falę i szkody niż płynąca wolniej. W razie wątpliwości pytać w Urzędzie Żeglugi Śródlądowej w Koźlu.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
K
komNowicjusz Nowicjusz
Dodano 10 lat temu
Dziękuję za odpowiedź, faktycznie zapytałem w Urzędzie Żeglugi Śródlądowej w K-Koźlu, odpowiedzieli mi żebym zwracał uwagę tylko na falę a będzie dobrze :)
Pozdrawiam
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.