Witam ! Mam pytanie - wiosną bedę zdawał egzamin na st.marynarza,oprucz wiedzy praktycznej muszę się tez przygotować z wiedzy teoretycznej. W związku z tym gdzie moge szukać materiałów do nauki i z jakich dziedzin muszę się porzygotować. Pozdrawiam
Witam ! Mam pytanie - bedę zdawał egzamin na st.marynarza,oprucz wiedzy praktycznej muszę się tez przygotować z wiedzy teoretycznej. W związku z tym gdzie moge szukać materiałów do nauki i z jakich dziedzin muszę się porzygotować. Pozdrawiam
Taki egzamin polega na tym, ze egzaminator daje zestaw pytan, daje wam jakis czas na ich rozwiazanie i wychodzi na kawe... wiec nie martw sie ze nie zdasz:)
Hej Pawko! :) No to miałeś szczęście jeśli u Ciebie było tak jak piszesz. Ja siedziałem przy stole z czterema egzaminatorami na raz. Dla jednego z nich, priorytetem była znajomość sygnałów dźwiękowych.Obliczenia metacentrum i ramienia zginającego i co powinno się znajdować w tratwie ratunkowej. I różne takie rzeczy o których wtedy, prawie nie miałem pojęcia. Tylko teoria, praktycznego brak. Zapytali czy umiem szplajsować i tyle. Nawet z perspektywy czasu, pytania te, wydają mi się dalej nazbyt wyrafinowane jak na starszego marynarza. Egzamin na sternika też priorytet sygnały.
Chociaż wcale nie musi tak być. Jeśli egzamin przewidziany dla wielu starszych marynarzy to najpewniej będzie test. Ja byłem sam z doskoku do 20 strażaków którzy zdawali na Stermotorzystów. Pamiętam że mieli już wcześniej testy i wykuli je na blachę. Niektórzy prawie wcale nie mieli praktyki pływania a przecież do stermotorzysty potrzebne jest 12 miesięcy. Ja musiałem mieć wszytko na Tip Top i wykazać się z wiedzy twarzą w twarz z egzaminatorami. I gdzie tu sprawiedliwość? :/
Dlatego nikt nie odpisuje na temat tych materiałów do nauki, bo raczej nie ma czegoś takiego. Jeśli jest to najprędzej w szkole żeglugi śródlądowej. Większość wiedzy pochodzi z praktyki. Z resztą w miarę możliwości sam możesz sobie opracować pytania. Biblioteka, internet, starsi koledzy. Czasami urzędy żeglugi organizują kursy przygotowawcze
Kup sobie ksiazke Vademecum Marynarza Wachtowego autor Jerzy Puchalski. My uczylismy sie z tej ksiazki w Liceum, generalnie wiedza w niej zwarta wystarczy spokojnie do egzaminu na st. marynarza
Widzialem ja nawet teraz u wykladowcy na kursie ratownika morskiego
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies