W tym roku wybieram się z rodziną i znajomymi w rejs barką Odrą do Berlina. Proszę o pomoc bo pomimo przeszukania zasobów internetu nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania
1. Marina Nordhafen i Humbolthafen w Berlinie - czy to są typowe porty jachtowe z pełnym zapleczem tzn. natryski WC i inne udogodnienia. Czy trzeba rezerwować miejsce wcześniej i jak długo można cumować oraz cena postoju za jacht długości 8,2m na dobę.
2. Śluza Muhlendammschleuse jak się śluzujemy płynąc w kierunku Kanału Odra-Szprewa
3. Śluza Eisenhuettenstadt w płynąc w kierunku Odry. w jednych relacjach należy powiadomić obsługę śluzy że płyniemy do góry w innych że w dól jak to powinno wyglądać.
wybieram się z rodziną i znajomymi w rejs barką (...) cena postoju za jacht długości 8,2m na dobę.
1. Kolega płynie więc barką czy jachtem? To nie to samo, także w kwestii komunikacji radiowej. Domyslam się, że chodzi o jednostkę turystyczna więc przeniosłem temat we właściwe miejsce.
2. Muhlendammschleuse w kierunku OSK w górę
3. Śluza EHS w kierunku Odry śluzuje w dół. W razie niejasności mówimy "richtung Oder" i po sprawie. Już tam Niemcy dobrze wiedzą, z której strony płyniecie. To nie Pętla Wielkopolska.
Andrzej 'Apis' Podgórski
--- Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Niestety - nie znam wysokości opłat w berlińskich marinach, ale sadzą, że można o to zapytać dzwoniąc lub pisząc do Wasser- und Schifffahrtsamt Berlin:
Też planuję podobny rejs na przełomie maja,czerwca. W tym celu kupiłem ostatnio w Sail-ho przewodnik "Berlin-Szczecin-Bałtyk" z załączoną mapą.Piękne zdjęcia,opisy przystani i wszystko co turyście-żeglarzowi potrzeba wiedzieć-polecam.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies