Czy naprawde nikt nie wie nic na temat M. Fornalskiej?
Czy TZS we Wroclawiu zaistnialo dopiero w latach 60-70?
Czy absolweci majacy teraz 65 lat nie istnieja?
Czy nikt nie pamieta praktyki na Finderze?
Wszystko obraca sie w latach 60 do 2000
A co bylo przetem?
Janek
PS. Odbywalem praktyke w latach 59/60 r.na statku szkolnym TZS Malgorzata Fornalska.Moze ktos wie jaki byl Jego dalszy los.
Hej Janku !
Witam Cie z Niemiec w Twojej dalekiej Kanadzie, ale czy dalekiej ?
Jestes przeciez kazdego dnia z nami tutaj na naszej stronie.
Widze Twoja obecnosc nie tylko / po wpisach / i ciesze sie, ze tak jest od 13 listopada kiedy zarejestrowales sie u nas.
Dotarcie do rocznikow, ktore zaczynaly edukacje w naszej Szkole przed 1960 rokiem nie jest takie latwe.Rozmawialem kilka razy z naszymi kolegami i nauczycielemi Zbyszkiem Priebe i Janem Muzyka.Obaj czytaja nasza strone, a Zbyszek jest nawet zalogowany.
Mysle, ze Oni powinni miec informacje, ktore Cie interesuja.
Przegladajac liste Twojej klasy, ktorej wychowaca byl zacny prof. Stanislaw Waszczynski
znalazlem kika znajomych nazwisk :
Edek DOLINSKI - znany kapitan Zeglugi na Odrze a pozniej Odratrans,
mgr Henryk KOPACZEWSKI - byly radca prawny w Zegludze na Odrze oraz wychowawca w internacie TZS,
Kpt. ż.ś. mgr Zdzisław MORYŃ dyrektor Urzedu Zeglugi w Szczecinie,
Jan PAWLOWSKI - Kanada
Pozdrawiam i zapraszam do dalszego czynnego udzialu na naszej stronie.
Z racji posiadanego stołeczka mam kontakty z emerytowanymi pracownikami byłej Żeglugi na Odrze, gdyż chyba o tych ludzi chodzi. Przacownicy obecnego Odrztransu z reguły nie doczekują czasu przejścia na emeryturę - ale o tym za trzy lata.
Wracając do tematu odejścia w cień naprawdę wartościowych ludzi z Odry, bo z nimi mam sporadyczny kontakt wiąże się z niechęcią do samej firmy z którą się rozstali. Znam kilka osób którzy już są około 10 lat na emeryturze i nie przekroczyli progu ich byłej firmy, pomimo że związani z nią byli prawie przez całe życie.
Kolenjym ich problemem jest wejście w nowy wirtualny świat. Nie jest to dla nich tak proste tak jak dla dzisiejszego przedszkolaka. Zamykają się w swoim wyimaginowanym światku i tak pozostają aż do chwili ,,odejścia". Tak też było z Jurkiem Przelazłym. Właśnie dowiedziałem się wczoraj że zmarł, pogrzeb odbędzie się w jego rodzinnej miejscowości koło Zduńskiej Woli 23 grudnia. Nawet nie chciał pozostać tu gdzie jego koledzy i przyjaciele jeszcze na pewno by się z nim spotykali aby pogwarzyć o starych czasach. A przecież Jurek to też kawałek historii żeglugi. Wracając do tematu : żeglugowy światek kurczy się w niesamowitym tempie. Już niedługo nikt nie będzie pamiętał co to był za statek Małgorzata Fornalska. Sam mam przed oczyma jej sylwetkę jak stała przy śluzie Zacisze, chodziliśmy na nią z kolegami jak tylko była chwila wolnego czasu.Jeszcze dziś czuję zapach maszynowni, gdyż fascynowała mnie swoją tajemniczością , klimatem i tym specyficznym zapachem starego statku. Nie bardzo pamiętam w którym roku została podpalona przez - jak się mówiło z zemsty - lokalnych wrogów marynarzy z TŻŚ. Co ciekawe nie spotkałem dotąd fotografii przedstawiającą Fornalską w całości. Ostatnio często gości u mnie w pracy Edek Goliński i gdy pociągnełem go za język to trochę powspominał pływanie na Fornalskiej.
Jesze jedno - również zawitał do firmy dawno nie widziany Władek Stypczyński.
Pochwalił ideę pokazywania świetności odrzańskiej żeglugi aby uchronić od zapomnienia ludzi, statki i atmosferę tamtych czasów. Chwalił rzecz jasna stronę Zegluga Śródlądowa wczoraj, dziś, jutro. Jeżeli on coś chwali to znaczy że jest naprawdę dobre.
Skipper, Janusz
Bardzo dziekuje za odpowiedz i udzielone informacje
To juz jest jakies swiatlo w tunelu.
Bede probowal sie skantaktowac z p. Zbyszkiem Priebe,
Janusz Fafara napisał/a:
(...) Jesze jedno - również zawitał do firmy dawno nie widziany Władek Stypczyński.
Pochwalił ideę pokazywania świetności odrzańskiej żeglugi aby uchronić od zapomnienia ludzi, statki i atmosferę tamtych czasów. Chwalił rzecz jasna stronę Zegluga Śródlądowa wczoraj, dziś, jutro. Jeżeli on coś chwali to znaczy że jest naprawdę dobre.
Odbieram to jak pochwałę pomysłu na tę stronę. Władek może mnie nie pamiętać ale był moment gdy On i niewielu innych posiadaczy patentu reńskiego na dwa odcinki (stary podział) powitali mnie ze zdumieniem w swoim gronie - miałem wtedy 24 lata.
Andrzej 'Apis' Podgórski
--- Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies