O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Kanał Odra-Szprewa

Ostatnia aktualizacja 11 lat temu
tomiltomilUżytkownik Użytkownik
Dodano 11 lat temu
Jestem w trakcie rejsu z Holandii do Polski. Zamierzam opłynąć Berlin Kanałem Odra-Szprewa.
Czy ktoś może mi odpowiedzieć, jak pracują śluzy na kanale o tej porze? Będę tam za 2 - 3 dni.
W tej chwili stoję w marinie po minięciu Hannoveru.
Czekam z niecierpliwością na odpowiedź.
Pozdrawiam
Tomek
Włóczęga barką to jest to!
www.zegluganawarcie.pl
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 11 lat temu
Aby dojść do Kanału Odra-Sprewa trzeba przejść przez Berlin :)

Śluzy pracują tam do końca października w godz.:

Wernsdorf - 6.00 - 20.00 (pn - pt) i 8.30 - 18.00 (so - nd)
Kersdorf - 8.30 - 18.00 (wszystkie dni tygodnia)
Fürstenwalde - 6.00 - 20.00 (pn - pt) i 8.15 - 17.45 (so - nd)
Eisenhüttenstadt - 8.30 - 18.00 (wszystkie dni tygodnia)
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Dodano 11 lat temu
Dziękuję za informację. Oczywiście określenie "opłynąć Berlin" nie miało dosłownego znaczenia.
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam
www.zegluganawarcie.pl
Dodano 11 lat temu
Deptałeś mi po piętach. W poniedziałek tydzień temu wypłynąłem z Schildmeer i via Delfzijl, DEK i Mittellandkanal zmierzałem do Polski - stąd przygotowałem sobie te dane. Płynąłem tym: http://www.zoekee...-pers.html

W piątek pod Hanowerem zszedłem a zmiennik płynął dalej. Chyba dziś doszli do Eisenhüttenstadt.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
marek56marek56Użytkownik Użytkownik
Dodano 11 lat temu
Ładny stateczek ten Steendammer, tylko czy ja dobrze widzę, że to rocznik 1917 ? Nie ma tu gdzieś pomyłki ? Sylwetka mi do tego rocznika nie bardzo pasuje. Gdzie będzie pływał ? jeśli to nie tajemnica ;)
Dodano 11 lat temu
To nie pomyłka. Kadłub (nitowany) pochodzi z roku 1917 i była to mała, kanałowa barka do przewozu towarów. W latach 80 przebudowana na stateczek pasażerski (ładownię zastąpiono salonem pasażerskim), dodano napęd. Pływał na jeziorze Schildmeer w okolicach Groningen. Idzie do Opola.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
marek56marek56Użytkownik Użytkownik
Dodano 11 lat temu
Ano faktycznie, po dokładniejszym przyjrzeniu się widać, że stewa dziobowa jest prawie pionowa co już nawiązuje do tamtych czasów. Naprawdę ta jednostka wygląda całkiem przyjemnie i myślę, że jeszcze trochę lat popływa ciesząc i armatora i pasażerów.
Dodano 11 lat temu
Mam kilka własnych fotek pokazujących szczegóły - w swoim czasie zamieszczę.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Dodano 11 lat temu
Płyniemy Waszym śladem. Jutro powinniśmy być w Eisenhuttenstadt. Potem skręcamy na północ, bo płyniemy na Noteć.
Pozdrawiam
Tomek
www.zegluganawarcie.pl
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.