O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Zbiornik wody: twardy czy elastyczny?

Ostatnia aktualizacja 9 lat temu
T
tata PrzemkaNowicjusz Nowicjusz
Dodano 9 lat temu
Buduję hausboat-a i stanąłem przed dylematem, jakie zbiorniki na wodę zastosować:
tańsze elastyczne gumowe np. Plastimo, czy stalowe na wykonywane na miarę?
Zakupiłem testowo elastyczny zbiornik 200 litrów Plastimo i mam poważne wątpliwości dotyczące konieczności napełniania go pod ciśnieniem /obawiam się że grawitacyjnie nie zechce się odpowiednio rozciągnąć/. Problematyczne jest dla mnie odpowietrzanie go podczas ubywania wody.
Zbiornik stalowy nierdzewny musi być budowany "na miarę" co powoduje wielokrotnie większe koszty i problemy ze znalezieniem wykonawcy /jestem z Krakowa/.

Będę wdzięczy za pomoc i przekazanie doświadczenia lub porady dotyczące budowy lub eksploatacji zbiorników.

Tomasz Zgała
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 9 lat temu
Domyślam się że zakupiłes zbiornik tego typu.

http://www.sail-i...ny-na-wode

Moim zdaniem zdecydował bym sie na zbiornik żelazny . może cena inna ale funkcjonalność i żywotność.
Możliwość czyszczenia po ewentualnych błędach zalewania tego zbiornika jest chyba co nie co prostrza , jeśli trzeba by było zatankować w niego co innego w zbiornik który ty podałeś przeznaczony jest wyłacznie do wody .
Wiadomo że taki zbiornik jest cięższy i wpłynie na stateczność w wiekszym stopniu a niż zbiornik elastyczny . A próby szczelności wiadomo parametry tanka zelaznego mogą sie różnić od tego co zakupiłeś .
Pozatym zbiorniki te tańsze prezentują sie jak zwykłe bukłaki na wodę , więc możliwość ich uszkodzenia podczas instalacji i eksploatacji wsrasta , dojdzie napewno jakiś system ochrony tych zbiorników przed czynnikami zewnetrznymi tj : temperatura w lato (mogę się mylić 0 , ewentualne rozdarcie poszycia tego że zbiornika wiadomo musi być zchowany . Wiadomo że taka H2O z zbiornika metalowego a elastycznego smakiem napewno sie różni :) nie ma tego metalu w sobie .
jak coś znajdę to dopisze . Ale zbiornik elastyczny jako awaryjny/pomocniczy bym zostawił .
Pozostaje pytanie czy Twój dom na wodzie jest budowany na pod budowie jakiejś starej barki , czy budowany jest od podstaw .
Jeśli budował byś go na podstawie barki sprawe byś miał rozwiązaną jest w niej kilka koferdamów które mógłbyś wykorzystać do zchowania twojego zbiornika , jeśli jednak budujesz od podstaw to w planach konstrukcyjnych napewno uwzgledniłes miejsce dla zbiornika i to nie jednego .
(flekalja , woda ) dwa zbiorniki . Moje zdanie jak zbiornik to z żelaza trwalszy , mniej narażony na zniszczenie i żywotniejszy . Ale może sie ktoś jeszcze wypowie .
Edytowany przez x2494 dnia 26.02.2013, 9 lat temu
tomiltomilUżytkownik Użytkownik
Dodano 9 lat temu
Również uważam, że lepszy jest zbiornik ze stali nierdzewnej. Można lepiej wykorzystać miejsce przeznaczone na zbiornik, czyli uzyskać większą pojemność. Smak wody ze zbiornika stalowego jest lepszy niż ze zbiornika z twotzywa, szczególnie w ciepłe dni.
Chętnie zobaczę co budujesz.
Pozdarwiam
Tomek
Włóczęga barką to jest to!
www.zegluganawarcie.pl
szkutnik57szkutnik57Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 9 lat temu
Jestem zwolennikiem zbiorników ze stali nierdzewnej (nie musi być kwasoodporna wystarczy z A2) wykonanie dowolnego kształtu wymaga takiej samej pracy jak zbiornika prostego. Należy wykonać z kartonu model i według niego każdy rzemieślnik produkujący dla przemysłu spożywczego wytnie kształt na gilotynie i go pospawa ( przy ręcznym spawaniu minimum 1mm grubości blachy dla dobrego spawacza dla gorszego 1,5 mm ). Trzeba pamiętać o odpowiednich króćcach 38 mm wlew i 13 lub 16 mm odpowietrzenie wtedy nie ma problemu z dopasowaniem gotowych elementów wlewu i odpowietrzenia .
Koszt wychodzi około 7 do 10 zł za litr takiego zbiornika robionego na miarę .
Należy pamiętać ,że jest to tylko woda użytkowa do mycia i zmywania lub gotowania . Każda woda która zalega w zbiorniku w naszym klimacie powyżej tygodnia nie nadaje się do bezpośredniego spożycia (bakterie,glony itd ) w związku z tym smak nie ma tu znaczenia do spożycia i gotowania potraw należy używać wody z małych zbiorników a najlepiej mineralnej butelkowanej.
Pozdrawiam
T
tata PrzemkaNowicjusz Nowicjusz
Dodano 9 lat temu
Dziękuję za cenne uwagi.
Wasze opinie potwierdziły moje obawy, pozostaje problem, że nie znalazłem dotychczas w mojej okolicy fachowca gotowego wykonać zbiornik za rozsądną kwotę.
Przygotowałem formy zbiorników ze styropianu w skali 1:1 i nadal szukam wykonawcy.
Czy ktoś może polecić odpowiedni warsztat w Krakowie.

pozdrawiam Tomek
byle dalej i dalej i dalej......
zbyszek1zbyszek1Użytkownik Użytkownik
Dodano 9 lat temu
W sprawie zbiornika mam takie samo zdanie jak koledzy - stalowy. Też chetnie luknę co budujesz, wrzuć jakies fotki.
Powodzenia i jak najszybciej na wodę.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.
nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji.
nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum.
nie możesz dodawać załączniki w tym forum.
nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Moderator: Administrator
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies