do apahacz. Witam, Dzieki Kolego za informacje a gdzie byles ja bylem w Berlinie -masakra nic nie zalatwilem bardzo nie przyjemna starsza pani. a moze podaj tr telefonu na jzuk54@gmail.com to zadzwonie Pozdrowienia
Witam wszystkich serdecznie.
Jestem nowy na forum i chętnie podzielę się Moimi przeżyciami z ostatnich dni.
Może komuś to pomoże w podjęciu decyzji dokąd się udać :
Przedwczoraj zrobione świadectwo zdrowia w Greifswaldzie (ważne do 65 roku życia)
Dziś wróciłem ze Stralsundu z wyrobioną niemiecką sch-buch wraz z odpowiednim wpisem na REN , także śmiało polecam STRALSUND,a stanowczo odradzam EBERSWALDE ---> (2 wycieczki tam zrobiłem rekreacyjnie...)
witam szanownych kolegow. mam pytanie dotyczace sswiadestwa zdrowia. jutro jade do stralsund'u, mam wszystkie papiery , ale zastanawiam sie nad swiadectwem zdrowia , ktore mam wyrobione przez marine - medical service , ktore mam wazne jeszcze rok, wydane po polsku i angielsku. jak sadzice w stralsundzie uwzglednia mi je?
Do ordinary S Witam Kolege ,rowniez chce sie wybrac w sprawie papierow do Stralsundu jesli nie jest klopotem prosze o kontakt tel.608 418 715 pozdrawiam Jan
Potwierdzam i polecam Stralsund. Byłem z polskim świadectwem zdrowia, potwierdzonym w książeczce, mając kapitana D wpisali mi bez problemu bosmana na REN. A mogę im listownie przesłać książeczkę + tłumaczenie świadectwa z technikum i wtedy wpiszą sternik. Polecił też wymienić patent kapitana na niemiecki i dał listę urzędów. Młody miły chłopak, czekałem jakieś 20 minut.
Witam Łodziarską Brać.
Pod koniec stycznia byłem w Dreźnie w celu "odkurzenia" papierów.
Polska książka,tłumaczenie przysięgłe świadectw TŻŚ i bosmana.
Miiły Pan wziął dokumenty i po 15 min. sprawa załatwiona z wpisem na Ren na str.5 książeczki pracy.
Pozdrawiam
Witam Państwa ! Z tego co rozumiem, Niemcy np. w Stralsund wystawiają dokumenty śródlądowe na podstawie dokumentów morskich. Czy może wie ktoś jaki stopień dają na podstawie świadectwa marynarza wachtowego (O/S) ?
Może teraz coś się pozmieniało,ale jak ja byłem w urzędzie w Dreżnie(2010) ze świadectwem st.marynarza wydanym na podstawie papierów z morza (O/S)to powiedziano mi wtedy że z morza mogą zaliczyć mi max.2 lata pływania,ale rok jeszcze będe musiał dopływać na śródlądziu aby dostać marynarza.No chyba żebym miał świadectwo ukończenia TŻŚ to wtedy wszystko bezproblemowo.
Ja uzyskalem matrose na ren,wlasnie w Stralsundzie i wymagane jest : 180dni na sródlądziu lub 500dni na morzu.
Tak przynajmniej bylo z jakies 1/1.5 roku temu.
Jesli brakuje Ci kilku dni,a bedzie w urzedzie taki mlody,to mysle,ze bezproblemowo,powodzenia! :)
Pytanie teoretyczne bo już nie wiem co robić. Co jakbym wyciągnął z UŻŚ teczkę z moimi papierami ( wyciągi pływania, zaświadczenie o zdanym egzaminie itd.) następnie bym zawiózł to do Stralsundu i wytłumaczył, że w moim pięknym kraju jest taka żenada że przepisy się wygaszają nikt nie robi nowych i wszyscy mają to w dupie i nie da rady wyrobić papierów pomimo wydanych pieniedzy zdanych egzaminów spełnienia warunków. Wyrobili by niemiecki patent? Bo już nie wiem co robić. Może tłumaczenie papierów notarialne albo niemiecki meldunek?
Witam.
Jestem sternikiem w polskiej książeczce pracy. Nawiązałem kontakt z panem Andersem z urzędu z Straslundzie odnośnie wpisania kwalifikacji na Ren. Po wysłaniu mu skanów dokumentów (książeczki żeglarskiej, świadectwa zdrowia, św. sternika, dyplomu szkoły żeglugowej, dowodu osobistego) odpisał mi, że może mi wpisać w polskiej książeczce sternika poza Renem i tylko Decksmana na Renie. Mam pytanie czy skorzystać z okazji i wysłać mu dokumenty czy nie opłaca się mieć Decksmana? Jest możliwe, że zagraniczny armator zatrudnił by mnie z takimi kwalifikacjami? Liczyłem na minimum Matrosa na Renie:/.
W Dreźnie dwa lata temu z tymi samymi papierami i kwalifikacjami wpisano mi na ren bootsmanna.Więc poszukałbym innej opcji niż straslund.Z deksmannem będzie ci ciężej znaleźć coś.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies