O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

modernizacja

Ostatnia aktualizacja 6 lat temu
grundi68grundi68Użytkownik Użytkownik
Dodano 19 lat temu
z innej beczki - w galerii floty rzecznej są zdjęcia białej floty we wrocłąwiu czy któryś z nich pływa do szczecina(szczerze wątpie ) .Miło by było popłynąć w taki rejs z załogantami naszej strony - takie klubowe spotkanie.:p
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 19 lat temu
Jesli uda nam - jak Stowarzyszeniu - się odzyskać statek szkolny "Westerplatte II " (Bizon + barka mieszkalno-szkoleniowo-jadalna - hi hi hi) - rejsy do Szczecina są realne i to przede wszystkim z taka załogą jaką Wy wszyscy jesteście!

Aż się chce dla Was ślęczeć po nocach.... !
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Dodano 19 lat temu
wspaniały pomysł ,sądząc po rosnącej na naszej stronie liczbie entuzjaztów(jak ja) i sympatyków ludzie będą się pchali do rejsów.A moze macie jakieś uprawnienia instruktorskie? to przy okazji kilka osób mogłoby zrobić jakieś patenty:p
januszbnjanuszbnDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano 19 lat temu

Cytat

grundi68 napisał/a:
w telegazecie regionalnej znalazła się informacja o pieniądzach ,które podobno zostały "pozyskane" na remont kan.gliwick.

Aktualniezbliża się do końca remont komory południowej śluzy Kłodnica. W ramach remontu między innymi napęd mechaniczny zostanie zastąpiony hyraulicznym. O projektach modernizacji Kanału Gliwickiego mówi sie ostatnio częściej. Na mojej stronie (w budowie) poświęconej Kanałowi Gliwickiemu i Kłodnickiemu zamieszczona jest w całości depesza PAP z dnia 13.09.06 mówiąca o najbliższych i dalszych planach. Z uwagi na sporą objętość depeszy nie przytaczam jej tutaj lecz zainteresowanych odsyłam

http://www.kanalgliwicki.net/aktualno...ml#depesza

a także stronę główną

http://www.kanalgliwicki.net/

Pozdrawiam
Dodano 19 lat temu
dzięki za głos zabrany bardzo w temacie .to może wiesz co słychać z kan.kędzierzyńskim - czy jest jeszcze używany i czy wogóle działa jeszcze fabryka nawozów
Dodano 19 lat temu

Cytat

grundi68 napisał/a:
... co słychać z kan.kędzierzyńskim - czy jest jeszcze używany i czy wogóle działa jeszcze fabryka nawozów

Teoretycznie jest utrzymywany w stanie gotowości do podjęcia żeglugi (???), ale lata całe jak tam już nic nie płynęło i nie jest w tej chwili używany. Opowiadano mi jak to w czasie gdy w Gliwicach budowano fabrykę Opla, Niemcy przypłynęli z jakimś ładunkiem i wracając chcieli zabrać nawozy. Dodzwonili się do Zakładów Azotowych ale powiedziano im..... że oni nie rozumieją po niemiecku, tu jest Polska, a jak nie znają polskiego niech sobie wezmą tłumacza - i Niemcy popłyneli pusto.
Dodano 19 lat temu
dzięki za ciekawe info o kan. kędzi. ;faktycznie to dziwne ,zeby na ślasku nie chcieli gadać po niemiecku :o
i jeszcze gdyby ktoś mógł rostzrzygnąć moją wątpliwość: czy małe śluzy(55m) na ODW położone są tuż(wzdłuż) długich(187m)?
Edytowany przez grundi68 dnia 22.11.2006, 19 lat temu
Dodano 19 lat temu
Nie - nie tylko. W Oławie i Krapkowicach "małe" śluzy leżą w innych miejscach, ale żegluga już nie korzysta z nich wcale ze względu na trudność wpływania do nich - choć są sprawne. W Oławie na dodatek śluza mała prowadzi do nieuczęszczanej części koryta Odry.

www.zegluga-rzeczna.pl/images/mapki/olawa.jpg

www.zegluga-rzeczna.pl/images/mapki/krapkowice.jpg

Oczywiście nie mówimy o stopniach wodnych, które wcale nie posiadały małych komór i małych śluzach na Wrocławskim Węźle Wodnym (WWW), bo na nim są tylko te 56 metrowe i mniejsze - raczej nieczynne.

Jako ciekawostkę dodam, że w Brzegu były trzy komory, najstarsza sluza, z drewnianymi wrotami długo jeszcze sąsiadowała z tymi nowszymi ale ją zasypano. Został po niej tylko slad w postaci krawędzi komory z polerami cumowniczymi.

www.zegluga-rzeczna.pl/images/mapki/brzeg.jpg
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Edytowany przez Apis dnia 17.01.2010, 16 lat temu
kojkojUżytkownik Użytkownik
Dodano 19 lat temu
Jeśli chodzi o Koźle to napiszę tylko,że mają najlepszy śródlądowy port w Polsce. Tylko ten port stoi sobie niewykorzystany, samorząd miasta ma jakieś" trudności" z dzierżawą lub sprzedażą tego dobra.
Edytowany przez koj dnia 23.11.2006, 19 lat temu
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 19 lat temu
A tak przy okazji ma ktoś listę wszystkich śluz w Polsce z wymiarami i kilometrażem ?
Pamietam że w szkole to wkuwałem na blachę przed egazminem ale pare lat minęło od tego czasu ;)
Maży mi sie zrobienie interaktywnej mapy, więc jeżeli ktos ma te dane to proszę o podesłanie.
kojkojUżytkownik Użytkownik
Dodano 19 lat temu
Jeszcze w tym roku Katowicki Holding Węglowy SA i niemiecka Spółka Portowa z Eisenhuetenstadt (Brandenburgia) mają podpisać umowę na dostarczanie węgla z Polski do Niemiec. Niemcy czynią starania w kierunku rozbudowy swojego portu rzecznego. Port rzeczny w Eisenhuetenstadt zostanie tak zmodernizowany i rozbudowany, by mógł przeładować do 200 tys. ton węgla z Polski rocznie. Stamtąd węgiel byłby transportowany dalej, przede wszystkim do Berlina.

Skopiowałem to z dzisiejszej Rzeczpospolitej z działu ekonomia
A
aa1975Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Zastanawiałem się czy nie dać tego wpisu w temacie Literatura, ale tu jest chyba bardziej w kontekście omawianej modernizacji.

Na stronie Gliwickiego RZGW pokazały się zamówienia publiczne na dokumentacje remontowo - modernizacyjną śluz. Są tam na serwerze ftp dokumenty techniczne do sciągnięcia, rysunki śluz w formacie pdf i specyfikacja techniczna w dokumentach word pod nazwą "Opis przedmiotu zam.". Są jeszcze dostępne dokumenty organizacyjne.

Adres na serwer ftp z tymi dokumentami. Są tam dwa podkatalogi, w obydwu są różne materiały i w obydwu wartościowe.
ftp://62.129.200.93/zamowienia/

Z pobieżnego przeczytania specyfikacji mogę tylko powiedzieć, że przedłużania śluz nie bierze się pod uwagę i wspomniano o tym wprost.

PS. Widzę że mam Postów: 1, widocznie komentowanie artykułów się nie liczy do postów ... W związku z tym witam przy tej okazji wszystkich użytkowników forum. Stronę czytam regularnie już od ponad roku, w listopadzie postanowiłem się zarejestrować.
-----------------
Adam O.
Edytowany przez aa1975 dnia 16.01.2010, 16 lat temu
Dodano 16 lat temu
Jeśli w grę nie wchodzi przedłużenie komór śluz (przynajmniej w jednej nitce) - nie jest to żadna modernizacja, a jedynie remont bieżący. Prosiłbym RZGW Gliwice o nazywanie rzeczy po imieniu. Od lat mówi się o modernizacji śluz Kanału Gliwickiego tak, aby nie trzeba było rozpinać zestawów pchanych i śluzować oddzielnie ich członów. To bardzo istotny czynnik wpływający na rentowność przewozów głównie węgla z Gliwic do Wrocławia (Elektrociepłownia koło Portu Miejskiego). Gdy były czynne obie komory na każdym stopniu - sluzowanie oddzielnie barki - oddzielnie pchacz nie było uciążliwe. Ale od wielu lat jedna nitka sluz jest permanentnie nieczynna, a na Naradzie Przednawigacyjnej 2009 w Szczecinie jeden taki "madry inaczej" z KZGW pieprzył, że przecież "trwa modenizacja śluz Kanału Gliwickiego" na co otrzymał ripostę od jednego z dyrektorów ODRATRANS, że nawet awanporty nie są oświetlone należycie, a tzw "modernizacja" polegająca na zamknięciu jednej nitki sluz trwa od wielu lat i ciągle KZGW i RZGW wyciera nią sobie gębę. Rysunki w dokumentacji pochodzą z roku 2003 - co zrobiono przez 7 lat? Psinco, jak mawia sie na Śląsku.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
A
Dodano 16 lat temu
Wspomniano coś o wyciągarce dla przyspieszenia pokonywania śluzy przez zestawy albo "... innym rozwiązaniu zaproponowanym przez autora projektu ..." . Trzeba przyznać, ze wydłużenie śluz było by tu najważniejszą i chyba najbardziej oczekiwaną zmianą. Nazywają to modernizacją, bo poza uzdatnieniem do użytku wyłączonych w tej chwili komór południowych (o ile dobrze zapamiętałem) i remontem konstrukcji samej śluzy (dość mocno naruszone wg tekstu opisującego ich stan) będzie wymieniona cała elektryka, elektronika, napędy, wrota, mechanizm wymiany wody między komorami (w tej chwili podobno zaspawane na stałe z powodu kłopotów z zasuwą), przepompownie (w tej chwili nie działające), dodane pływające przyrządy cumownicze w komorze. Z opisu stanu tych śluz to moim zdaniem one się kwalifikują do kompletnej rozbiórki i zbudowania od nowa (popękane konstrukcje betonowe Głów, oraz dna komór). Śluzy mają być skomputeryzowane i połączone siecią komputerową, ma być zainstalowana telewizja przemysłowa. W sieci będzie informacja o której godzinie barka opuściła jedną śluzę i o której dotarła do kolejnej, i chcą na tej podstawie sprawdzać, czy przestrzega się ograniczenia prędkości. Projekt obejmuje też drogi dojazdowe do śluz. Polecam lekturę.
Edytowany przez aa1975 dnia 16.01.2010, 16 lat temu
K
kaczor_gUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
pit pitu mnie już nic nie dziwi

na stronie rzgw rozstrzygnęło przetarg na "
Roboty konserwacyjno-utrzymaniowe ubezpieczeń awanportu górnego wraz z językiem rozdzielczym śluzy Mieszczańskiej" http://rzgw.wroc....d_prze=935

ciekawią mnie wyspecyfikowane wielkości np kubatura odmulenia tego awanportu 2200 co przy powierzchni awanportu równej ok 500m2 daje 4m głębokości (przy założeniu że aktualna głębokość jest równa 0) !!! Pomijając ten szczegół , załóżmy nawet że to jest uzasadnione, ale przecież śluza Mieszczańska ma ograniczenie głębokości do 1m (stoi znak), pomijając, że próg górnych wrót jest "na oko" na głębokości ok 2m .
Więc o co tu chodzi?
Ja się przestaję dziwić czemukolwiek, wiecie jak trudno rozlicza się roboty, których nie widać (bo są pod wodą). :)
Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę z faktu, że zanim powstał port jachtowy (przy elektrowni) RZGW za kwotę kilku mln zł musiała przeprowadzić roboty konserwacyjno-utrzymaniowe m.in zabicie ścianki z larsenów. Ciekawe to jest.
Dodano 16 lat temu
Modernizacja śluz czy modernizacja napędów? To mieszanie pojęć....

Jeśli od czasów "pozyskania śluz w prezencie od wujka Adolfa" nie robiono nic z mechanizmami i elektryką - trudno się dziwić, że jest to w kiepskim stanie, ale remont (nawet wymiana) napędów to nie modernizacja śluz.
A ta cała "automatyka, monitoring i komputeryzacja?" To działanie pozorne polegające na tym, żeby wydać pieniądze przeznaczone na modernizację, ale żeby nic się nie zmieniło, a kasę zarobili wybrańcy (znajomi?). Co ma wspólnego telewizja przemysłowa z przepustowością śluz i poprawą warunków śluzowania statków? Znów psinco. Najpierw wydłużcie komorę tak, że bez kamery nie da się zobaczyć co się dzieje na drugim końcu.... Teraz to wyrzucanie pieniędzy. Typowe, polskie, KZGW-wowskie zaczynanie sprawy od d....
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Edytowany przez Apis dnia 16.01.2010, 16 lat temu
A
Dodano 16 lat temu
Tymbardziej, że jak teraz podreperują konstrukcję śluz, to potem będzie trudniej przeforsować przedłużanie ich, bo "dopiero co betony naprawiano i co, teraz już je rozkuwać?". Moim zdaniem to by była świetna okazja do prawdziwej modernizacji, czyli przedłużenia. Szkoda że się z niej nie skorzysta :-( ...
Bosman JozefBosman JozefUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Przecież RZGW musi w jakiś sposób pozorować i uzasadniać potrzebę swego istnienia.Najłatwiej jest topić grube ,społeczne pieniądze w "błocie" co wykazał kol.kaczor-g.Już sama nazwa tej Instytucji sugeruje ,że Zarządzanie Gospodarką Wodną polega przede wszystkim na topieniu kasy w wodzie.
Józef Bosman Feliga
Dodano 16 lat temu
Mam swoje przemyślenia w kwestii przebudowy śluz na KG .... swoje, czyli kogoś nie z branży.
Na stosunkowo krótkim kanale - około 42 km, jest 6 śluz i sens miałoby wydłużenie wszystkich. Wydaje mi się, że przeszkoda w realizacji tego przedsięwzięcia może stanowić śluza Dzierżno.

Śluza Dzierżno jako jedyna na kanale została zbudowana na wyjątkowo niestabilnym gruncie - kurzawka, płynne piaski. Zapewne taka lokalizacja została wybrana z uwagi na lokalizację zbiorników wodnych zasilających kanał. Dzierżno Małe zasilane Dramą powstał 1938, a ukończenie budowy Dzierżna Dużego planowano na 1954 rok. Budowa śluzy napotykała na olbrzymie problemy już przy budowie (woda wypełniająca wykopy). Po zakończeniu budowy w trakcie pierwszego napełniania komór doszło niemal do katastrofy, która zmusiła o odciążenia całej budowli. Peron, początkowo wykonany jako konstrukcja lita kamienno-betonowa, została wydrążony, jest pusty w środku i zawiera dwa poziomy piwnic.

www.kanalgliwicki.net/apis/piwnica/Img005.jpg
Zejście do piwnicy

www.kanalgliwicki.net/apis/piwnica/Img002.jpg
Korytarz I piętra

www.kanalgliwicki.net/apis/piwnica/Img003.jpg
Korytarz II piętra

Obawiając się niestabilności całej budowli zastosowano wskaźnik ewentualnych odchyleń od pionu

www.kanalgliwicki.net/apis/piwnica/Img008.JPG

Właściwości gruntu sprzyjające przenoszeniu drgań pracujących w przepompowni silników i pomp skutkowała powstaniem pęknięć konstrukcji śluzy i wystąpiły już trakcie eksploatacji do 1945 roku.
Ponowne uruchomienie i praca przepompowni w latach siedemdziesiątych spowodowała powiększanie się pęknięć.
Do piwnicy przesącza się woda, która jest raz dziennie odpompowywana, a na jakim gruncie stoi śluza, widać na zdjęciu.

www.kanalgliwicki.net/apis/piwnica/Img004.jpg

Gdy budowano śluzę nie było dużego zbiornika. Jego powstanie z pewnością nie przyczyniło się do stabilizacji gruntu, a wręcz przeciwnie.

www.kanalgliwicki.net/apis/piwnica/Img006.jpg

www.kanalgliwicki.net/apis/piwnica/Img007.jpg

Wszystko się da, tylko za ile i czy w tej sytuacji lepiej postawić na likwidację obecnych zagrożeń, czy ingerować znacznie głębiej rozbudowując śluzę.

Czy znacie i możecie wskazać przykłady usytuowania śluzy na tak niestabilnym podłożu ?

Janusz
Edytowany przez januszbn dnia 17.01.2010, 16 lat temu
przylodzprzylodzWeteran Weteran
Dodano 16 lat temu
Janusz! Zadziwiasz mnie swą wiedzą na temat KG. Czy jest coś, czego nie wiesz na jego temat?
zapraszam na mojego bloga:
http://wioslem.blogspot.com/
Edytowany przez przylodz dnia 17.01.2010, 16 lat temu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.