O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Ankieta na temat Drogi Wodnej Wisła-Odra

Ostatnia aktualizacja 10 lat temu
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 10 lat temu

Cytat

Turystyka w mojej opinii powinna rozwijać się obok rozwoju żeglugi śródlądowej, powinna być czymś w rodzaju dodatku do niej.

Bez żeglugi towarowej nie ma bodźca do utrzymania infrastruktury w należytym stanie. Jeśli z powodu złego stanu technicznego zamknięte zostaną na głucho śluzy - Droga Wodna Wisła-Odra stanie się szeregiem zarastających rzęsą kałuż a "turystyka wodna" odbywać się będzie co najwyżej między sąsiadującymi z sobą śluzami. Problem dotyczy nie tylko tej drogi wodnej ale także Odry Skanalizowanej.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
T
thomansinhoNowicjusz Nowicjusz
Dodano 10 lat temu
Witam, jestem studentem Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza i piszę pracę magisterską dotyczącą Drogi Wodnej Wisła-Odra.
Aby dokończyć pracę potrzebuję opinii na temat tego szlaku od ludzi związanych z żeglugą, w związku z tym proszę o pomoc w wypełnieniu ankiety.
http://ankiety.in...fd3879904/

Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, iż takich prac mogły być już tysiące i cieszę się jednocześnie, że takie zainteresowanie wśród braci studenckiej istnieje. Mam również nadzieję, że przełoży się to w przyszłości na poprawę stanu żeglugi śródlądowej w Polsce.

W swojej pracy skupiam się na żegludze towarowej, możliwościach przeładunkowych, rozwoju gmin położonych nad szlakiem oraz na możliwościach likwidacji utrudnień w żegludze. Transport towarowy traktuję priorytetowo i uważam go za nadrzędny cel rewitalizacji DwW-O.

Piszę tę pracę już od pewnego czasu i przeraża mnie podejście zarówno urzędników jak i polityków z którymi miałem kontakt do żeglugi śródlądowej, a mianowicie skupiają się oni prawie wszyscy na turystyce wodnej. Rozumiem, że DwW-O posiada niezaprzeczalne walory przyrodnicze, które przyciągnąć mogą rzesze turystów, jednak nie po to ta droga wodna powstała. Turystyka w mojej opinii powinna rozwijać się obok rozwoju żeglugi śródlądowej, powinna być czymś w rodzaju dodatku do niej.

Byłem również na wielu spotkaniach, targach, trafiłem nawet na sejmik żeglugi śródlądowej w Bydgoszczy przy okazji WaterWays. Cieszy mnie zainteresowanie i to, że dużo się o żegludze śródlądowej mówi, oby tylko przekładało się to w końcu na konkretne zrealizowane prace i zadania. Wiele spostrzeżeń z tych spotkań umieszczę w swojej pracy.

Szukam również kontaktu z Panem Marianem Rogalińskim, powiedziano mi, że jest kapitanem żeglugi śródlądowej, mieszka w Poznaniu lub okolicach i że jest człowiekiem od którego mogę się wiele dowiedzieć. Chciałbym z nim porozmawiać i zrobić wywiad do swej pracy jednak nie mogę znależć kontaktu do niego.

Dziękuję za pomoc i zainteresowanie.Dziękuję również administracji portalu za umieszczenie mojej ankiety na profilu facebookowym.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.