O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

jak zrobic pierwszy raz książeczke ?

Ostatnia aktualizacja 8 lat temu
B
badgirlNowicjusz Nowicjusz
Dodano 13 lat temu
Witam wszystkich pływajacych. od jakiegos czasu zagladam do was,ale nie znalazłem tematu jak zaczac pływac.
Od jakiegos czasu przymierzam sie zaczac przygode z pływaniem.Dzwoniłem do UŻŚ w Szczecinie i pierwszy problem. badania,wniosek ale gdzie zrobic kurs bhp?u armatora ale nie moge nic znalesc,czy mozna isc na barke i kapitan mnie przeszkala,prosze o pomoc w tej materi.Gdzie sie kierowac,gzie szukac armatora,jaki koszt ?
Z gory dzieki za pomoc
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 13 lat temu
Witaj,
po pierwsze wypadałoby się przywitać i przedstawić. badgirl to fajny nick ale trochę za mało.
Po drugie na większość pytań znajdziesz odpowiedzi na tym portalu, wystarczy poszukać.
Po trzecie, mam dzisiaj dobry humor to Ci odpowiem ;-)
Książeczkę żeglarską możesz wyrobić w polskim UŻŚ lub w niemieckim WSA. W Polsce potrzebne jest świadectwo zdrowia i deklaracja armatora że chce Cię przyjąć do pracy (według mnie to totalny idiotyzm ale takie mamy prawo), w Niemczech wystarczy świadectwo lekarskie. Wydaje mi się że ta druga opcja jest lepsza zwłaszcza jeżeli chcesz w przyszłości pływać u zachodniego armatora.
O obowiązkowym kursie BHP pierwszy raz słyszę, może to jakaś nowość ?
B
Dodano 13 lat temu
Czesc Tadziu sorka ze sie nie przedstawiłem,Sebastian Jankowski zeby by smiesznie,zrzadzenie losu hehe.Dzieki za dobry humor i szybką odpowiedz.Mowisz ze w niemczech tylko badania ?ale polskie czy niemieckie?masz moze jakies namiary?znam niemiecki bedzie łatwiej.Z gory dzieki Teo
MisiordonMisiordonPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 13 lat temu
Lista niemieckich lekarzy:

http://www.wsv.de...tliste.pdf
B
Dodano 13 lat temu
a moze mi ktos to wytlumaczyc?taki dokument trzeba załaczyc:
dokument stwierdzający posiadanie kwalifikacji zawodowych uprawniających do pracy na statkach żeglugi śródlądowej,

gdzie to załatwic,czy sa z tym jakies problemy,ile to trwa ,prosze o pomoc
MisiordonMisiordonPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 13 lat temu

Cytat

badgirl napisał(a):

dokument stwierdzający posiadanie kwalifikacji zawodowych uprawniających do pracy na statkach żeglugi śródlądowej,

Tym dokumentem jest np. Świadectwo starszego marynarza żeglugi śródlądowej, Bosmana itp.

Skoro nigdy wcześniej nie pływałeś to chyba stąd ten kurs BHP.

"Stanowisko młodszego marynarza żeglugi śródlądowej może zajmować osoba posiadająca dokument stwierdzający odbycie podstawowego przeszkolenia w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy na statkach, wydany przez armatora statku. Nie jest wymagane świadectwo ani patent." Cytat z portalu zawodyregulowane.pl. Na stronie Urzędu Żeglugi Śródlądowej w punkcie III jest to samo :

http://www.gda.uz...view&id=34
Edytowany przez Misiordon dnia 11.12.2012, 13 lat temu
A
andrzejkoziol11Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 8 lat temu
Czyli kursy bhp to nie jest konieczność, jeśli chcę zacząć pływanie? Wydawało mi się że zawsze trzeba przejść jakieś przeszkolenie.
Edytowany przez andrzejkoziol11 dnia 09.02.2018, 8 lat temu
B
bolo262Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 8 lat temu
Jak napisano wyżej przeszkolenie przechodzisz u armatora. Nie ma ządnego dodatkowego patentu dokumentu czy tym podobne. Podpisujesz tylko że przeszedłeś przeszkolenie chociaż nawet tego niektórzy nie wymagają. Ale to ich sprawa w razie wypadku słuzby pytają czy przeszedłeś przeszkolenie wiec powinni mieć kwit że tak
Bogdan
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.